Stresul si afectiunile osteoarticulare

Stresul si afectiunile osteoarticulare - Artro Sport Clinic

Este deja arhicunoscut faptul ca stresul este cauza multor probleme de sanatate. Cunoastem cu totii acest lucru, dar probabil nu ne imaginam exact cum poate schimba stresul reactiile chimice din organism, iar astfel sa deschida calea catre nenumarate tipuri de boli.

Exista o legatura concreta intre minte si corp, iar emotiile intense pot declansa reactii somatice. Suntem convinsi ca ati trait evenimente neasteptate in viata care „v-au taiat respiratia” sau „v-au inmuiat genunchii”. Cand avem de trecut peste o intamplare dificila, putem simti ca „avem inima in gat”, iar somatizarea acestei emotii poate duce la deranjament stomacal, voma sau chiar ulcer provocat de stres intens.

Acestea sunt situatii cand observam imediat reactia organismului la stres. Dar poate nu ne-am fi gandit niciodata ca stresul afecteaza si sanatatea sistemului osteoarticular.

Cand trecem prin perioade de stres, organismul incepe sa secrete cortizol, produs de glandele suprarenale. Numit si „hormonul de stres”, cortizolul este o reactie fireasca a organismului, un mecanism de adaptare la o situatie perceputa ca periculoasa. Exista un tip de stres „bun”, care ne ajuta sa depasim evenimentele mai dificile si un tip de stres „rau”, care se intinde pe perioade mai indelungate sau chiar se cronicizeaza. In aceste conditii, nivelul ridicat de cortizol din organism isi va produce efectele.

Cortizolul va actiona ca un diuretic, va conduce la eliminarea apei si a potasiului si retentia sodiului. Totodata, va scadea absorbtia de calciu, care va fi eliminat prin urina. Asadar, cand suntem stresati, sistemul osos incepe sa elibereze minerale in fluxul sangvin, pentru a ajuta alte tesuturi. In felul acesta, oasele sunt private de mineralele necesare pentru a ramane sanatoase si puternice. Si cum nu intotdeauna sunt inlocuite prin dieta, densitatea osoasa scade si poate conduce la osteoporoza si fracturi.

Un alt mod in care stresul se face vinovat pentru afectiunile osteoarticulare este ca nivelul crescut al cortizolului inhiba sinteza colagenului, atat de necesar pentru sanatatea tendoanelor, articulatiilor si muschilor. Cercetarile din ultimii ani arata ca persoanele care sufera de depresie sau anxietate au o densitate osoasa mai mica decat cele echilibrate din punct de vedere emotional.

Stresul este considerat de majoritatea oamenilor cu inamic care nu poate fi infrant. In vartejul de evenimente ale vietii cotidiene este greu sa te feresti de stres. Drumul zilnic la slujba, cu masina printr-un trafic infernal este un motiv de stres. Relatiile cu familia, colegii, situatia financiara sau cea de sanatate, nemultumirea de sine si multe altele sunt generatoare de stres. Chiar daca nu avem motive iesite din comun pentru a fi stresati, aceasta incordare zilnica va determina organismul sa ne trimita, la un moment dat, un semnal de alarma.

In cazul demineralizarii osoase, spre exemplu, simptomele nu apar chiar in faza incipienta, fiind vizibile doar la radiografii. Insa daca avem dureri de oase sau fragilitate si slabiciune musculara trebuie sa ne prezentam urgent la medic.

Se spune ca este preferabil sa previi decat sa vindeci. Si intr-adevar, un stil de viata sanatos, care sa includa dieta echilibrata, sport si activitati de relaxare va contribui la diminuarea stresului si mentinerea sanatatii sistemului osteoarticular.