Totul despre stres: cauze, simptome, tratament. Efecte in bolile osteoarticulare

Stresul si afectiunile osteoarticulare // Artro Sport Clinic

Este deja arhicunoscut faptul ca stresul este cauza multor probleme de sanatate. Cunoastem cu totii acest lucru, dar probabil nu ne imaginam exact cum poate schimba stresul reactiile chimice din organism, iar astfel sa deschida calea catre nenumarate tipuri de boli.

Ce este stresul?

Stresul este, de fapt, o componenta normala a vietii, care, de-a lungul timpului, ne-a ajutat sa supravietuim. Stresul declanseaza in organism o reactie de tipul „lupta sau fugi”, iar daca nu este de durata, nu cauzeaza starii de sanatate.

Exista o legatura concreta intre minte si corp, iar emotiile intense pot declansa reactii somatice. Suntem convinsi ca ati trait evenimente neasteptate in viata care „v-au taiat respiratia” sau „v-au inmuiat genunchii”. Cand avem de trecut peste o intamplare dificila, putem simti ca „avem inima in gat”, iar somatizarea acestei emotii poate duce la deranjament stomacal, voma sau chiar ulcer provocat de stres intens.

Asadar, nu stresul poate influenta starea sanatatii, cat durata lui si modul cum ne adaptam sau nu la el.

Care sunt cauzele stresului

Stresul este considerat de majoritatea oamenilor un inamic care nu poate fi infrant. In vartejul de evenimente al vietii cotidiene este greu sa te feresti de stres. Drumul zilnic la slujba, cu masina printr-un trafic infernal este un motiv de stres. Relatiile cu familia, colegii, situatia financiara sau cea de sanatate, nemultumirea de sine si multe altele sunt generatoare de stres. Chiar daca nu avem motive iesite din comun pentru a fi stresati, aceasta incordare zilnica va determina organismul sa ne trimita, la un moment dat, un semnal de alarma.

Stresul si afectiunile osteoarticulare // Artro Sport Clinic

Simptome

Cand trecem prin perioade de stres, organismul incepe sa secrete cortizol, produs de glandele suprarenale. Numit si „hormonul de stres”, cortizolul este o reactie fireasca a organismului, un mecanism de adaptare la o situatie perceputa ca periculoasa. Exista un tip de stres „bun”, care ne ajuta sa depasim evenimentele mai dificile si un tip de stres „rau”, care se intinde pe perioade mai indelungate sau chiar se cronicizeaza. In aceste conditii, nivelul ridicat de cortizol din organism isi va produce efectele.

Cand suntem stresati putem resimti simptome fiziologice precum:

 • Greata
 • Dureri de cap
 • Dureri in piept
 • Senzatie de sufocare
 • Ameteli
 • Palpitatii
 • Constipatie sau diaree

Stresul poate fi urmat si de tulburari cognitive si emotionale ca:

 • Iritabilitate
 • Anxietate
 • Depresie
 • Tulburari de memorie si concentrare
 • Furie

Tulburarile de somn, de apetit, disfunctiile sexuale si izolarea fac si ele parte din cortegiul nedorit de simptome ale stresului prelungit.

Tratament si terapie

Stresul in sine nu este o boala, ci un raspuns al organismului la situatiile cu care ne confruntam. Insa stresul poate provoca nenumarate boli, de la cele cardiovasculare, pana la cele digestive sau osteoarticulare. Stresul afecteaza sistemul reproducator si cel imunitar. Este preferabil sa adoptam strategii pentru prevenirea lui, pentru ca, in cazul in care s-a cronicizat medicul este cel care va stabili tratamentul si terapia adecvata.

Stresul se poate preveni printr-un stil de viata sanatos, din care sa faca parte alimentatia echilibrata, somnul suficient si exercitiile fizice. Perioadele de suprasolicitare trebuie sa fie alternate cu perioade de odihna si relaxare.

Daca ne intrebam cum se trateaza simptomele de stres cronic, trebuie sa fim constienti ca e nevoie de rabdare. Procesul de recuperare este unul lent si se va face sub indrumare medicala. Specialistul este cel care va recomanda, dupa caz, antidepresive, anxiolitice sau somnifere, in cazul, foarte probabil, cand au aparut si tulburari de somn. Masajul, reflexoterapia, yoga, inotul si timpul petrecut in spatii verzi sunt terapii complementare, de mare ajutor in astfel de cazuri.             

Efectele stresului in cazul bolilor osteoarticulare

Sunt situatii cand observam imediat reactia organismului la stres psihic. Dar poate nu ne-am fi gandit niciodata ca stresul afecteaza si sanatatea sistemului osteoarticular.

Cortizolul actioneaza ca un diuretic, astfel ca va conduce la eliminarea apei si a potasiului si la retentia sodiului. Totodata, va scadea absorbtia de calciu, care va fi eliminat prin urina. Asadar, cand suntem stresati, sistemul osos incepe sa elibereze minerale in fluxul sangvin, pentru a ajuta alte tesuturi. Aceasta situatie este cauza care sta la baza unor boli osteoarticulare. Oasele sunt private de mineralele necesare pentru a ramane sanatoase si puternice. Si cum nu intotdeauna sunt inlocuite prin dieta, densitatea osoasa scade si poate conduce la osteoporoza si fracturi.

Un alt mod in care stresul se face vinovat pentru afectiunile osteoarticulare este ca nivelul crescut al cortizolului inhiba sinteza colagenului, atat de necesar pentru sanatatea tendoanelor, articulatiilor si muschilor. Cercetarile din ultimii ani arata ca persoanele care sufera de depresie sau anxietate au o densitate osoasa mai mica decat cele echilibrate din punct de vedere emotional.

In cazul demineralizarii osoase, spre exemplu, simptomele nu apar chiar in faza incipienta, fiind vizibile doar la radiografii. Insa daca avem dureri de oase sau fragilitate si slabiciune musculara trebuie sa ne prezentam urgent la medic.

Se spune ca este preferabil sa previi decat sa vindeci. Si intr-adevar, un stil de viata sanatos – care sa includa dieta echilibrata, sportul si activitatile de relaxare – va contribui la diminuarea stresului si mentinerea sanatatii sistemului osteoarticular.

Dr. Valerica Voicu

Dupa absolvirea Liceului de Coregrafie din Bucuresti, Dr. Valerica Voicu a ales sa studieze medicina din dorinta de a-si cotinua drumul cu o alta forma de arta, aceea a comunicarii directe cu oamenii aflati in suferinta pentru a-si aduce astfel contributia la starea lor de sanatate.

Dr. Valerica Voicu ofera consultatii de ecografie generala in cadrul Artro Sport Clinic.

Dr. Valerica Voicu - medic primar explorari functionale // Artro Sport Clinic
Ecografie // Artro Sport Clinic

Ecografie Bucuresti

Ecografia este principala metoda de screening folosita in momentul actual pentru vizualizarea structurilor anatomice si a funcționalității lor, dar si pentru observarea modificarilor in structura organelor si a formatiunilor tumorale. Prin anumite tipuri de ecografie (Doppler) se pot investiga sistemul vascular, arterial si venos.