De ce este atat de important cum ne hranim?

De ce este atat de important cum ne hranim?

Traim intr- o era in care speranta de viata este in crestere. Desi la momentul actual , potrivit World Health Organisation ,   605 milioane de persoane (20%) au varsta peste 60 ani, se estimeaza ca pana in 2025 acest numar sa creasca  la 1,2 miliarde (29%). Pentru a trai acesti ani independenti, fara afectiuni severe sau dizabilitati este important sa promovam un stil de viata sanatos inca din copilarie si sa-l mentinem pe tot parcursul vietii. O inaintare in varsta  sanatoasa implica interactiunea intre bagajul genetic, mediul in care traim si stilul  de viata.

Din toate aceste variabile,  factorii majori, ce pot fi modificati sunt reprezentati de dieta si activitate fizica.

Alimentatia sanatoasa inseamna un consum moderat, dar variat, de alimente si preparate culinare pe care le dorim apetisante, gustoase si sigure,  repartizate intr-un numar de mese si gustari in functie de necesarul fiecarei persoane.

Alimentatia ofera substratul pentru  activitatea fizica  pe care vrem sa o desfasuram. Pe masura ce devenim mai activi si mai  antrenati , necesarul caloric  si de asemenea continutul de macronutrienti si micronutrienti pot varia.

Alimente pentru energie

Pentru a obtine energia de care avem nevoie, trebuie sa consumam cantitatea potrivita de:

  • Carbohidrati –  sursa principala de energie
  • Grasimi – o sursa importanta de energie si substrat pentru productia de hormoni
  • Proteine – pentru mentinerea si refacerea tisulara, un exemplu fiind tesutul muscular
  • Apa si micronutrienti – pentru a inlocui ce se pierde prin exercitiu fizic

De asemenea extrem de important este  modul in care combinam aceste principii alimentare si momentul la care le consumam in raport cu exercitiul fizic pe care  dorim sa il desfasuram.

Alegerile pe care le facem in dieta noastra de zi cu zi ne afecteaza  in mod direct sanatatea si de asemenea indirect prin influenta asupra capacitatii de a sustine activitatea fizica .

Din acest motiv , nutritia reprezinta piatra de temelie a unei vieti active si a unui  corp sanatos.

Si pentru a incheia voi folosi  un celebru citat: ‘Ai grija de corpul tau , este singurul loc unde va trebui sa traiesti’  (Jim Rohn)