Ruptura de tendon ahilean

Ruptura de tendon ahilean - ce este si cum se trateaza I Artrosport.ro

Personajul legendar Ahile, invincibil in razboaie, avea un singur punct vulnerabil: in zona calcaiului. Din pacate, multe persoane constata pe pielea lor neplacerea rupturii tendonului lui Ahile. Insa, prin diagnosticarea corecta si tratamentul adecvat stabilit de medicul ortoped, consecintele sunt mai putin dramatice decat in cazul personajului mitologic.

Ce este tendonul ahilean?

Cel mai mare tendon din organism, tendonul ahilean este o structura puternica, fibroasa, situata in partea postero-inferioara a gambei, al carei rol consta in conectarea muschilor gambei la osul calcaiului (calcaneu). Cand acesti muschi se contracta, trag de tendonul ahilean si, practic, permit ridicarea calcaiului de la pamant. Asadar, acest tendon este foarte important pentru mers, alergat, stat pe varfuri, catarat etc. Structura sa specifica ajuta la absorbtia socurilor si confera elasticitate la nivelul piciorului.

Ce este ruptura de tendon ahilean?

Ruptura de tendon ahilean este o leziune care poate surveni in timpul practicarii intensive a sporturilor aerobice. Insa aceasta este doar una dintre cauze. Sexul, varsta si afectiuni asociate pot crea o predispozitie pentru ruptura de tendon ahilean.

Leziunile sau vatamarile la nivelul tendonului lui Ahile sunt destul de frecvente. Putem simti o durere suportabila sau o rigiditate, iar in aceste cazuri gradul de afectare este unul usor sau moderat. Insa atunci cand are loc o ruptura de tendon ahilean, aceasta este de obicei traumatica, insotita de dureri severe.

Sa ne gandim la un jucator de tenis in jurul varstei de 30 de ani, care isi suprasolicita tendonul, ca urmare a unei contractii violente si sufera o leziune, partiala sau completa. In unele cazuri, pot exista indicii medicale ca tendonul este slabit, prin diagnosticarea unei tendinite (inflamarea tendonului).

Cauzele aparitiei rupturii de tendon ahilean

Tendonul ahilean este o structura puternica, astfel ca este nevoie de forta traumatica extrem de mare pentru ca acesta sa fie afectat. Exista mai multi factori care pot conduce la ruptura de tendon ahilean:

 • impingere puternica in picior, in timpul unei sarituri sau la inceputul unui sprint, cu genunchiul intins
 • caderea de la inaltime mare
 • practicarea intensiva a unor sporturi sau activitati recreative (tenis, fotbal, dans, baschet, hochey – adica cele care presupun pornire si oprire brusca, alergare, sarituri)

In aceste cazuri, ruptura de tendon ahilean apare in urma unui incident traumatic, dar exista si o serie de factori care pot slabi tendonul, astfel incat pana la ruperea sa nu mai este decat un pas. Intre acesti factori se numara:

 • Anumite boli cronice – leucemia, diabetul, lupusul eritematos sistemic, guta, afectiunile metabolice, infectiile – intrerup aportul sangvin, iar in timp, tendonul ahilean devine mai vulnerabil la rupere
 • Inflamarea tendonului ahilean, tendinita, este frecventa in cazul celor care alearga mult sau practica sporturi ce implica salturi. Aceasta afectiune slabeste tendonul ahilean
 • Utilizarea steroizilor este asociata cu vulnerabilizarea tendonului lui Ahile
 • Abuzul de antibiotice din clasa fluorochinolonelor provoaca slabirea tendonului lui Ahile

Simptome ale rupturii

Cine sufera o ruptura a tendonului lui Ahile isi poate da seama imediat ca ceva nu este in regula cu unul dintre membrele sale inferioare. Daca vom constata vreuna dintre neplacerile descrise mai jos este cazul sa ne adresam urgent medicului ortoped.

Ruptura partiala de tendon ahilean este asimptomatica, in sensul ca persoana in cauza poate simti durere in zona calcaiului, dar va putea totusi sa mearga.

Ruptura totala de tendon ahilean, mai frecventa decat cea partiala, are o simptomatologie clara:

 • Sprijinirea in varful degetelor si folosirea muschilor gambei in timpul mersului sunt practic imposibile
 • Durere severa si tumefiere a zonei de deasupra calcaiului
 • In momentul leziunii, unii pacienti aud un zgomot asemanator unei trosnituri
 • La 2 – 6 centrimetri deasupra calcaiului poate fi observat un gol in tendon

Imediat dupa diagnosticarea cu ruptura de tendon ahilean este necesar sa ne adresam unui medic ortoped bun si sa incepem imediat terapia.

Tratamentul rupturii de tendon ahilean

Acesta poate fi conservator sau chirurgical. Tratamentul conservator consta in:

 • Repaus fizic si folosirea unei carje subaxilare sau cu sprijin pe antebrat pentru a evita mobilizarea membrului afectat
 • Masajul cu pungi de gheata, cate 20 de minute, in cateva reprize pe zi. Atentie! Pungile cu gheata nu trebuie asezate direct pe piele
 • Folosirea unui bandaj elastic pentru evitarea inflamarii suplimentare
 • Administrarea de antiinflamatoare si antialgice pentru reducerea durerii si inflamatiei
 • Purtarea unei orteze sau a unui aparat gipsat pentru ca glezna sa ramana imobilizata si astfel tendonul sa se vindece mai repede. Imobilizarea poate dura intre 3 si 6 saptamani

Tratamentul chirurgical consta in sutura (coaserea) celor doua capete ale tendonului rupt. Aceasta se poate face prin chirurgie deschisa sau prin tehnici minim invazive (o mica incizie). Modalitatea cea mai potrivita pentru fiecare caz va fi decisa de chirurg. Dupa interventia chirurgicala, piciorul va fi imobilizat intr-o gheata gipsata sau atela timp de 6 saptamani.

Tratamentul consevator poate da bune rezultate, dar, pentru o recuperare mai rapida si evitarea recidivelor, se recomanda tratamentul chirurgical. Acesta este preferat in cazul sportivilor, a persoanelor cu activitati fizice intense si a celor care au suferit o recidiva.

Recuperarea

Imediat ce durerile si inflamatia au trecut, trebuie inceputa fizioterapia, pentru ca forta si gradul de miscare al membrului afectat sa fie recuperate. Aceasta se va intampla dupa aproximativ 4 pana la 6 luni, desi anumiti factori (varsta, tipul si dimensiunea rupturii, apelarea tardiva la medic si nerespectarea recomandarilor acestuia) pot extinde perioada de recuperare.

Dr. Ioan Bogdan Codorean // Artro Sport Clinic

Dr. Ion Bogdan Codorean

Doctor in stiinte medicale Ion Bogdan Codorean, medic primar ortoped, specializat in traumatologie sportiva, sef de lucrari la Universitatea de Farmacie si Medicina „Carol Davila” Bucuresti, cu competenta in Chirurgia Artroscopica,