Condropatia sau leziunea de cartilaj

Tinerii care practica intens anumite sporturi, dar si varstnicii pot simti la un moment dat o durere intensa in partea anterioara a genunchiului, iar diagnosticul medicului ortoped sa fie: condropatie sau leziune de cartilaj. Sa intelegem mai bine in ce consta aceasta afectiune, care sunt cauzele aparitiei sale si cum se trateaza.

Ce este condropatia si cate tipuri exista?

Inainte de toate, trebuie sa stim ca fiecare capat osos din interiorul articulatiei genunchiului este acoperita cu un cartilaj. Acesta are atat rolul de a absorbi socurile, cat si pe acela de a asigura o minima frecare a oaselor in interiorul articulatiilor. Loviturile sau accidentele, deteriorarea degenerativa, uzura si multi alti factori pe care-i vom detalia ulterior pot leza cartilajul.

Persoanele afectate de condropatie vor simti durere in partea anterioara a genuchiului, care uneori se poate tumefia si vor avea senzatia ca articulatia „scrasneste”, ca si cand s-ar freca os de os. Acesta este momentul cand trebuie sa ne prezentam de urgenta la medic.

Condropatia este impartita in patru tipuri, in functie de gravitatea leziunii:

 1. Leziune tip „scamosare”.
 2. Fisuri superficiale.
 3. Fisuri profunde, cu profunzime de sub 75% din grosimea cartilajului, fara os expus.
 4. Fisuri cu expunerea osului subcondral.

Factori de risc si cauzele condropatiei

Printre factorii de risc care conduc la aparitia condropatiei se numara:

 • Varsta tanara. In perioada de crestere, pot aparea dezechilibre temporare la nivelul musculo-scheletal.
 • Masa musculara mai mica si „unghiul Q” mai mare fac ca aceasta afectiune sa fie mai des intalnita la femei decat la barbati
 • Unele sporturi – atletism, ciclism, canotaj, tenis, fotbal – practicate intensiv sunt un factor de risc
 • Gonartroza favorizeaza aparitia condropatiei.

Intre cauzele comune ale condropatiei se numara:

 • Traumatisme majore (accidentari sportive sau rutiere)
 • Uzarea articulatiei in cazul sportivilor
 • Degenerarea articulatiei in cazul varstnicilor
 • Hiperlaxitatea ligamentelor genunchiului

Simptomele condropatiei

Cel mai important simptom al condropatiei este durerea. Dar, pe langa aceasta, exista si alte manifestari suparatoare. Hidartroza (apa la genunchi), inflamatia, blocajul articular si cracmentele (trosniturile de oase).

Tratamentul condropatiei

Exista doua tipuri de tratament a condropatiei: conservator si chirurgical. In functie de contextul clinic al pacientului, medicul ortoped este cel care va hotari care dintre acestea doua este cel mai potrivit de aplicat.

Tratamentul conservator

Este tratamentul dorit atat de medic, cat si de pacient si se poate aplica atunci cand simptomele sunt moderate. Rolul sau este acela de a ameliora simptomele si a reda mobilitatea articulatiei. Tratamentul conservator presupune:

 • Repaus
 • Aplicarea unor comprese cu gheata, in mai multe reprize pe zi (dar nu pe piele)
 • Fixarea rotulei cu dispozitive medicale indicate de ortoped
 • Ridicarea membrului afectat deasupra nivelului inimii
 • Recomandarea medicatiei antiinflamatoare si antialgice

Tratamentul chirurgical

In unele cazuri mai complexe, de fisuri profunde sau defecte anatomice, medicul ortoped poate indica tratamentul chirurgical. Tipul de tratament chirurgical se stabileste in functie de patologia fiecarui caz.

Tipuri tratamente chirurgicale

In cazul leziunilor de gradul 1 si 2 se foloseste tratamentul chirurgical artroscopic, prin care se stabilizeaza leziunile condrale, mecanic si termic, astfel incat lichidul sinovial sa nu mai poata patrunde in fisurile din cartilaj.

In leziunile de cartilaj de gradul 2-4 este nevoie de reconstructie condrala. Daca suprafata afectata este mai mica de 1 cm2, se foloseste tehnica microfracturilor. Aceasta inseamna ca se fac niste gauri in osul ramas fara cartilaj pana la stratul care contine celule ale maduvei hematogene. Sangele care vine din aceste gauri formeaza o retea de fibrina care umple defectul condral in care vor migra in saptamanile urmatoare condrocite din cartilajul alaturat, sanatos. Astfel se formeaza un cartilaj cu calitati inferioare fata de cartilajul normal, dar cu rezultate clinice foarte bune. Aceasta este o interventia medicala care se realizeaza intr-o singura etapa.

Daca suprafata afectata este mai mare de 1 cm2 – 1,5 cm2, se recomanda alte tehnici de reconstructie:

 • Implantare de matrice condrala (AMIC)
 • Mozaicoplastie
 • Implantare de condrocite autologe (ACI)

Tehnica preferata de dr. Ion Bodgan Codorean pentru reconstructia condrala in condropatiile de grad 3-4 cu suprafata peste 1,5 cm2 este implantarea de matrice condrala (scaffold). Condrocitele migreaza la nivelul acestei matrici, cu scopul de a se transforma in cartilaj hialin de o calitate superioara pseudo-cartilajului generat prin microfracturi. In functie de dimensiunea leziunii condrale si de localizarea acesteia implantul condral se face artroscopic sau prin mini artrotomie.

Implantare de matrice condrala (AMIC)

Este tot o tehnica chirurgicala in doua etape, diferenta fata de ACI fiind aceea ca celulele condrale sunt cultivate pe o matrice tridimensionala. Matricea este lipita cu fibrin glue sau suturata. Implanatea de matrice condrala este o tehnica frecvent utilizata in leziunile mari de cartilaj.

Mozaicoplastia

Consta in recoltarea de cartilaj autolog cu un cilindru osos dintr-o zona de importanta minima din genunchi, care apoi se implanteaza in zona de cartilaj lezat. Dupa aceasta etapa, condrocitele raman viabile, iar grefonul de os se incorporeaza. Mozaicoplastia se poate practica artroscopic, intr-o singura etapa. Aceasta tehnica are dezavantajul ca necesita recoltare din zone sanatoase din genunchi, existand posibilitatea de a aparea dureri la nivelul de recoltare.

Implantarea de condrocite autologe (ACI)

Este un tratament in doua etape chirurgicale. In prima etapa se recolteaza tesut condral dintr-o zona de importanta minima, urmata de o perioada in care condrocitele se cultiva in laborator. In a doua etapa chirurgicala, cartilajul rezultat prin cultivarea propriilor celule condrale este implantat.

Dr. Ioan Bogdan Codorean // Artro Sport Clinic

Dr. Ion Bogdan Codorean

Doctor in stiinte medicale Ion Bogdan Codorean, medic primar ortoped, specializat in traumatologie sportiva, sef de lucrari la Universitatea de Farmacie si Medicina „Carol Davila” Bucuresti, cu competenta in Chirurgia Artroscopica,