Testarea cardiopulmonara de efort

MetaLyzer

Furnizeaza o analiza comuna, paralela, a datelor care permit evaluarea completa a sistemelor cardiovascular, respirator, muscular si metabolice in timpul efortului, fiind considerata standardul principal pentru evaluarea functionala cardiorespiratorie.

Folosindu-se o masca de fata sau o piesa bucala, aerul respirat este ghidat printr-un senzor de volum care inregistreaza toate trasaturile fizice ale respiratiei unei persoane.

Prin intermediul unui sistem de aspiratie conectat la acesta, probele de aer  pot fi luate in mod regulat  (respiratie cu respiratie) din fluxul respirator al persoanei. Acestea sunt analizate, determinandu-se nivelele de oxigen si dioxid de carbon.

In domeniul medicinii sportive, masuratorile privind schimbul de gaze (spiroergometrice) se aplica in mai multe scopuri:

  • in evaluarea capacitatii de anduranta,
  • la determinarea costurilor energogenezei
  • investigarea limitarilor in performanta

Aprecierile cardiologice raman a fi facute de medicul specialist cardiolog.

YouTube video

Testarea andurantei este cea mai mare zona de aplicare. Indicatorii capacitatii de anduranta sunt consumul maxim de oxigen (VO2) si pragurile de ventilatie (VT1 si VT2). In plus, si capacitatea anaeroba, economia de miscare si eficienta mecanica pot fi determinate prin masuratori de schimb de gaze.

Se definesc, in acelasi timp, si zonele de intensitate ale efortului, care sunt utilizate apoi in antrenamente. Aceste niveluri de intensitate pot fi si sunt individualizate pentru fiecare subiect testat in parte, reducand mult riscurile oboselii cronice si scaderea performantei.

Costurile energetice din timpul activitatii fizice si proportia de metabolizare a grasimii la carbohidrati pot fi evaluate prin calorimetrie indirecta.

Ce se determina

  • Schimburile de gaze pulmonare (VO2, VCO2, VO2 max). Consumul de oxigen (VO2) este volumul de O2 extras din aerul inhalat in timpul ventilatiei pulmonare in unitatea de timp si este exprimat in ml.min – 1 sau L.min – 1 (STPD).
  • Ventilatia pulmonara (VE) exprimata in litri pe minut, este volumul de aer care se deplaseaza in si din plamani. Se determina ca produs al ratei respiratorii prin volumul de aer expirat la fiecare ciclu respirator. Coeficientul de respiratie sau raportul de schimb respirator (R): exprima raportul dintre productia de CO2 si consumul de O2 (VCO2/VO2). In prezent, acesta este cel mai bun indicator non-invaziv al intensitatii maxime sau cvasi-maximale a efortului.
(VE/VO2) si (VE/VCO2) reprezinta raporturile dintre ventilatia pulmonara si consumul de O2 (VE/VO2) sau productia de CO2 (VE/VCO2). Acesti coeficienti determina pragul anaerob (AT), RCP (punctul de compensare respiratorie), calorimetria indirecta (VO2, VCO2, RQ) cu masca, costurile energetice de repaus (REE, RMR), ventilatia maxima voluntara (MVV).

Cortex MetaLyzer 3B

Testarea cardiopulmonara de efort (spiroergometria sau CPET) furnizează o analiză comună, paralela, a datelor care permit evaluarea completă a sistemelor cardiovascular, respirator, muscular și metabolice în timpul efortului, fiind considerată standardul principal pentru evaluarea funcțională cardiorespiratorie.