Bolile cardiovasculare – impact in populatia generala?

Bolile cardiovasculare aterosclerotice apar secundar afectarii de la nivelul sistemului vascular arterial al intregului corp de catre depunerea de colesterol in peretele arterelor ducand astfel la ingustarea lumenului acestora, pana la obstructive. Bolile cardiovasculare si in special bolile coronariene ischemice si accidental vascular cerebral ischemic raman cauzele principale de moarte prematura oriunde in lume.

Bolile cardiovasculare afecteaza atat barbatii cat si femeile, dintre toate cauzele de deces care survin inaintea varstei de 75 de ani in Europa, 42% sunt datorate bolilor cardiovasculare la femei si 38% la barbati (Organizatia Mondiala a Sanatatii).

Preventia cardiovasculara reprezinta demararea si adoptarea unui “set de actiuni la nivel public si individual avand ca tinta eradicarea, eliminarea sau reducerea impactului bolilor cardiovasculare si a dizabilitatilor secundare”. Preventia bolilor cardiovasculare functioneaza: peste 50% din reducerea observata in mortalitatea datorata bolii coronariene este legata de modificarea factorilor de risc si 40% imbunatatirii conduitei terapeutice.

Cui se adreseaza preventia cardiovasculara si ce inseamna risc cardiovascular?

Preventia bolilor cardiovasculare pleaca de la screeningul (evaluarea) factorilor de risc cardiovascular care prezenti singuri sau cumulati, cresc probabilitatea aparitiei infarctului miocardic acut sau a accidentului vascular cerebral (ischemic sau hemoragic).

Preventia cardiovasculara se adreseaza toturor barbatilor peste 40 de ani si a femeilor peste 50 de ani sau aflate la menopauza.

Factorii de risc cardiovascular sunt:

  • Dislipidemia;
  • Toleranta alterata la glucoza;
  • Hipertensiunea arteriala;
  • Fumatul;
  • Obezitate
  • Sedentarism

Boala renala cronica si diabetul zaharat sunt considerate echivalente de boli cardiovasculare ce necesita atentie suplimentara.

Diagnosticarea bolilor cardiovasculare

Preventia bolilor cardiovasculare cupinde evalurea factorilor de risc cardiovascular si a efectelor acestora asupra organelor tinta (inima, rinichi, creier) prin:

  • Electrocardiograma
  • Ecografie cardiaca
  • Test ECG de efort in prezenta semnelor sau simptomelor de angina pectorala sau de insuficienta cardiaca
  • Analize de sange pentru detectia dislipidemiei, a diabetului zahatat, a bolilor de rinichi.

Simptome ale bolilor cardiovasculare

Aritmia – cum bate inima. La adulti inima are 60-100 de batai pe minut, in timp ce la copii numarul de batai pe minut este de 120-130. Artimiile se simt diferit : atunci cand inima bate rapid, tahicardie sau o bataie care vine mai repede, in general foarte puternica si resimtita la baza gatului, urmata de o pauza, acestea fiind extrasistole. In situatia in care avem un ritm complet haotic, neregulat si foarte rapid este vorba de fibrilatie.

Insuficienta cardiaca este incapacitatea inimii de a asigura o perfuzie corespunzatoare a organelor, care se manifesta prin lipsa de aer la efort si edem. Ea poate afecta muschiul inimii, o valva sau vasele inimii care vor produce afectiuni cardiace cornice.

Cardiopatia ischemica inseamna ingustarea arterelor coronare, vase care iriga muschiul inimii. Ele pot fi insotite de durere in piept, oboseala exagerata si lipsa de aer.

Preventia bolilor cardiovasculare. Factori de risc

Renuntarea la fumat este cel mai important pas pe care ar trebui sa-l faca fumatorii pentru a se asigura ca nu se expun inutil afectiunilor cardiace. Bolile de inima sunt puternic influentate in sens negative de acest obicei nociv care este un risc permanent petru fumatori.

Efectueaza analizele uzuale anuale este un obicei si un pas esential in preventia acestor bolilor de inima.

Consultul cardiologic este foarte important pentru pacientii care au: diabet, obezitate, antecedente familiale de cardiopatie ischemica. Afectiunile inimii sunt potentate de istoricul pacientului.

Adoptarea un regim de viata sanatos, miscare, regim alimentar echilibrat, diminuarea consumului de zahar, grasimi, sare, alcool ajuta la mentinerea organismului intr-o stare generala buna sis cad cosiderabil riscul bolilor cardiovasculare.

Sursa Foto: Pexels.com

Dr. Livia Trasca

Medic specialist cardiolog, specializata in ecocardiografie speciala, cu o impresionanta activitate publicistica in domeniu.