Bolile cardiovasculare

Bolile cardiovasculare // Artro Sport Clinic

Bolile cardiovasculare si in special bolile coronariene ischemice si accidentul vascular cerebral ischemic raman cauzele principale de moarte prematura oriunde in lume. Acestea afecteaza atat barbatii, cat si femeile, dintre toate cauzele de deces care survin inaintea varstei de 75 de ani in Europa, 42% sunt datorate bolilor cardiovasculare la femei si 38% la barbati (conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii).

Ce sunt bolile cardiovasculare?

Bolile cardiovasculare aterosclerotice apar secundar afectarii de la nivelul sistemului vascular arterial al intregului corp prin depunerea de colesterol in peretele arterelor, ducand astfel la ingustarea lumenului acestora, pana la obstructie.

Stresul cronic poate declansa fibrilatia atriala, contractiile ventriculare premature si alte aritmii (ritmuri anormale ale inimii), factori de risc cardiovascular. Oboseala, infectiile, consumul in exces de cafea, alcool, bauturi energizante si unele disfunctii tiroidiene sau ale miocardului (muschiul inimii) pot produce aritmii, alti factori de risc cardiovascular.

O altă situație îngrijorătoare o constituie incidența din ce in ce mai frecventa a unor probleme cardiace chiar și in randul celor tineri, dar si la copii. Varsta de aparitie a infarctului miocardic a scazut foarte mult, fiind intalnit uneori chiar si la tineri de 17 ani.

Tinand cont de gravitatea situatiei confirmata de statisticile la nivel national si international, accentul se pune pe determinarea riscului cardiovascular si preventie.

Cui se adreseaza preventia cardiovasculara si ce inseamna risc cardiovascular?

Afectiunile cardiovasculare tintesc atat barbatii, cat si femeile. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 42% dintre toate cauzele de deces care survin inaintea varstei de 75 de ani, la femeile europene sunt datorate unor boli ale sistemului cardiovascular. In cazul barbatilor din aceeasi categorie, procentul se ridica la 38%. Statistici inca si mai grave se intalnesc in Romania, unde 57% dintre cauzele deceselor inregistrate la nivel national au drept cauza bolile cardiovasculare. Suntem pe un nedorit loc 4 european in ce priveste bolile inimii!

Preventia cardiovasculara reprezinta demararea si adoptarea unui „set de actiuni la nivel public si individual avand ca tinta eradicarea, eliminarea sau reducerea impactului bolilor cardiovasculare si a dizabilitatilor secundare”. Preventia bolilor cardiovasculare functioneaza: peste 50% din reducerea observata in mortalitatea datorata bolii coronariene este legata de modificarea factorilor de risc si 40% imbunatatirii conduitei terapeutice.

Preventia bolilor cardiovasculare pleaca de la screeningul (evaluarea) factorilor de risc cardiovascular care prezenti, singuri sau cumulati, cresc probabilitatea aparitiei infarctului miocardic acut sau a accidentului vascular cerebral (ischemic sau hemoragic).

Preventia cardiovasculara se adreseaza tuturor barbatilor peste 40 de ani si femeilor peste 50 de ani sau aflate la menopauza.

Factorii de risc ai afectiunilor cardiovasculare

 • Dislipidemia
 • Toleranta alterata la glucoza
 • Hipertensiunea arteriala
 • Fumatul
 • Obezitatea
 • Sedentarismul
 • Boala renala cronica si diabetul zaharat sunt considerate echivalente de boli cardiovasculare ce necesita atentie suplimentara.

Diagnosticarea bolilor cardiovasculare

Preventia bolilor cardiovasculare cupinde evalurea factorilor de risc cardiovascular si a efectelor acestora asupra organelor tinta (inima, rinichi, creier) prin:

 • Electrocardiograma
 • Ecografie cardiaca
 • Test ECG de efort in prezenta semnelor sau simptomelor de angina pectorala sau de insuficienta cardiaca
 • Analize de sange pentru detectia dislipidemiei, a diabetului zaharat, a bolilor de rinichi.

Simptome ale bolilor cardiovasculare

Unul dintre principalele simptome ale bolilor cardiovasculare este aritmia, adica modul cum bate inima. La adulti, inima are intre 60-100 de batai pe minut, in timp ce la copii numarul de batai pe minut este de 120-130. Artimiile se simt diferit: atunci cand inima bate rapid este vorba despre  tahicardie, iar cand o bataie care vine mai repede, in general, foarte puternica si resimtita la baza gatului, urmata de o pauza, acestea sunt extrasistole. In situatia in care avem un ritm complet haotic, neregulat si foarte rapid este vorba despre fibrilatie.

Insuficienta cardiaca este incapacitatea inimii de a asigura o perfuzie corespunzatoare a organelor, care se manifesta prin lipsa de aer la efort si edem. Ea poate afecta muschiul inimii, o valva sau vasele inimii care vor produce afectiuni cardiace cronice.

Cardiopatia ischemica inseamna ingustarea arterelor coronare, vase care iriga muschiul inimii. Ele pot fi insotite de durere in piept, oboseala exagerata si lipsa de aer.

Cum prevenim bolile cardiovasculare?

Preventia bolilor cardiovasculare cupinde evaluarea factorilor de risc cardiovascular si a efectelor acestora asupra organelor tinta (inima, rinichi, creier) prin:

Renuntarea la fumat este cel mai important pas pe care ar trebui sa-l faca cei care au acest obicei pentru a se asigura ca nu se expun inutil afectiunilor cardiace. Bolile de inima sunt puternic influentate in sens negativ de acest obicei nociv, un risc permanent petru fumatori.

Efectuarea analizelor uzuale anuale este un pas esential in preventia bolilor de inima. De asemenea, consultul cardiologic este foarte important pentru pacientii care au: diabet, obezitate, antecedente familiale de cardiopatie ischemica. Sa tinem cont ca afectiunile inimii sunt potentate de istoricul pacientului.

YouTube video

Adoptarea unui regim de viata sanatos, in care sa includem miscarea, regimul alimentar echilibrat, diminuarea consumului de zahar, a grasimilor, a cantitatii de sare si alcool ajuta la mentinerea organismului intr-o stare generala buna si scade considerabil riscul bolilor cardiovasculare.

Dr. Denisa Marghidanu

Dr. Denisa Marghidanu, medic specialist cardiologie, a ales sa studieze medicina din dorinta de a descoperi cum functioneaza corpul uman.

Consultatii in cadrul Artro Sport Clinic

 • Ecocardiografie transtoracica
 • Test de efort ECG
 • Interpretare Holter ECG si MAPA
 • Test de efort cardiopulmonar
Dr. Gabriela Denisa Marghidanu - medic specialist cardiologie // Artro Sport Clinic
Dr. Livia Trasca - medic specialist cardiologie // Artro Sport Clinic

Dr. Livia Trasca

Dr. Livia Trasca, medic specialist cardiologie, ofera pacientilor sai urmatoarele sfaturi: sa-si masoare cat mai des tensiunea arteriala, sa-si monitorizeze valorile glicemiei si ale colesterolului seric si sa mearga regulat la medic pentru evaluarea riscului cardiovascular.

Consultatii in cadrul Artro Sport Clinic

 • Ecografie cardiaca
 • Test de efort cardiopulmonar
 • Interpretare Holter ECG si a MAPA