Testarea de efort cardiopulmonar (CPET)

Testarea de efort cardiopulmonar (CPET) // Artro Sport Clinic

Testarea de efort cardiopulmonar (CPET) este standardul principal pentru evaluarea functionala cardiorespiratorie. Este un instrument valoros si esential care poate reduce timpul si costurile necesare diagnosticului afectiunilor care limiteaza capacitatea de efort. Ofera informatii superioare celor obtinute in repaus, permitand o mai buna apreciere funcțională a sistemelor cardiovascular si respirator. 

Ce este testarea de efort cardiopulmonar (CPET)?

Testarea de efort cardiopulmonar (CPET) este o investigatie avansata, specializata, care furnizeaza informatii complexe despre capacitatea de efort a persoanei supuse testarii. Acest test ofera o analiza comuna, paralela, a datelor care permit evaluarea completa a sistemelor cardiovascular, respirator, muscular si metabolice in timpul efortului. Functia principala ale sistemelor cardiovascular si respirator este aceea de a asigura schimbul gazos intre celulele corpului si mediul extern.

Este o procedura noninvaziva care se realizeaza pe covor rulant sau bicicleta. Pacientul respira printr-o masca si se monitorizeaza simultan atat ritmul cardiac cu electrocardiograma, cat si dinamica gazelor respiratorii (oxigen și dioxid de carbon) in timpul efortului, relatia dintre acestea, precum si relatia acestora cu frecventa cardiaca si ventilatia pulmonara.

Masurarea schimbului gazos este fundamentala pentru a intelege fiziopatologia limitarii efortului. Furnizeaza informatii esentiale pentru evaluarea integrata a sistemelor cardiovascular, respirator, muscular și metabolic. Astfel, testul de efort cardiopulmonar poate raspunde mai multor intrebari decat un test de efort care utilizeaza doar electrocardiograma.

CPET evalueaza capacitatea individuala de efort si ofera importante date diagnostice si prognostice.

In ce consta testarea de efort cardiopulmonar (CPET)?

Testarea la efort cardiopulmonar (CPET) se realizeaza folosindu-se o masca de fata sau o piesa bucala. Aerul respirat este ghidat printr-un senzor de volum care inregistreaza toate trasaturile fizice ale respiratiei unei persoane.

Prin intermediul unui sistem de aspiratie conectat la acesta, probele de aer pot fi luate in mod regulat  (respiratie cu respiratie) din fluxul respirator al persoanei. Acestea sunt analizate, determinandu-se nivelele de oxigen si dioxid de carbon.

In domeniul medicinii sportive, masuratorile privind schimbul de gaze (spiroergometrice) se aplica in mai multe scopuri:

 • in evaluarea capacitatii de anduranta,
 • la determinarea costurilor energogenezei
 • investigarea limitarilor in performanta

Aprecierile cardiologice raman a fi facute de medicul specialist cardiolog.

YouTube video

Ce se determina in timpul testarii de efort cardiopulmonar

Testarea andurantei este cea mai mare zona de aplicare. Indicatorii capacitatii de anduranta sunt consumul maxim de oxigen (VO2) si pragurile de ventilatie (VT1 si VT2). In plus, si capacitatea anaeroba, economia de miscare si eficienta mecanica pot fi determinate prin masuratori de schimb de gaze.

Cu ajutorul testarii de efort cardiopulmonar se definesc, in acelasi timp si zonele de intensitate ale efortului, care sunt utilizate apoi in antrenamente. Aceste niveluri de intensitate pot fi si sunt individualizate pentru fiecare subiect testat in parte, reducand mult riscurile oboselii cronice si scaderea performantei.

Costurile energetice din timpul activitatii fizice si proportia de metabolizare a grasimii la carbohidrati pot fi evaluate prin calorimetrie indirecta.

Cand se recomanda testarea de efort cardiopulmonar (CPET)?

Stabilirea unui diagnostic diferential 

 • cand cauza dispneei (respiratie dificila) sau a intolerantei la efort nu este cunoscuta, CPET ajuta la stabilirea etiologiei cardiovasculare, pulmonare sau musculare a limitarii efortului
 • detectarea sau excluderea ischemiei miocardice induse de efort prin analizarea schimburilor gazoase, mai ales atunci cand electrocardiograma nu este interpretabila

Evaluarea capacitatii functionale 

 • furnizeaza informatii obiective despre capacitatea de efort si gradul afectarii
 • prescrierea antrenamentelor pentru cresterea performantei la sportivi

Evaluarea pacientilor cu afectiuni cardiace

 • pentru evaluarea severitatii si prognosticului in insuficienta cardiaca
 • in cadrul programelor de reabilitare cardiaca pentru prescrierea  antrenamentului fizic si a nivelului de exercitiu pe care pacientul il poate efectua in conditii de siguranta. Imbunatarirea tolerantei la exercitiu se poate evalua obiectiv doar cu testarea cardiopulmonara de efort CPET
 • pentru evaluarea eficientei tratamentului medicamentos si evaluarea ameliorarii functionale dupa implantul de pacemaker la pacientii cu bloc cardiac
 • selectarea pacientilor pentru transplant cardiac

Determinarea riscului preoperator

In cazul pacientilor care urmeaza sa fie supusi unei intreventii chirurgicale majore, testarea cardiopulmonara la efort ofera mai multe informatii despre rezerva cardiovasculara si pulmonara in timpul stresului metabolic, decat evaluarea cardiovasculara si ventilatorie efectuata in repaus.

Evaluarea pacientilor cu afectiuni respiratorii

 • boala pulmonara obstructiva cronica
 • boala pulmonara interstițiala
 • boala pulmonara vasculara
 • stabilirea gradului elafectarii functionale
 • determinarea gradului hipoxemiei si a necesitatii oxigenoterapiei
 • determinarea raspunsului terapeutic
 • bronhospasm indus de efort

Interpretarea rezultatelor testarii de efort cardiopulmonar

Schimburile de gaze pulmonare (VO2, VCO2, VO2 max). Consumul de oxigen (VO2) este volumul de O2 extras din aerul inhalat in timpul ventilatiei pulmonare in unitatea de timp si este exprimat in ml.min – 1 sau L.min – 1 (STPD).

Ventilatia pulmonara (VE) exprimata in litri pe minut. Este volumul de aer care se deplaseaza in si din plamani. Se determina ca produs al ratei respiratorii prin volumul de aer expirat la fiecare ciclu respirator. Coeficientul de respiratie sau raportul de schimb respirator (R): exprima raportul dintre productia de CO2 si consumul de O2 (VCO2/VO2). In prezent, acesta este cel mai bun indicator non-invaziv al intensitatii maxime sau cvasi-maximale a efortului.

(VE/VO2) si (VE/VCO2) reprezinta raporturile dintre ventilatia pulmonara si consumul de O2 (VE/VO2) sau productia de CO2 (VE/VCO2). Acesti coeficienti determina pragul anaerob (AT), RCP (punctul de compensare respiratorie), calorimetria indirecta (VO2, VCO2, RQ) cu masca, costurile energetice de repaus (REE, RMR), ventilatia maxima voluntara (MVV).

YouTube video

Cortex MetaLyzer 3B

Ergospirometria joaca un rol vital pentru testarea eficienta, noninvaziva a functiei respiratorii, cardiace si a metabolismului, printr-o singura investigatie. Parametrii predictivi pentru functia respiratorie, pentru cea cardiaca si pentru metabolism pot fi determinati in mod simplu si rapid prin intermediul testarii cu sistemul inovator Cortex MetaLyzer 3B.

Folosirea sistemului Cortex MetaLyzer 3B in ergospirometrie are beneficii multiple. Intre acestea se numara urmatoarele:

 • Este o procedura noninvaziva care asigura feedback cu privire la performanta si toleranta la miscare in viata de zi cu zi, pentru antrenamente sportive si pentru reabilitare medicala (recuperare medicala, medicina fizica si balneologie)
 • Identifica rapid deficitele functionale cardiovasculare, cardiorespiratorii si metabolice, permitand totodata ajustari rapide in ceea ce priveste programele si metodele de antrenament
 • Datele inregistrate sunt obiective, relevante si mai ample decat cele obtinute prin masurarea nivelului de lactat si a frecventei cardiace.

Premergător testarii de efort cardiopulmonar este bine să nu se consume alimente cu cel putin patru ore inainte si nici produse pe baza de cafeina. Iar daca ne intrebam cat dureaza testul de efort trebuie sa stim ca proba de efort propriu-zisa nu ajunge la 15 minute. Se va realiza o crestere graduala a efortului, de la mers normal la alergare, insa durata testarii este personalizata. Nu va depasi o ora, iar medicul poate intrerupe testul daca se constata aparitia unor simptome severe.

 

YouTube video
YouTube video

Cortex MetaLyzer 3B

Testarea cardiopulmonara de efort (spiroergometria sau CPET) furnizează o analiză comună, paralela, a datelor care permit evaluarea completă a sistemelor cardiovascular, respirator, muscular și metabolice în timpul efortului, fiind considerată standardul principal pentru evaluarea funcțională cardiorespiratorie.