Dr Ion Bogdan Codorean explica protocolul RICE, un set de 4 reguli de prim ajutor in caz de accidentari

Protocolul de prim ajutor RICE - Dr. Ion Bogdan Codorean // Artro Sport Clinic

Dr. Ion Bogdan Codorean explica protocolul RICE, un set de 4 reguli de prim ajutor in caz de accidentari: „Protocolul RICE de interventie si prim ajutor trebuie cunoscut de fiecare om in parte pentru a evita complicatiile ortopedice in caz de accidentari.”, declara Dr. Ion Bogdan Codorean.

Ce este protocolul RICE?

Medicul primar ortoped specializat in traumatologie sportiva a pornit impreuna cu echipa sa de excelenta in ortopedie o campanie de informare asupra primelor actiuni pe care oamenii, indiferent de varsta sau locul in care se afla, ar trebui sa le faca atunci cand sufera o accidentare la oase, incheieturi sau muschi.

„In ortopedie exista asa numitul protocol RICE. RICE este un acronim care ii ajuta pe oameni sa retina 4 reguli de prim ajutor pe care trebuie sa le respecte in caz de accidentari pana ajung la consult la medicul ortoped. R vine de la REST care recomanda repausul zonei afectate, I vine de la ICE (gheata) care recomanda aplicarea de pungi de gheata in locul accidentat, C vine de la Compression – Compresie care se poate realiza prin imobilizarea pe cat posibil a zonei afectate cu ajutorul unei fase elastice si E de la Elevation (ridicare) care subliniaza necesitatea tinerii membrului afectat deasupra nivelului inimii, pentru reducerea inflamatiei.”, semnaleaza Dr. Ion Bogdan Codorean, medic primar ortoped, specializat in traumatologie sportiva despre protocolul aparut in urma nevoilor pacientilor si a experientei medicilor ortopezi din intreaga lume.

In ce consta metoda RICE?

Aplicarea protocolului RICE este necesară în cazul oricărui om, imediat dupa accidentare, indiferent de indicația ulterioară a medicului ortoped care poate recomanda tratament nechirurgical (ortopedic) sau chirurgical. Acest protocol international, dezvoltat si folosit de catre medicii ortopezi din intreaga lumea presupune 4 pasi simpli dar foarte eficienti in prevenirea complicatiilor de dupa accidente :

Protocolul de prim ajutor RICE - Dr. Ion Bogdan Codorean // Artro Sport Clinic

REST – Repaus

Durerea este principalul semn ca ceva nu este in regula cu corpul. Inadata ce un pacient simte durere primul si cel mai important lucru pe care il poate face este sa se opreasca din orice activitate care solicita zona respective din corp. Primele doua zile de dupa un accident sunt cele mai importante din aceasta perspectiva. In cele mai multe cazuri chiar si o activitate fizica care pare banala, cum ar fi mersul pe un picior accident poate agrava foarte mult diagnosticul final si implicit perioada de tratament si recuperare.

Protocolul de prim ajutor RICE - Dr. Ion Bogdan Codorean // Artro Sport Clinic

ICE – Gheata

Gheata este singurul instrument care reduce durerea si inflamatia. Pacientul trebuie sa aplice un pachet cu gheata (obligatoriu acoperit cu un prosop) pentru 15-20 de minute la fiecare doua ore in primele 2 zile de dupa accident. Daca nu aveti o punga cu gheata, puteti folosi o punga cu legume inghetate.

Protocolul de prim ajutor RICE - Dr. Ion Bogdan Codorean // Artro Sport Clinic

COMPRESSION – Compresia

Este important ca zona afectata sa fie prinsa intr-un elastic medical, un bandaj, care sa opreasca inflamatia. Acesta trebuie pus in asa fel incat sa nu stranga prea tare sis a intrerupa circulatia sangelui. Daca tesutul de sub bandaj se raceste sau se invineteste acestea sunt semne ca bandajul trebuie asezat din nou si lasat mai putin strans.

ELEVATE – Ridicarea membrului afectat

Este crucial ca membrul afectat sa fie tinut ridicat deasupra nivelului inimii, atunci cand se sta in repaus. Circulatia sangelui in zona afectata va fi imbunatatita si se vor reduce riscurile formarii unor trombi, inflamatiei locale, durerii si vanatailor. Pacientul trebuie sa stea in aceasta pozitie, sprijinindu-se pe perne sau pe orice ar putea sa-I tina ridicate mana sau piciorul afectat cat mai mult timp din cele 48 de ore cat vas ta in repaus.

Ce riscam daca nu respectam metoda RICE?

Nerespectarea regulilor recomandate de protocolul RICE poate duce fie la complicatii ale zonei afectate, fie la imposibilitatea interventiei chirurgicale: „Depinde de natura accidentarii, insa de cele mai multe ori folosirea membrului afectat poate agrava situatia, iar mentinerea lui jos, poate duce la umflaturi si inflamatii puternice care nu mai permit o eventuala interventie chirurgicala de urgenta, daca aceasta se impune. In momentul in care persoana accidentata respecta regulile de prim ajutor, el porneste de la cele mai bune premise pe drumul tratamentului si al vindecarii.”, avertizeaza Dr. Ion Bogdan Codorean, doctor in medicina, unul dintre cei mai valorosi chirurgi ortopezi din Romania.

Dr. Ion Bogdan Codorean, medic primar ortopedie si traumatologie sportiva

Dr. Ion Bogdan Codorean

Doctor in stiinte medicale Ion Bogdan Codorean, medic primar ortoped, specializat in traumatologie sportiva, sef de lucrari la Universitatea de Farmacie si Medicina „Carol Davila” Bucuresti, cu competenta in Chirurgia Artroscopica.

Clinica de Ortopedie Bucuresti

Afectiunile congenitale sau dobandite ale sistemului musculo-scheletic, de la diagnosticare pina la recuperare, sunt tratate de catre echipa de medici ortopezi ai Artro Sport Clinic.

Indiferent daca sunt de natura traumatica sau nontraumatica medicii nostri ortopezi pot oferi cele mai bune solutii medicale pentru problemele de ortopedie.

Consiliere, tratament si recuparare afectiuni ortopedice