Fracturile reprezintă una dintre cele mai comune situații cu care se confruntă un medic ortoped. Însă pentru fiecare pacient aflat în această situație, neplăcerea, spaima și durerea trăite sunt departe de a fi un lucru comun – această mai ales dacă tipul de fractură suferit, închisă sau deschisă, la mână, picior, claviculă sau coaste presupune imobilizarea unei părți a corpului.
Fracturile sunt accidentări care pot surveni frecvent. Să ne gândim doar cum camerele de gardă de la ortopedie devin neîncăpătoare în zilele de iarnă, când străzile se transformă în patinoar. Fractură este o discontinuitate la nivelul osului, survenită din diverse cauze. Dacă pielea rămâne intactă vorbim despre o fractură închisă, iar dacă osul a străpuns pielea este vorba despre o fractură deschisă. Această poate fi simplă, când osul este rupt într-un singur loc sau cominutivă, când osul este rupt în mai mult de trei bucăți.
Cauzele fracturilor sunt multiple. Pot apărea în urmă practicării sporturilor sau interveni după un incident la locul de muncă și acasă, într-un simplu moment de neatenție. Acestea sunt fracturi ale unui os sănătos. Există însă și fracturi patologice, cauzate de anumite afecțiuni care vulnerabilizează structura osoasă (osteoporoză, infecții, tumori). Când am ajuns deja în această situație, tot ce ne interesează este să ne vindecăm cât mai repede.
Trebuie să știm că osul este un țesut complex, viu, care se adaptează constant presiunilor la care este supus. O multitudine de nutrienți, hormoni și alte elemente biochimice sunt esențiale pentru formarea țesutului osos și menținerea sa în parametrii normali. În funcție de tipul fracturii și de osul fracturat procesul de vindecare și recuperare poate varia, între 6 și 16 săptămâni. Una este să fie vorba despre o simplă fisură și cu totul altceva să ne confruntăm cu un os fracturat în mai multe locuri, cu deplasare. Vârstă, starea generală de sănătate și fluxul sanguin de la nivelul fracturii sunt alți factori care influentează tratamentul și procesul de vindecare. În orice condiții, există însă metode de a accelera vindecarea unei fracturi.
Oricât ar părea de ciudat, alimentația variată este esențială în procesul de recuperare după o fractură. Această nu înseamnă să ingurgităm cantități enorme de alimente, cât mai ales să mâncăm sănătos și ce trebuie. Proteinele sunt foarte importante în refacerea țesutului osos. Așadar, e o idee bună să introducem în alimentație, în perioada de convalescență, carne de vită, de pui sau curcan, peste (somon, sardine), brânză slabă, fasole, linte, soia, nuci.
Un alt pas către vindecarea accelerată după o fractură presupune favorizarea alimentelor cu rol antiinflamator. Acestea fac parte din grupa antioxidanților, cu proprietăți de reducere a stresului oxidativ. Vitamina C – pe care o găsim în citrice, kiwi, cireșe, caise, piersici, struguri, în legumele cu fruze verzi (spanac, ștevie, varză, broccoli), dar și în morcovi, roșii, ardei gras sau iute – are proprietăți antiinflamatoare și în plus, stimulează sinteză colagenului, important pentru refacerea țesutului osos. Vitamina E (nuci și semințe, avocado, ulei de măsline și floarea-soarelui, migdale, ulei din germeni de grâu) are, de asemenea, rol de antioxidant și ajută la accelerarea vindecării. În aceeași categorie intră și acizii grași Omega 3 (peste gras, fructe de mare, semințe de in), licopenul (roșii gătite, pepene roșu, varză roșie, grapefruit) și acidul alfa-lipoic (spanac, broccoli, drojdie de bere, cartofi și organe). Acesta din urmă se poate completa prin suplimente, la indicația medicului. Vitamina K (varză, conopidă, carne de pui, zarzavat cu frunze verde închis) și B6 (drojdie de bere, cereale integrale, banane, somonul, spanac, semințe de floarea-soarelui) favorizează, la rândul lor, refacerea după o fractură.
Oasele sunt formate într-o mare proporție din minerale – calciu, fosfor, magneziu, zinc, silicon, cupru etc. Drept urmare, vindecarea după o fractură presupune o rezervă în organism a acestor minerale. Calciul și fosforul sunt principalele minerale conținute de sistemul osos. Brânză, crustaceele, semințele de floarea-soarelui, dovleac, carnea de porc, de vită, lintea sunt bogate în fosfor, iar calciul îl putem procura din lactate, sardine, semințe de susan, migdale și soia. Zincul (semințe, leguminoase și cereale) și cuprul (crustacee, ficat, ciocolată neagră) sunt, de asemenea, necesare în procesul de vindecare după o fractură. Cu rol important în sinteză colagenului și potențarea efectelor calciului și vitaminei D3, siliciul (coada-calului) scurtează convalescența după o fractură.
Mobilizarea precoce după o fractură intensifica procesul de recuperare. Această nu înseamnă să neglijăm sfaturile medicului ortoped, ci, imediat ce ne este recomandat, să facem mișcare. Este importantă buna funcționare a articulațiilor de deasupra și de sub osul fracturat. Spre exemplu, dacă este vorba despre o fractură de antebraț, se pot face mișcări ușoare ale degetelor, precum și ale articulațiilor cotului și umărului. Iar dacă medicul ortoped recomandă kinetoterapie și masaj, este bine să nu ezităm, pentru că ambele ne vor ajută la recuperare. Medicul ortoped poate recomandă și folosirea unui unguent pentru ameliorarea edemelor și îmbunătățirea nutriției țesuturilor afectate.
Trebuie să știm că fumatul întârzie vindecarea după o fractură. Cercetătorii de la universitatea americană Johns Hopkins au descoperit că fumătorii sunt de două ori mai predispuși să dezvolte o infecție osoasă decât cei care nu au acest obicei, iar formarea cartilajelor este în cazul primilor mai lentă. Nici abuzul de alcool, băuturi carbogazoase, sare sau ceaiuri diuretice nu sunt recomandate după o fractură, pentru că acestea reduc absorbția calciului sau duc la pierderea sa prin urină.
Așadar, pentru vindecarea în urmă unei fracturi intervin factori dintre cei mai diverși. După ce am suferit o fractură, probabil nu vom fi în cea mai bună formă psihică. Dar, cum tot răul e spre bine, putem folosi această perioadă și pentru a face câteva schimbări în dietă și stilul de viață, de pe urmă cărora va beneficia nu doar sistemul osos, ci întreaga stare de sănătate.
Afecțiunile congenitale sau dobândite ale sistemului musculo-scheletic, de la diagnosticare pînă la recuperare, sunt tratate de către echipa de medici ortopezi ai Artro Sport Clinic.
Indiferent dacă sunt de natură traumatică sau nontraumatică medicii noștri ortopezi pot oferi cele mai bune soluții medicale pentru problemele de ortopedie.
Abonare newsletter
Înscrie-te gratuit la newsletter-ul Artro Sport!
Scrie-ne pe email:
Te ajutăm să te întorci rapid în joc!
Luni – Vineri: 9:00 – 21:00
Sâmbătă: 9:00 – 17:00
Facilități parcare cu plată 10 lei/ oră
4 răspunsuri
7 ani mai târziu– din nou fractura la cotul stg.
…..cum să accelerez refacerea osului ( dela acelaș cot al Bratului stg
Bună ziua! Adoptarea unei diete sănătoase și exercițiile fizice regulate pot accelera procesul de vindecare. Pentru recomandări personalizate, vă recomandăm să apelați la ajutorul un medic ortoped. Vă mulțumim! Numai bine!
După o fisura de os, am stat cu mana în ghips 40 de zile,acum după o luna și ceva simt încheietura tot slăbită, care ar fi cauza?
Bună ziua! După orice imobilizare aveți nevoie de un program de recuperare (fizio și kinetoterapie într-un centru specializat). De asemenea, trebuie urmărită fractura cu radiografii regulate.