Luni - Vineri: 9.00 - 21.00
Sâmbătă: 9.00 - 17.00

Informații medicale utile

Blog

5 secrete pentru ligamente puternice și tendoane sănătoase

5 secrete pentru ligamente puternice și tendoane sănătoase

Publicat pe
Dr. Ion Bogdan Codorean
5 secrete pentru ligamente puternice si tendoane sanatoase // Artro Sport Clinic

Orice antrenor sportiv și orice medic ne vor spune că este foarte important să avem grijă și de tendoane și ligamente. Când ne dorim să dobândim o formă fizică bună, de obicei ne îndreptăm atenția spre tonifierea musculaturii. Însă mușchii reprezintă doar un aspect al acestei probleme. Tendoanele și ligamentele leagă mușchii de oase și, dacă nu sunt destul de puternice, pot restricționa mișcările și predispune la răniri serioase.

Cineva care suferă o ruptură musculară se va vindecă mai rapid decât un altul, care a fost diagnosticat cu o ruptură parțială a unui tendon, spre exemplu. Iar dacă un ligament este complet rupt, va fi nevoie de o intervenție chirurgicală.

Puterea unui mușchi este condiționată de capacitatea tendoanelor de a prelua forță generată de acesta. Iar sănătatea sistemului osos depinde și ea de starea ligamentelor, care trebuie să mențînă articulațiile in condiții optime de funcționare.

Ce sunt ligamentele?

Ligamentele sunt formațiuni fibroase sau fibroconjunctive al căror rol constă în fixarea componentelor unei articulații sau în susținerea și menținerea unuia sau mai multor organe. Structuri de legătură, ușor elastice și foarte rezistente, ligamentele sunt alcătuite din fibre albe, de colagen. Spre deosebire de țesutul muscular și chiar și de structura osoasă, ligamentele primesc o cantitate foarte mică de sânge. Astfel se explică faptul că un ligament lezat se reface mult mai greu decât un mușchi sau un os rupt.

În aceste condiții, este foarte important să știm cum să avem ligamente puternice și sănătoase.

Diferența dintre ligamente și tendoane

Tendoanele sunt țesuturi fibroase care au rolul de a lega mușchii de oase. Deși sunt structuri oarecum asemănătoare, între tendoane și ligamente există diferențe esențiale. Astfel, în timp ce tendonul face legătură dintre mușchi și os, ligamentul face legătură între două oase. Iar dacă tendoanele permit mușchilor să miște oasele, rolul ligamentelor este acela de a stabiliza articulațiile.

Cât privește diferențele de structură, tendoanele sunt țesuturi fibroase groase, elestice și rezistente, pe când ligamentele sunt mai subțiri și mai puțin elastice decât tendoanele. Însă ambele cresc foarte încet și se refac cu greutate, pentru că sunt slab vascularizate.

Accentul trebuie pus astfel pe prevenție, pentru preîntâmpinarea unor neplăceri de lungă durata.

5 secrete pentru a avea ligamentele și tendoanele puternice

Ligamentele și tendoanele sunt formate în mare parte din colagen, o proteină structurală fibroasă, insolubilă, iar prin stimularea producției de colagen contribuim la sănătatea acestora. Există însă mai multe metode, simple și la îndemână oricui, de a avea tendoane puternice și ligamente sănătoase.

Nerespectarea unor norme de baza de igienă de viață și omiterea încălzirii înainte de practicarea sporturilor pot duce la întindere, dureri, inflamații și chiar la o intervenție chirurgicală.

Să descoperim 5 metode simple de îngrijire a ligamentelor și tendoanelor.

Fortifierea ligamentelor și tendoanelor

Dacă vrem să ne întărim aceste structuri ale corpului trebuie, în primul rând să ne înarmăm cu răbdare.

Fortifierea lor durează mai mult, pentru că ligamentele și tendoanele primesc o cantitate mai mică de sânge chiar și decât oasele. De aceea, un os rupt se vindecă în patru până la șase săptămâni, iar un tendon sau ligament în nouă luni.

Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga susțîn că e nevoie de cel puțîn două luni de antrenament intensiv pentru a produce schimbări structurale (a crește sinteză de colagen) în tendonul lui Ahile. Este nevoie așadar de perseverență, iar într-o luna, două, vom vedea diferența.

5 secrete pentru ligamente puternice si tendoane sanatoase // Artro Sport Clinic

Multă mișcare

Exercițiile fizice ajută la producerea de colagen. Că să ne întărim ligamentele și tendoanele putem practică ciclism sau putem să alergăm, dar sunt foarte bune și exercițiile cu greutăți.

Prin solicitarea articulațiilor, va crește cantitatea de sânge dintre fibrele de colagen, iar rezistența acestora va fi mai mare, în timp. Trebuie să avem însă grijă să facem o încălzire înainte, că să fie evitate accidentările, iar creșterea greutăților se va face progresiv.

5 secrete pentru ligamente puternice si tendoane sanatoase // Artro Sport Clinic

Dietă bogată în micro și macronutrienți

Ajustarea dietei este o idee foarte inspirată dacă dorim să ne fortificăm ligamentele și tendoanele.

Alimentele bogate în zinc, vitamina C și clorofila stimulează producerea de colagen în organism. Dacă în fiecare zi vom avea pe masă, în funcție de sezon, legume verzi cu frunze, roșii, ardei gras sau iute, verdețuri, nuci, semințe, cereale integrale sau lactate, carne de pui, vită sau miel, necesarul zilnic din aceste vitamine și minerale ne este asigurat.

5 secrete pentru ligamente puternice si tendoane sanatoase // Artro Sport Clinic

Suplimente alimentare

Dacă medicul dumneavoastră este de acord, puteți introduce în dietă suplimente alimentare: vitamina C și colagen sau ginseng și chlorella. Luate cu o ora înainte de practicarea exercițiilor fizice, aceste suplimente ajută la sinteză colagenului.

Dar orice supliment alimentar sau vitamine trebuie administrate doar cu acordul medicului.

5 secrete pentru ligamente puternice si tendoane sanatoase // Artro Sport Clinic

Somnul

Dormiți pentru a fi în formă! Îndemnul pare paradoxal, însă specialiștii susțîn că sunt necesare măcar 7 ore de somn pe noapte pentru o producție normală de colagen in organism (care, oricum, scade cu vârstă). O cercetare a Universității din California a stabilit o legătură între somn și producerea de hormoni de creștere.

Așadar, cum acești hormoni stimulează sinteză colagenului, un somn de noapte odihnitor este o modalitate la îndemână de a ne păstra tendoanele, ligamentele și mușchii puternici.

Dietă personalizată pe baza testării metabolice

Sursa foto: Pexels

Afecțiunile congenitale sau dobândite ale sistemului musculo-scheletic, de la diagnosticare până la recuperare, sunt tratate de către echipa de medici ortopezi ai Artro Sport Clinic.

Indiferent dacă sunt de natură traumatică sau nontraumatică medicii noștri ortopezi pot oferi cele mai bune soluții medicale pentru problemele de ortopedie.

Consiliere, tratament si recuparare afectiuni ortopedice
Medic primar ortopedie și traumatologie sportivă. Doctor în medicină.

Abonare newsletter

Înscrie-te gratuit la newsletter-ul Artro Sport!

5 răspunsuri

  1. Buna ziua, acum 4 saptamani am suferit o entorsa la genunchi in timpul unui joc de fotbal, la examenul RMN am fost diagnosticat cu ruptura partiala ligament incrucisat anterior, imi puteti spune daca voi fi ca inainte fara sa ma operez? Se poate reface ligamentul prin recuperare si tratament?

  2. Buna, la inceputul lui decembrie am suferit o ruptura de tendonul lui ahile am intervenit chirurgical la el si din 29 februarie sunt fara ghips si pana in 5 martie, 90zile de la interventie nu am avut voie sa fac felxia plantara a fost rigid la mers acum este mai ok. Ce imi recomandati, ar trebui sa iau colagen, vitamine ceva extra!?, recuperare nu am facut pt ca nu avut recomndare de la medicul chirurg, parerea lui a foat sa il las sa se vindece natural

    1. Bună ziua! Urmarea unui protocol de recuperare (kinetoterapie, fizioterapie) corect, este obligatorie după astfel de operații. Nu există o pastilă care să poată suplini recuperarea medicală. Vă sfătuim să vă prezentați la medicul curant sau la un medic de recuperare pentru a primi îndrumarea cuvenită. Mulțumim! O zi bună!

  3. Buna ziua , la inceputul lui februarie am suferit o entorsa de gradul 2 la glezna am avut atela gipsata am facut apoi si fizioterapie si kineto cum mi a recomandat medicul, totusi dupa toate acestea este luna mai si durerea nu se amelioreaza ,dupa o zi de munca abia mai pot calca si mersul mi s a deformat . Va rog ajutati ma cu un sfat ce imi recomandati , ce sa mai fac

    1. Bună ziua! Este bine că ați urmat sfaturile medicale primite. Dacă simptomele dumneavoastră nu s-au ameliorat semnificativ după această perioadă este important să veniți la un control pentru a identifica sursa acestor dureri și pentru a stabili dacă sunt necesare investigații suplimentare. Mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Artroscopia genunchiului sala operatie

Clinica Artro Sport va fi inchisă în perioada 1-6 mai.