Blog
Accidentările survenite în timpul practicării sportului sunt frecvente. Se întâmplă și la sportivii profesioniști și la cei amatori. Din diferite motive, care uneori nu țin de prudența sportivului, ci de circumstanțe neprevăzute, este posibil să apară accidentările. De acelea nu avem cum să ne ferim. Tot ce putem face este să prevenim incidentele de sănătate de tipul leziunilor la nivelul tendoanelor sau întinderile musculare, adică ce stă în puterea noastră. Dacă, în ciuda prudenței, ați suferit un astfel de eveniment nedorit, în perioada de recuperare e bine să aveți un regim sănătos. Ce mănânci într-o astfel de perioadă poate ajuta sau nu la o recuperare mai rapidă.
Dacă în timpul practicării sportului am suferit o fractură, spre exemplu, alimentația va avea un rol important în recuperare. Introducerea în meniul zilnic a alimentelor care influențează procesul de osteogeneză și menținerea densității minerale osoase optime va grăbi vindecarea. Un aport crescut de alimente bogate în calciu, vitamina D și K, zinc, vitamina C sau acizi grași Omega 3 ne va ajuta să avem oase mai puternice și sănătoase.
Dacă accidentările suferite au produs o ruptură musculară, entorsă, o lovitură la coloană sau fracturi, se recomandă o alimentație de regim în care să includem fructe, legume, morcovi, spanac, sfeclă, carne sau pește.
Alimentele bogate în proteine nu sunt indicate imediat înainte de antrenamente. Dar, dacă ați suferit o accidentare, proteinele sunt cele care vă vor ajuta să nu pierdeți din forță și masă musculară. Carnea slabă, peștele, puiul, brânză tofu, fasolea, mazărea, nucile și semințele sunt alimente cu un conținut important de proteine. Consumați-le prin rotație, pe parcursul unei zile, că feluri de mâncare sau snack-uri. Vă vor ajuta să reconstruiți masa și forța mușchilor după accident.
Accidentarea implică inevitabil și o pauză de activități sportive. Una dintre griji va fi, desigur, acumularea nedorită de kilograme. Introducerea în dietă a alimentelor cu un conținut mare de fibre e o strategie bună. Consumate lângă o porție de friptură, spre exemplu, acestea vor spori senzația de sațietate. Legumele, fructele și cerealele integrale sunt bogate în fibre. În plus, conțin nutrienți prețioși pentru recuperare: vitamina C, magneziu și zinc.
De altfel, vitamina C este indispensabilă în nutriție pe parcursul procesului recuperării. Ajută organismul la sinteză colagenului, pentru oase, mușchi și tendoane sănătoase. Are proprietăți antioxidante și antiinflamatoare, foarte importante în recuperarea sportivă. Și este foarte ușor să o introducem în dietă. Citricele, măceșele, fructele de pădure, ardeiul gras, legumele cu frunze verzi, roșiile, pătrunjelul sunt toate surse bune de vitamina C.
Acizii grași Omega 3 introduși în dietă pot accelera mult procesul de vindecare. Și aceștia previn inflamațiile, iar studii publicate de Institutul Național de Sănătate din Statele Unite susțin că suplimentele cu Omega 3 ajută la crearea proteinei musculare și împiedică pierderea masei lor. Totuși, este recomandat să apelăm mai mult la dietă bogată în Omega 3, iar suplimentele să le folosim doar cu acordul medicului. Dacă vom consuma frecvent pește oceanic, alge, alune, semințe de in sau chia, necesarul zilnic de Omega 3 va fi acoperit.
Zincul este bun prieten cu sistemul osos. Introducerea într-un regim alimentar de recuperare a alimentelor bogate în zinc poate grăbi procesul de vindecare după o accidentare și va contribui la repararea și creșterea țesuturilor. Este bine să ne luăm zincul din alimente, iar suplimentele să le folosim doar la recomandarea medicului. Această pentru că un exces de zinc poate cauza un decifit de cupru, important în menținerea densității osoase. Așadar, să introducem în dietă carne roșie sau carne de pui, lactate și ouă, legume și fructe proaspete, oleaginoase, pește și fructe de mare și vom avea suficiente resurse de zinc.
Creatina, aminoacidul produs de organismul uman și depozitat în mușchi, unde este utilizat pentru energie, a devenit astăzi foarte populară pentru că ajută la creșterea masei musculare și îmbunătățirea performanței sportive. Este însă foarte folositoare și în perioada de recuperare după o accidentare, pentru că ajută la recăpătarea formei în scurt timp. Creatina o putem procura în primul rând din carne (în special vânat).
Este un lucru deja știut, dar care trebuie repetat: alimentația bogată în produse care conțin calciu este necesară recuperării după o fractură. De asemenea, trebuie să completăm dieta și cu vitamina D, pentru ca absorbția calciului să se realizeze optim. Produsele lactate, verdețurile, sardinele, broccoli, migdalele sunt bogate în calciu, iar simpla expunere la soare ajută la producerea vitaminei D. Aceasta o putem procura și prin alimentație, dacă avem grijă să introducem în dietă pește gras, carne de porc, ciuperci, ouă, iaurt sau tofu.
În perioada de recuperare se recomandă evitarea tuturor alimentelor al căror consum duc la pierderea de calciu din organism sau inhibă absorbția acestuia. Astfel, pentru o recuperare mai rapidă se vor evita sau limita următoarele alimente:
În unele cazuri, spre exemplu, dacă medicul ortoped descoperă o densitate osoasă redusă, după o accidentare, poate recomanda și suplimente alimentare, pe lângă dieta adecvată. Acestea pot consta în vitamine și minerale necesare refacerii structurii osoase, colagen, acid hialuronic, anumite tipuri de aminoacizi etc. Se recomandă utilizarea suplimentelor alimentare numai după consultarea prealabilă a medicului curant.
Abonare newsletter
Înscrie-te gratuit la newsletter-ul Artro Sport!
Scrie-ne pe email:
Te ajutăm să te întorci rapid în joc!
Luni – Vineri: 9:00 – 21:00
Sâmbătă: 9:00 – 17:00
Facilități parcare cu plată 10 lei/ oră