Potrivit datelor oferite de Organizația Mondială a Sanătății, între 30 și 50% dintre oameni se confruntă cu dureri de cap. Acestea pot fi ușoare, de moment, cauzate de problemele de zi cu zi sau pot apărea ca un simptom al unor afecțiuni mai grave. Mai jos poți afla de ce apar, cum se manifestă și cum le poți trata.
Durerile de cap pot afecta orice parte a capului, pe părțile laterale sau doar punctual, într-o singură zonă. Societatea Internațională a Durerilor de Cap (IHS) a împărțit durerile de cap în primare, atunci când nu sunt cauzate de o altă afecțiune și secundare, atunci când apar ca un simptom al unei alte probleme de sănătate.
Durerile de cap primare apar din cauza unei hiperactivități a creierului sau ca urmare a unei hipersensibilități la durere a vaselor de sânge, a mușchilor și a nervilor capului sau gâtului.
Durerile de cap secundare, prin comparație, apar atunci când alte probleme de sănătate stimulează nervii sensibili la durere de la nivelul capului. Există un număr mare de factori secundari care ar putea duce la apariția durerii de cap. Mai jos sunt câțiva dintre cei mai răspândiți:
Durerea de cap se manifestă fie la nivel general, zonal sau punctual, fie prin senzație de presiune craniană și eventual, dureri de gât și umeri.
De regulă, durerile de cap trec de la sine, însă, dacă observi o manifestare diferită a acesteia, care se agravează chiar dacă iei medicamente sau dacă apar alte simptome, este bine să te adresezi doctorului.
Durerile de cap pot fi împărțite după două criterii. Astfel, în funcție de intensitate și cauză, acestea pot fi primare și secundare, iar în funcție de localizare, pot fi dureri de cap frontale, laterale, la ceafă, în zona maxilarului, în zona ochilor, generalizate.
Durerile de cap primare pot fi clasificate în patru categorii:
Durerile de cap secundare pot fi provocate de deshidratare, lipsa de somn sau stres, dar și de afecțiuni mai grave, precum encefalita, hipertensiune arteriala, traumatisme sau hemoragii cerebrale.
În funcție de locul în care se manifestă, durerile de cap pot fi împărțite după cum urmează:
Durerile de cap pot fi un prim indiciu al existenței unor probleme de sănătate mult mai serioase, cum sunt:
Durerile de cap la copii sunt trecătoare și pot fi cauzate de infecții ale urechii, afecțiuni sinusale sau carențe de vitamine ori minerale (mai ales cele de vitamina B). Pentru a putea exclude cauzele mai grave, este recomandat ca părinții să monitorizeze:
Dacă durerile de cap nu trec, este bine să te adresezi unui medic pediatru pentru a determina cauza acestora și pentru a recomanda un tratament potrivit celui mic.
Dacă durerea de cap nu trece de la sine sau dacă medicamentele fără rețetă nu au efect, este bine să vorbești cu medicul pentru a realiza investigațiile necesare pentru a stabili cauza durerii. Pentru a pune diagnosticul și a stabili un tratament adecvat, se pot recomandă una sau mai multe dintre următoarele analize:
Tratamentul medicamentos al durerii de cap depinde mult de cauza acesteia și de localizarea sa. Pe baza acestora, durerea de cap poate fi tratată:
Suplimentarea cu magneziu sau complexul de vitamine B ajută la reducerea durerii de cap. Similar, urmarea recomandărilor de mai jos poate diminua migrenele:
Durerile de cap pot avea cauze dintre cele mai diverse, însă, dacă persistă sau apar alte simptome, poți începe să îți faci griji. Este bine să te adresezi doctorului dacă durerea de cap este însoțită de simptome precum:
De asemenea, dacă medicamentele antidurere nu au efect, dacă durerea pare a se intensifica odată cu trecerea timpului sau dacă împiedică realizarea activităților de zi cu zi, este bine să mergi la medic.
Durerile de cap în sarcină sunt perfect normale. Ele apar pe fondul schimbărilor firești prin care trece corpul pe timpul sarcinii. Aceste schimbări ce pot cauza apariția durerilor de cap includ:
Durerea de cap la gravide apare mai ales în trimestrele I și III. Merită știut că, dacă pe lângă durerile de cap apar și simptome precum umflarea picioarelor și a mâinilor, vărsături frecvente și stări de somnolență, s-ar putea să te confrunți cu preeclampsie, o afecțiune care include și creșterea tensiunii arteriale. În sarcină, această afecțiune poate pune în pericol atât viața copilului, cât și pe cea a mamei, de aceea este bine să mergi la medic dacă observi aceste simptome.
Tratarea durerii de cap în sarcină nu ar trebui să implice medicamente, ci doar remedii naturale precum:
Dacă durerea persistă sau chiar se intensifică, în ciuda respectării acestor sugestii, este bine să vorbești urgent cu doctorul.
De cele mai multe ori, și atunci când durerile de cap nu apar ca un simptom al unei alte afecțiuni, migrenele pot fi prevenite. Mai jos sunt câteva măsuri naturale prin care poți preveni apariția durerilor de cap:
Durerile de cap pot reprezenta fie un indiciu al organismului că trebuie să iei lucrurile mai ușor, să mănânci mai sănătos, să faci mai multă mișcare și să te odihnești mai mult, fie un semnal de alarmă că există o problemă mai gravă. Dacă durerea de cap persistă, se intensifică sau este însoțită de alte simptome, este bine să mergi la medic.
Sursa foto: Shutterstock
Abonare newsletter
Înscrie-te gratuit la newsletter-ul Artro Sport!
Scrie-ne pe email:
Te ajutăm să te întorci rapid în joc!
Luni – Vineri: 9:00 – 21:00
Sâmbătă: 9:00 – 17:00
Facilități parcare cu plată 10 lei/ oră