Durerile articulare și sezonul rece – cum abordăm meteosensibilitatea

durerile articulare

Cu siguranță ai resimțit cel puțin o dată dureri de articulații în sezonul rece sau ai auzit pe cineva spunând că vremea specifică toamnei sau iernii accentuează durerile de genunchi, de șold sau de încheieturi.

Sezonul rece poate cauza sau chiar accentua diferite afecțiuni – cardiovasculare, respiratorii, urinare și, nu în ultimul rând, reumatice. Persoanele care sunt afectate de vremea rece se numesc meteosensibile sau meteodependente.

Ce afecțiuni articulare sunt accentuate de vremea rece?

Artrita reprezintă un termen-umbrelă ce înglobează mai multe afecțiuni precum artroza, gonartroza, artrita reumatoidă sau degenerativă, ce cauzează inflamarea articulațiilor. Reumatismul se află, de asemenea, printre afecțiunile ce determină meteosensibilitatea. Efectul acestor afecțiuni este reprezentat de dureri, redoare (rigiditatea articulațiilor) și scăderea mobilității pacientului.

Cum afectează vremea rece articulațiile?

Deși nu există încă o explicație clară pentru legătura dintre vremea rece și durerile articulare, oamenii de știință au venit cu o serie de ipoteze. În primul rând, presiunea barometrică. Aceasta scade odată cu instalarea frigului – astfel, țesuturile se inflamează și pot provoca durere și rigiditate. Presiunea atmosferică scăzută, în combinație cu temperaturile scăzute provoacă contracții ale mușchilor, conducând și la dureri articulare?

Cum ne putem proteja de durerile articulare în sezonul rece?

Dacă suferi de boli articulare, semnalează medicului simptomele care apar în timpul sezonului rece, deoarece este posibil să fie necesară creșterea medicației pentru reducerea durerilor.

Iată ce mai poți face pentru a diminua efectele vremii reci asupra articulațiilor:

  • Mișcare regulată – deși tentația este de a sta în repaos atunci când avem dureri de genunchi, inactivitatea poate accentua durerea și rigiditatea articulațiilor. Mersul pe jos, exerciții de stretching (întinderi) sau alte exerciții ușoare ce nu pun presiune asupra articulațiilor pot ajuta la calmarea durerilor;
  • Îmbrăcăminte adecvată – în sezonul rece, este necesar să purtăm haine potrivite pentru a ne proteja de frig. O metodă eficientă este reprezentată de îmbrăcămintea “în straturi”, în special în zonele articulare;
  • Alimentație potrivită și nutritivă – dieta sănătoasă este direct legată de sănătatea articulațiilor, unul dintre efectele unei alimentații sănătoase fiind menținerea greutății corporale în limitele normale, evitând astfel presiunea suplimentară asupra articulațiilor;
  • Nu uita de vitamina D – în sezonul rece, când în majoritatea timpului cerul este înnorat, vitamina D este mai dificil de obținut. Întrucât această vitamină sprijină sănătatea articulațiilor, cereți sfatul medicului în legătură cu modalități de a suplimenta nivelul vitaminei D.

Medici care te pot ajuta:

Dr. Mădălina Pușa Dună