Tinerii care practică intens anumite sporturi, dar și vârstnicii pot simți la un moment dat o durere intensă în partea anterioară a genunchiului, iar diagnosticul medicului ortoped să fie: condropatie sau leziune de cartilaj. Să înțelegem mai bine în ce constă această afecțiune, care sunt cauzele apariției sale și cum se tratează.
Înainte de toate, trebuie să știm că fiecare capăt osos din interiorul articulației genunchiului este acoperit cu un cartilaj. Acesta are atât rolul de a absorbi șocurile, cât și pe acela de a asigura o minimă frecare a oaselor în interiorul articulațiilor. Loviturile sau accidentele, deteriorarea degenerativă, uzură și mulți alți factori pe care-i vom detalia ulterior pot leza cartilajul.
Persoanele afectate de condropatie vor simți durere în partea anterioară a genuchiului, care uneori se poate tumefia și vor avea senzația că articulația „scrâșneste”, că și când s-ar freca os de os. Acesta este momentul când trebuie să ne prezentăm de urgență la medic.
Condropatia este împărțită în patru tipuri, în funcție de gravitatea leziunii:
Printre factorii de risc care conduc la apariția condropatiei se numără:
Între cauzele comune ale condropatiei se numără:
Cel mai important simptom al condropatiei sau leziunii de cartilaj este durerea. Dar, pe lângă această, există și alte manifestări supărătoare. Hidartroză (apă la genunchi), inflamatia, blocajul articular și cracmentele (trosniturile de oase).
Există două tipuri de tratament al condropatiei: conservator și chirurgical. În funcție de contextul clinic al pacientului, medicul ortoped este cel care va hotărî care dintre acestea două este cel mai potrivit de aplicat.
Este tratamentul dorit atât de medic, cât și de pacient și se poate aplică atunci când simptomele sunt moderate. Rolul sau este acela de a ameliora simptomele și a redă mobilitatea articulației. Tratamentul conservator presupune:
În unele cazuri mai complexe, de fisuri profunde sau defecte anatomice, medicul ortoped poate indică tratamentul chirurgical. Tipul de tratament chirurgical se stabilește în funcție de patologia fiecărui caz.
În cazul leziunilor de gradul 1 și 2 se folosește tratamentul chirurgical artroscopic, prin care se stabilizează leziunile condrale, mecanic și termic, astfel încât lichidul sinovial să nu mai poată pătrunde în fisurile din cartilaj.
În leziunile de cartilaj de gradul 2-4 este nevoie de reconstrucție condrala. Dacă suprafață afectată este mai mică de 1 cm², se folosește tehnică microfracturilor. Această înseamnă că se fac niște găuri în osul rămas fără cartilaj, până la stratul care conține celule ale măduvei hematogene. Sângele care vine din aceste găuri formează o rețea de fibrină care umple defectul condral în care vor migra în săptămânile următoare condrocite din cartilajul alăturat, sănătos. Astfel se formează un cartilaj cu calități inferioare față de cartilajul normal, dar cu rezultate clinice foarte bune. Această este o intervenția medicală care se realizează într-o singură etapă.
Dacă suprafață afectată este mai mare de 1 cm² – 1,5 cm², se recomandă alte tehnici de reconstrucție:
Tehnică preferată de dr. Ion Bodgan Codorean pentru reconstrucția condrala în condropatiile de grad 3-4 cu suprafață peste 1,5 cm² este implantarea de matrice condrala (scaffold). Condrocitele migrează la nivelul acestei matrici, cu scopul de a se transformă în cartilaj hialin de o calitate superioară pseudo-cartilajului generat prin microfracturi. În funcție de dimensiunea leziunii condrale și de localizarea acesteia implantul condral se face artroscopic sau prin mini artrotomie.
Este tot o tehnică chirurgicală în două etape, diferența față de ACI fiind aceea că celulele condrale sunt cultivate pe o matrice tridimensională. Matricea este lipită cu fibrin glue sau suturată. Implantarea de matrice condrala este o tehnică frecvent utilizată în leziunile mari de cartilaj.
Constă în recoltarea de cartilaj autolog cu un cilindru osos dintr-o zona de importantă minimă din genunchi, care apoi se implantează în zona de cartilaj lezat. După această etapă, condrocitele rămân viabile, iar grefonul de os se încorporează. Mozaicoplastia se poate practică artroscopic, într-o singură etapă. Această tehnică are dezavantajul că necesită recoltare din zone sănătoase din genunchi, existând posibilitatea de a apărea dureri la nivelul de recoltare.
Este un tratament în două etape chirurgicale. În prima etapă se recoltează țesut condral dintr-o zona de importantă minimă, urmată de o perioada în care condrocitele se cultivă în laborator. În a două etapă chirurgicală, cartilajul rezultat prin cultivarea propriilor celule condrale este implantat.
Refacerea și recuperarea după intervenția chirurgicală cuprinde mai multe etape și va fi adaptată stării individuale a pacientului. Într-o prima faza, în primele două săptămâni după intervenție, se urmărește: protejarea tendonului rotulian, combaterea edemului local, favorizarea cicatrizarii, obținerea unei flexii de 90 de grade, obținerea și menținerea unei extensii complete și întărirea musculară. Medicul chirurg ortoped poate recomandă purtarea unor ciorapi elastici (pentru evitarea formării de trombi), carja sau orteză, aplicarea compreselor cu gheață și seturi de exerciții de recuperare.
În următoarele două până la patru săptămâni, accentul va fi pus pe redobândirea mobilității complete a genunchiului și începerea tonifierii musculare, urmând că procesul de recuperare după intervenția chirurgicală de condropatie să fie finalizat în decursul a douăsprezece săptămâni.
Abonare newsletter
Înscrie-te gratuit la newsletter-ul Artro Sport!
Scrie-ne pe email:
Te ajutăm să te întorci rapid în joc!
Luni – Vineri: 9:00 – 21:00
Sâmbătă: 9:00 – 17:00
Facilități parcare cu plată 10 lei/ oră