Ruptura de tendon ahilean

Ruptura de tendon ahilean - ce este si cum se trateaza I Artrosport.ro

Personajul legendar Ahile, invincibil în războaie, avea un singur punct vulnerabil: în zona călcâiului. Din păcate, multe persoane constată pe pielea lor neplăcerea rupturii tendonului lui Ahile. Însă, prin diagnosticarea corectă și tratamentul adecvat stabilit de medicul ortoped, consecințele sunt mai puțin dramatice decât în cazul personajului mitologic.

Ce este tendonul ahilean?

Cel mai mare tendon din organism, tendonul ahilean este o structură puternică, fibroasă, situată în partea postero-inferioară a gambei, al cărei rol constă în conectarea mușchilor gambei la osul călcâiului (calcaneu). Când acești mușchi se contractă, trag de tendonul ahilean și, practic, permit ridicarea călcâiului de la pământ. Așadar, acest tendon este foarte important pentru mers, alergat, stat pe vârfuri, cățărat etc. Structura să specifică ajută la absorbția șocurilor și conferă elasticitate la nivelul piciorului.

Ce este ruptura de tendon ahilean?

Ruptura de tendon ahilean este o leziune care poate surveni în timpul practicării intensive a sporturilor aerobice. Însă aceasta este doar una dintre cauze. Sexul, vârsta și afecțiuni asociate pot crea o predispoziție pentru ruptură de tendon ahilean.

Leziunile sau vătămările la nivelul tendonului lui Ahile sunt destul de frecvente. Putem simți o durere suportabilă sau o rigiditate, iar în aceste cazuri gradul de afectare este unul ușor sau moderat. Însă atunci când are loc o ruptură de tendon ahilean, aceasta este de obicei traumatică, însoțită de dureri severe.

Să ne gândim la un jucător de tenis în jurul vârstei de 30 de ani, care își suprasolicită tendonul, că urmare a unei contracții violente și suferă o leziune, parțială sau completă. În unele cazuri, pot există indicii medicale că tendonul este slăbit, prin diagnosticarea unei tendinite (inflamarea tendonului).

Cauzele apariției rupturii de tendon ahilean

Tendonul ahilean este o structura puternică, astfel că este nevoie de forță traumatică extrem de mare pentru ca acesta să fie afectat. Există mai mulți factori care pot conduce la ruptură de tendon ahilean:

 • împingere puternică în picior, în timpul unei sărituri sau la începutul unui sprint, cu genunchiul întins
 • căderea de la înălțime mare
 • practicarea intensivă a unor sporturi sau activități recreative (tenis, fotbal, dans, baschet, hochey – adică cele care presupun pornire și oprire bruscă, alergare, sărituri)

În aceste cazuri, ruptura de tendon ahilean apare în urmă unui incident traumatic, dar există și o serie de factori care pot slabi tendonul, astfel încât până la ruperea să nu mai este decât un pas. Între acești factori se numără:

 • Anumite boli cronice – leucemia, diabetul, lupusul eritematos sistemic, guță, afecțiunile metabolice, infecțiile – întrerup aportul sangvin, iar în timp, tendonul ahilean devine mai vulnerabil la rupere
 • Inflamarea tendonului ahilean, tendinită, este frecvența în cazul celor care aleargă mult sau practică sporturi ce implică salturi. Această afecțiune slăbește tendonul ahilean
 • Utilizarea steroizilor este asociată cu vulnerabilizarea tendonului lui Ahile
 • Abuzul de antibiotice din clasa fluorochinolonelor provoacă slăbirea tendonului lui Ahile

Simptome ale rupturii

Cine suferă o ruptură a tendonului lui Ahile își poate da seama imediat că ceva nu este în regulă cu unul dintre membrele sale inferioare. Dacă vom constata vreuna dintre neplăcerile descrise mai jos este cazul să ne adresăm urgent medicului ortoped.

Ruptura parțială de tendon ahilean este asimptomatică, în sensul că persoana în cauză poate simți durere în zona călcâiului, dar va putea totuși să meargă.

Ruptura totală de tendon ahilean, mai frecventă decât cea parțială, are o simptomatologie clară:

 • Sprijinirea în vârful degetelor și folosirea mușchilor gambei în timpul mersului sunt practic imposibile
 • Durere severă și tumefiere a zonei de deasupra călcâiului
 • În momentul leziunii, unii pacienți aud un zgomot asemănător unei trosnituri
 • La 2 – 6 centrimetri deasupra călcâiului poate fi observat un gol în tendon

Imediat după diagnosticarea cu ruptură de tendon ahilean este necesar să ne adresăm unui medic ortoped bun și să începem imediat terapia.

Tratamentul rupturii de tendon ahilean

Acesta poate fi conservator sau chirurgical. Tratamentul conservator constă în:

 • Repaus fizic și folosirea unei cârje subaxilare sau cu sprijin pe antebraț pentru a evita mobilizarea membrului afectat
 • Masajul cu pungi de gheață, câte 20 de minute, în câteva reprize pe zi. Atenție! Pungile cu gheață nu trebuie așezate direct pe piele
 • Folosirea unui bandaj elastic pentru evitarea inflamării suplimentare
 • Administrarea de antiinflamatoare și antialgice pentru reducerea durerii și inflamației
 • Purtarea unei orteze sau a unui aparat gipsat pentru că glezna să rămână imobilizată și astfel tendonul să se vindece mai repede. Imobilizarea poate dura între 3 și 6 săptămâni

Tratamentul chirurgical constă în sutura (coaserea) celor două capete ale tendonului rupt. Aceasta se poate face prin chirurgie deschisă sau prin tehnici minim invazive (o mică incizie). Modalitatea cea mai potrivită pentru fiecare caz va fi decisă de chirurg. După intervenția chirurgicală, piciorul va fi imobilizat într-o gheață gipsată sau atelă timp de 6 săptămâni.

Tratamentul consevator poate da bune rezultate, dar, pentru o recuperare mai rapidă și evitarea recidivelor, se recomandă tratamentul chirurgical. Acesta este preferat în cazul sportivilor, a persoanelor cu activități fizice intense și a celor care au suferit o recidivă.

Recuperarea

Imediat ce durerile și inflamația au trecut, trebuie începută fizioterapia, pentru că forța și gradul de mișcare al membrului afectat să fie recuperate. Aceasta se va întâmpla după aproximativ 4 până la 6 luni, deși anumiți factori (vârstă, tipul și dimensiunea rupturii, apelarea tardivă la medic și nerespectarea recomandărilor acestuia) pot extinde perioada de recuperare.

Dr. Ioan Bogdan Codorean // Artro Sport Clinic

Dr. Ion Bogdan Codorean

Doctor în științe medicale Ion Bogdan Codorean, medic primar ortoped, specializat în traumatologie sportivă, șef de lucrări la Universitatea de Farmacie și Medicină „Carol Davila” București, cu competența în Chirurgia Artroscopică,