Diabet si boli metabolice

Home Specialitati Diabet si nutritie
Specialitate Diabet si Nutritie // Artro Sport Clinic

Diabet si nutritie - medic diabetolog Bucuresti

Ce este diabetul?

Diabetul este o afectiune cronica care afecteaza peste 10% din populatia Romaniei, potrivit studiilor realizate de Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice in parteneriat cu Societatea Romana de Nefrologie. Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca, la nivel mondial, pina in 2030 numarul persoanelor afectate de diabet se va dubla.

Incapacitatea  pancreasului de a secreta insulina si scaderea capacitatii de a folosi glucidele din alimentatie la nivel cellular genereaza diabetul. Glucoza este sursa principala de energie pentru corpul uman. Pentru a putea folosita drept sursa de energie, glucoza trebuie sa ajunga in celule. Acest lucru se poate intampla numai cu ajutorul insulinei, un hormon secretat de pancreas, care regleaza limitele glucozei in sange.

Cand se instaleaza diabetul?

Atunci cand pancreasul este disfunctional si nu produce o cantitate suficienta de insulina. Sunt cunoscute 2 cauze esentiale pentru care secretia de insulina scade. In cazul diabetului zaharat tip 1 cauza este autoimunitatea – organismul nostru secreta anticorpi impotriva celulelor ce secreta insulina si le distruge aproape in totalitate si intr-un timp scurt.

In cazul diabetului zaharat de tip 2 exista o multitudine de factori ce converg spre instalarea acestei afectiuni. Factorii ereditari joaca un rol important. Exista si factori de risc care potenteaza aceasta aproblema si care pot fi modificati, astfel incat sa se reduca semnificativ riscurile imbolnavirii.

Factori de risc in diabet:

  • greutatea ponderala excesiva/obezitatea
  • sedentarismul
  • stresul
  • hipertensiunea arteriala
  • dislipidemia

Diabetul - simptome

Simptomatologia diabetului poate sa lipseasca cu desavarsire la unii pacienti, mai ales la pacientii cu diabet zaharat tip 2. Pentru cei care prezinta simptome, in unele cazuri, ele pot sa semene cu simptomele altor boli. In mod uzual, diabeticii prezinta urmatoarele simptome:

  • polidipsie- sete excesiva
  • poliurie- urinat frecvent
  •  polifagie- cresterea apetitului – in multe dintre situatii pacientii nu mai simt starea de saturatie
  • scadere brusca in greutate – fara diete sau scaderea cantitatii de alimente
  • stare de oboseala
  • tulburari de vedere – vedere neclara
  • incetinirea vindecarii ranilor sau taieturilor superficiale ale pielii
  • aparitia si repetarea infectiilor
  • furnicaturi la nivelul membrelor inferioare

Tipuri de diabet

Diabetul poate fi clasificat in 3 tipuri principale, recunoscute si de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii:

  • diabet de tip 1
  • diabet de tip 2
  • diabet gestational

Diabetul de tip 1

Reprezinta o afectiune de cauza autoimuna, dupa cum am mentionat, si afecteaza aproximativ 10% dintre persoanele cu diabet. De obicei este diagnosticat la persoanele cu varsta de pina in 35 de ani. Simptomele acestui tip de diabet pot aparea foarte repede si se dezvolta agresiv, pe parcursul a cateva saptamani, in unele cazuri chiar zile. In special la copii si adolescenti boala se instaleaza foarte repede.  In cazul in care simptomele sunt ignorate, pacientii pot dezvolta coma cetoacidozica.

Diabetul de tip 2

Cauza principala este reprezentata de aparitia rezistentei la insulina , deci modificarea efectului insulinei la nivel periferic. Astefel pancreasul este suprasolicitat timp de o perioada, fiind nevoit sa secrete cantitati crescute de insulina pentru a face fata nevoilor organismului. Ca urmare a acestui fapt, capacitatea de secretie scade cu timpul , datorita epuizarii pancreatice. Reprezinta, statistic, afectiunea cea mai frecventa din cadrul persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat.

El se instaleaza la persoane cu varste peste 35 de ani, dar problema principala de sanatate publica o reprezinta cresterea numarului de tineri diagnosticati cu diabet zaharat tip 2, cel mai probabil datorita cresterii prevalentei obezitatii si a stilului de viata nesanatos.

Afectiunea se dezvolta lent, in saptamani, luni sau ani de zile si daca este diagnosticat in stadiul premergator (prediabet), poate fi incetinita evolutia pana la momentul diagnosticului. Simptomele pot aparea treptat, ceea ce poate face recunoasterea bolii mai dificila.

Diabetul gestational

Numit si „diabet de sarcina” apare la aproximativ 2-10% dintre femeile insarcinate, ca efect al modificarilor hormonale care favorizeaza rezistenta la insulina.

In cele mai multe dintre cazuri, femeile insarcinate nu au simptome ale diabetului de aceea trebuie sa se testeze pe perioada sarcinii. Desi acest tip de diabet dispare frecvent  dupa nastere, el ramane o cauza a diabetului de tip 2 la femei.

Alimentatia si diabetul

Nutritionistii si dieteticienii recomanda persoanelor cunoscute cu diabet sa respecte regulile de aur ale alimentatiei sanatoase: diversitate, echilibru si cumpatare.

Alimentatia diabeticilor trebuie sa se axeze pe fructe si legume, proteine slabe (animale si vegetale) si cereale integrale. Suplimentar trebuie monitorizat aportul de calorii si efectuate exercitii fizice cu scopul final de a se hrani corect si de a-si mentine greutatea ideala in raport cu conditiile medicale.

Diabeticii trebuie sa-si mentina nivelul zaharlui din sange in limite normale, iata mai jos o lista a regulilor de baza:

  1. Evitati produsele de tip fast food sau junk food si nu consumati alimente congelate.
  2. Selectati corect tipurile de grasimi pe care le consumati: uleiul de masline si cel de rapita trebuie sa fie folosite la prepararea alimentelor, iar pestele si nucile asigura aportul de grasimi bune necesar organismului.
  3. Carbohidratii trebuie selectati corect. Bauturile carbogazoase, sucurile de fructele si bauturile energizante contin foarte mult zahar. Evitati painea alba si pe cea neagra- chiar daca are culoare inchisa, nu este o garantie a calitatii cerealelor pe care le contine. Preferati painea integrala sau de secara.
  4. Proteinele trebuie consumate cu moderatie si de asemenea trebuie sa existe un echilibru intre cele de origine animala si vegetala.
  5. Carnea rosie trebuie selectata corect, daca alegeti sa o consumati. Cantitatea maxima este de 200 de grame pe saptamana.
  6. Ouale trebuie consumate cu moderatie si limitat, potrivit indicatiilor medicale.
  7. Alimentele procesate contin mai multa sare decat cantitatea recomandata, astfel incat trebuie consumate cu moderatie.
  8. Consumul de potasiu este foarte important, de aceea din alimentatie nu trebuie sa lipseasca citrice, banane si legume.
  9. Legumele de culoare verde sunt foarte importante pentru o alimentatie corecta.
  10. Alcoolul trebuie consumat cu moderatie. Cantitatea maxima este de 150 ml de vin alb, 350 ml de bere si 45 ml de bauturi tari pe zi.

Alte boli metabolice

Complexitatea metabolismul uman poate fi afectata de obiceiurile nesanatoase, informatia genetica si hrana, intr-un mod care provoaca dereglari esentiale care se transforma in boli cornice, ereditare sau conditii medicale speciale.

Preturi servicii diabetolog

Consult diabetolog

Consultatie diabet 250lei
Testare metabolica Cortex cu interpretare 250lei

Reevaluare diabetolog

Reevaluare diabet 170lei

Program de consultatii

Luni – Vineri 9.00 – 21.00
Sambata 9.00 – 17.00

Te-ar putea interesa si: