Genunchiul este cea mai mare articulație sinovială a corpului, atât prin volum cât și prin suprafața acoperită de cartilaj. Structura complexă predispune la leziuni traumatice și afecțiuni legate de vârstă.
Evaluarea ecografică a articulației genunchiului este o metodă imagistică accesibilă cu cost scăzut fiind de prima intenție, nu este nocivă și permite comparația cu partea contralaterală.
Față de metodele imagistice sectionale (CT, RMN), avantajul major al ecografiei constă în studierea structurilor musculoscheletale în mișcare, în timpul manevrelor de flexie – extensie sau contracție – relaxare musculară, precum și compresia structurilor examinate.
Când e recomandată ecografia la genunchi?
Ecografia oferă cea mai bună apreciere a structurilor superficiale, fiind indicată în patologia ligamentelor, patologia musculară și modificări inflamatorii articulare și periarticulare și arată care este starea punctuală a unui element al piciorului.
Ce afecțiuni se pot depista?
Una dintre indicațiile cele mai frecvente este stabilirea cauzei unei dureri sau a unei mase la nivelul fosei popliteale sau a gambei. Aceasta poate face diagnosticul pozitiv sau să excludă prezența unui chist Baker sau a complicațiilor acestuia.
De asemenea, ecografia Doppler poate evidenția prezența trombozei venoase profunde sau leziunilor tumorale. Ecografia poate pune în evidență acumularea lichidiană intraarticulară.
Examinarea ecografică presupune mai mulți timpi:
- pregătirea pacientului
- explicații date pacientului în ce constă examinarea
- mișcările de flexie – extensie sau contracție – relaxare musculară pe care trebuie să le execute în timpul examinării atunci când i se cere de către examinator
- aplicarea gelului care facilitează o bună vizualizare a structurilor examinate
Examinarea în sine constă în vizualizarea structurilor ligamentare, musculare și a tendoanelor ce alcătuiesc articulația genunchiului. Articulația genunchiului din punct de vedere anatomic poate fi împărțită în patru compartimente.
Se începe cu examinarea compartimentului anterior, urmează cel medial, lateral și cel posterior, timp în care se vizualizează fiecare element component al acestor compartimente.
Examinarea ecografică este utilă și în evaluarea postoperatorie a pacienților și a complicațiilor vasculare ce pot apărea în urma artroscopiei.
Interpretarea rezultatelor
Ecografia în examinarea articulației genunchiului este o metodă imagistică utilă, nu numai în detectarea sau excluderea patologiei multiple, de tip traumatic, degenerativ, inflamator, infecțios sau tumoral, ci și în stadializarea și urmărirea în timp a evoluției acestora, precum și în stabilirea terapiei adecvate fiecărui pacient. Din acest motiv rezultatul ecografiei se interpretează în context clinic.
Medici
Aici programul specialitatii
- Luni 9.00 – 21.00
- Marti 9.00 – 21.00
- Miercuri 9.00 – 21.00
- Joi 9.00 – 21.00
- Vineri 9.00 – 21.00
- Sambata 9.00 – 17.00