Ecografie genunchi

Prima pagina Specialitati Ecografie Ecografie de genunchi

Ecografie de genunchi

Genunchiul este cea mai mare articulatie sinoviala a corpului, atat prin volum cat si prin suprafata acoperita de cartilaj. Structura complexa predispune la leziuni traumatice si afectiuni legate de varsta.

Evaluarea ecografica a articulatiei genunchiului este o metoda imagistica accesibila cu cost scazut fiind de prima intentie, nu este nociva si permite comparatia cu partea contralaterala.

Fata de metodele imagistice sectionale (CT, RMN), avantajul major al ecografiei consta in studierea structurilor musculoscheletale in miscare, in timpul manevrelor de flexie – extensie sau contractie – relaxare musculara, precum si compresia structurilor examinate.

Cand e recomandata ecografia la genunchi?

Ecografia ofera cea mai buna apreciere a structurilor superficiale, fiind indicata in patolagia ligamentelor, patologia musculara si modificari inflamatorii articulare si periarticulare si arata care este stare punctuala a unui element al piciorului.

Ce afectiuni se pot depista?

Una dintre indicatiile cele mai frecvente este stabilirea cauzei unei dureri sau a unei mase la nivelul fosei popliteale sau a gambei. Aceasta poate face diagnosticul pozitiv, sau sa excluda prezenta unui chist Baker sau a complicatiilor acertuia cu este ruptura.

De asemenea, ecografia Doppler poate evidentia prezenta trombozei venoase profunde sau leziunilor tumorale. Ecografia poate pune in evidenta acumularea lichidiana intraarticulara.

Examinarea ecografica presupune mai multi timpi:

  • pregatirea pacientului
  • explicarea pacientului, in ce consta examinarea
  • miscarile de flexie – extensie sau contractie – relaxare musculara pe care trebuie sa le execute in timpul examinarii atunci cand i se cere de catre examinator
  • aplicarea gelului care faciliteaza o buna vizualizare a structurilor examinate

Examinarea in sine consta in vizualizarea structurilor ligamentare, musculare si a tendoanelor ce alcatuiesc articulatia genunchiului. Articulatia genunchiului din punct de vedere anatomic poate fi impartita in patru compartimente.

Se incepe cu examinarea compartimentului anterior urmeaza cel medial, lateral si cel posterior, timp in care se vizualizeaza fiecare element component al acestor compatrimente.

Examinarea ecografica este utila si in evaluarea pacientilor postoperatorie si a complicatiilor vasculare ce pot apare in urma artroscopiei.

Interpretarea rezultatelor

Ecografia in examinarea articulatiei genunchiului este o metoda imagistica utila, nu numai in detectarea sau excluderea patologiei multiple, de tip traumatic, degenerativ,inflamator, infectios sau tumoral ci si in stadializatrea si urmarirea in timp a evolutiei acestora, precum si in stabilirea terapiei adecvate fiecarui pacient. Din acest motiv rezultatul ecografiei se interpreteaza in contex clinic.

Preturi servicii ecografie

Ecografii

Ecografie musculo scheletala 275lei
Ecografie abdominala (inferior + superior) 270lei
Ecografie tiroida 250lei

Ecografii Doppler

Ecografie Doppler Vene membru inferior/superior unic 250lei
Ecografie Doppler Vene membre inferioare bilateral 400lei

Program de consultatii

Luni – Vineri 8.00 – 21.00
Sambata 9.00 – 17.00

Programeaza-te rapid