Când este recomandată terapia regenerativă în ortopedie?

terapia regenerativă în ortopedie

Factorii de creștere sunt celule cu rol de regenerare, iar în patologia ortopedică sunt folosiți ca terapie adjuvantă atât în afecțiuni acute, cât și cronice.

Factorii de creștere se pot obține atât prin proceduri simple din recoltarea de sânge cum sunt PRP și PRF, dar și printr-un procedeu complex precum celule stem recoltate de la nivelul țesutului adipos subcutanat abdominal. 

PRP-ul este un concentrat de factori de creștere de la nivelul trombocitelor ce se obține prin recoltarea de la pacient și centrifugarea unei cantități de 60 ml de sânge din care rezultă 6 ml plasmă îmbogățită cu factori de regenerare care se infiltrează la nivel intraarticular sau la nivelul leziunii.

Kit-ul este de unică folosință, iar riscurile sunt minime pentru pacient. Procedura durează aproximativ 20 de minute și este efectuată în aceeași vizită a pacientului la cabinetul medical.

PRF-ul  face parte din categoria de factori de creștere de nouă generație și reprezintă un concentrat de fibrină îmbogățită cu trombocite.

Procedura de recoltare este aceeași ca în cazul PRP-ului, se recoltează 120ml de sânge, dar metoda de preparare se diferențiază prin obținerea unei cantități de factori de regenerare mai mică, dar mult mai concentrată care acționează o perioadă îndelungată la nivelul locului de infiltrare cu o eficacitate crescută și avantaje suplimentare pentru pacient. Procedura durează aproximativ 35 minute și are loc, de asemenea, în cadrul aceleiași prezentări la cabinetul medical.

Plasma îmbogățită în trombocite este formată dintr-un proces în care o fracțiune de sânge este centrifugat, ca mai apoi plasma și trombocitele să fie separate de restul de componente sanguine. Alături de celulele stem se obține un număr crescut de trombocite și o mare varietate de factori de creștere precum:

 • factorul de creștere al endoteliului vascular (VEGF)
 • factorul de creștere derivat plachetar (PDGF)
 • factorul de creștere a fibroblastelor (FGF)
 • factorul de creștere insulin-like (IGF)
 • factorul de creștere transformator beta (TGF – B)

Terapia cu celule stem de la nivelul adipocitelor este una dintre cele mai eficiente terapii regenerative. În grăsime se găsesc cele mai multe celule stem. Recoltarea celulelor stem se face cu anestezie locală, iar avantajul procedurii este că se poate realiza în regim ambulator într-o perioadă limitată de timp.

Țesutul adipos este descompus pentru ca ulterior să se realizeze separarea celulelor stem adulte (ASC). Pentru o recuperare cât mai eficientă este indicat ca pacientul să protejeze zona de recoltare până la vindecare.

Totodată, cei care apelează la o astfel de procedură își pot desfășura activitățile fără restricții importante după aceasta, nefiind necesare tratamente pentru managementul durerii, deoarece disconfortul postintervențional este minim.

Terapia regenerativă în ortopedie este indicată în cazul mai multor afecțiuni și intervenții:

 • afecțiunile degenerative articulare precum gonartroze și coxartroze incipiente, artroze incipente de gleznă
 • leziuni ale tendoanelor (ruptura de tendon achilian)
 • leziuni ale ligamentelor (ligament colateral medial)
 • tendinite (tendinita achiliană, epicondilite)
 • leziuni musculare (rupturi musculare)
 • postoperator ca terapie adjuvantă după reconstrucții ligamentare, suturi meniscale, reconstrucții condrale, subcondroplastii, osteotomii, fracturi, întârziere de consolidare sau cura pseudartrozei, osteonecroza aseptică de cap femural, astragal sau condil femural.

Factorii de regenerare acționează local la nivelul injectării pentru o perioadă variabilă de timp, aceștia scad durerea și inflamația, întârzie degenerarea articulară și grăbesc vindecarea țesuturilor.

Riscurile procedurilor regenerative sunt minime datorită condițiilor de lucru și utilizării  kit-urilor speciale și foarte sigure de recoltare și preparare a factorilor de creștere.

În urma procedurii de infiltrație cu factori de creștere, pacientul poate experimenta o durere minimă la nivelul infiltrației și o ușoară căldură locală care se vor remite cu crioterapie locală și reducerea efortului fizic pentru o perioadă scurtă.

Pentru a beneficia de toate avantajele infiltrației cu factori de regenerare, nu este recomandată administrarea unui tratament antiinflamator în urma efectuării acestei proceduri. 

În clinica Artro Sport cei interesați pot beneficia de terapia regenerativă, iar medicul specialist va recomanda această procedură numai în urma unui consult de specialitate și a unor investigații specifice.