Artro Sport Clinic - Clinica Medicala Bucuresti
Luni - Vineri: 8.00 - 21.00
Sâmbătă: 9.00 - 17.00
Duminică: Închis

Cardiologie

Clinică de Cardiologie București

Afecțiunile cardiovasculare reprezintă o problemă gravă de sănătate, ignorată adesea de populație. Cu toate acestea, sunt principala cauză a mortalității în România, 60% dintre decese fiind urmarea unor boli cardiovasculare. Ocupăm un nefericit loc 1 la nivel european din cauza mortalității cauzate de afecțiuni cardiovasculare, care afectează din ce în ce mai mulți tineri.

Lipsa de mișcare, colesterolul crescut, fumatul, hipertensiunea, dar și suferințele de natură psihologică, precum anxietatea sau depresia cresc considerabil riscul de boli cardiovasculare. Pentru a ne bucura de sănătate până la o vârstă înaintată, cel mai bun medicament este prevenția, iar specialiștii în Cardiologie ai clinicii Artro Sport ne ajută nu doar în acest sens, ci și pentru diagnosticarea și tratarea afecțiunilor cardiace, folosind aparatură medicală la standarde occidentale.

Cum te pot ajuta specialiștii noștri cardiologi

O programare la cabinetul medicului cardiolog pentru consult ne poate scuti de multe probleme pe care, poate, nici nu le anticipam. Specialiștii în Cardiologie ai clinicii Artro Sport urmăresc diagnosticarea și tratarea afecțiunilor cardiace (congenitale, ischemice, valvulopatii, aritmii, insuficiență cardiacă sau afecțiuni ale pericardului), astfel încât boala să fie vindecată sau ținută sub control.

Nu în ultimul rând, o preocupare a doctorilor este prevenția afecțiunilor cardiace. Moartea subită, a cărei cauză este cel mai frecvent o tulburare de ritm cardiac (aritmie) a dus la sfârșitul tragic al multor sportivi de performanță. Acestea au fost însă doar cazurile cele mai mediatizate. În realitate, procentul morții subite este de 20% din mortalitatea generală. Aceasta nu apare doar la sportivi, ci și la cei care practică activitate fizică intensă, fără a ști care este limita de rezistență a organismului, mai ales dacă nu se știu suferind de nicio boală.

La clinica Artro Sport se pot efectua teste care folosesc tehnologii de ultimă oră la nivel internațional, pentru a se depista și preveni apariția unor posibile afecțiuni care cresc riscul de moarte subită.

Echipa de medici cardiologi a clinicii Artro Sport

Consultații și investigații complete cardiologie

La Clinica Artro Sport București, specialitatea cardiologie vă puteți programa pentru consultații, investigații și analize complete pentru toate afecțiunile din zona cadiovasculară. Prin programare telefonică sau online, pacienții pot merge la consultații pre și post operatorii, își pot monitoriza activitatea cardiacă sau tensiunea arterială prin montarea holterelor EKG și TA și pot avea acces la consultațiile unora dintre cei mai reputați specialiști cardiologi.

Nu în ultimul rând, sportivii de performanță, dar și ceilalți pacienți interesați pot face la Clinica Artro Sport testarea de efort cardiopulmonar (testarea VO2Max), un consult util pentru evaluarea completă a sistemelor cardiovascular, respirator, muscular și metabolic în timpul efortului, dar și pentru prevenirea cauzelor morții subite.

ELECTROCARDIOGRAMA (prescurtat ECG sau EKG) este o investigație non-invazivă și nedureroasă care evidențiază activitatea electrică a inimii, adică felul în care se conduce impulsul electric în inimă. Se realizează prin plasarea unor electrozi sau ventuze la nivelul pieptului și al membrelor. Cu electrocardiograma putem diagnostica, printre altele, tulburări de ritm (aritmii), tulburări de conducere (blocuri cardiace), ischemia miocardică sau infarctul miocardic. Electrocardiograma este o investigație standard, necesară în cadrul unui consult de cardiologie, deoarece oferă informații extrem de importante în ghidarea demersului terapeutic.

Ecografia cardiacă este o metodă imagistică nedureroasă, neiradiantă, care folosește ultrasunete și cu ajutorul căreia putem vedea efectiv inima pe un monitor și putem afla informații despre structura și funcția acesteia. Putem măsura grosimea pereților inimii și dimensiunea cavităților, putem evalua funcția de contracție, structura valvelor și circulația sângelui (gradienți, presiuni, viteze), prezența/absența lichidului pericardic (lichidul la nivelul membranei care “îmbracă” inima) sau a cheagurilor de sânge în cavitățile inimii. Prin urmare, ecografia cardiacă nu înlocuiește electrocardiograma (ECG-ul), ci aduce informații în plus, aceste două investigații completându-se reciproc pentru stabilirea unui diagnostic corect și complet.

HOLTER TA – denumire improprie, preluată de la Holterul ECG. Corect se numește monitorizare automată ambulatorie a tensiunii arteriale (MAATA). Presupune montarea pe braț a unei manșete conectate la un mic aparat pe care pacientul îl va purta ca un colier sau ca o centură. Manșeta este programată automat pentru a se umfla și a măsura tensiunea arterială la intervale de timp prestabilite (de exemplu la 30 minute în timpul zilei și la 60 minute în timpul nopții). Toate măsurătorile se vor înregistra în aparat, iar după 24 ore pacientul revine în clinică pentru a se descarca în computer raportul cu valorile înregistrate. Avantajul MAATA este că măsoară tensiunea arterială și în timpul nopții.

Indicațiile pentru montarea HOLTER TA / MAATA sunt următoarele:

  • Pentru confirmarea diagnosticului de hipertensiune arterială la un pacient cu valori TA la limită sau ușor crescute
  • Când se suspicionează hipertensiunea “de halat alb” pentru a nu prescrie tratament inutil
  • Pentru monitorizarea eficienței si ajustarea tratamentului curent în cazul pacienților deja diagnosticați cu HTA
  • În cazul pacienților cu tensiune arterială oscilantă
  • În caz de suspiciune de hipertensiune arterială în timpul nopții
  • În caz de leșin/pierderea conștienței (sincopă), când se suspicionează episoade de hipotensiune
  • În caz de creștere exagerată a tensiunii arteriale la efort

HOLTER EKG – monitorizarea EKG continuă timp de 24 de ore (sau mai mult) este denumită în mod obișnuit Holter (de la numele celui care a inventat aparatul de monitorizare ambulatorie EKG – fizicianul Jeff Holter). Este o investigație non-invazivă și nedureroasă (are același principiu ca electrocardiograma) și presupune montarea unor electrozi (ventuze) pe toracele pacientului, care sunt conectați la un mic dispozitiv ce va înregistra fiecare bătaie a inimii timp de 24 de ore. Singurul inconvenient este că pacientul nu are voie să facă duș/baie cât timp poartă acest aparat. În rest, nu există restricții de activitate fizică sau de alt fel. Holter-ul ECG este indicat în următoarele situații:

  • In caz de palpitații, bătăi cardiace intense, rapide, neregulate, senzație de “gol in piept”, “hopuri” sau pauze în bătăile inimii, “fâlfâire” în piept sau în gat, amețeli sau sincopă (pierdere a stării de conștiență) fără o cauză cunoscută
  • Pentru a evalua posibilele aritmii la pacienții cu insuficiență cardiacă sau alte boli ale sistemului electric cardiac
  • Pentru diagnosticarea tulburărilor de ritm sau de conducere
  • Pentru evaluarea eficienței anumitor medicamente

Testarea de efort cardiopulmonar (CPET) este standardul principal pentru evaluarea funcțională cardiorespiratorie. Este un instrument valoros și esențial, care poate reduce timpul și costurile necesare diagnosticului afecțiunilor care limitează capacitatea de efort. Oferă informații superioare celor obținute în repaus, permițând o mai bună apreciere funcțională a sistemelor cardiovascular și respirator.
Este o investigație avansată, specializată, care furnizează informații complexe despre capacitatea de efort a persoanei supuse testării. Acest test oferă o analiză comună, paralelă, a datelor care permit evaluarea completă a sistemelor cardiovascular, respirator, muscular și metabolice în timpul efortului. Funcția principală a sistemelor cardiovascular și respirator este aceea de a asigura schimbul gazos între celulele corpului și mediul extern.

Este o procedura non-invazivă, care se realizează pe covor rulant. Pacientul respiră printr-o mască și se monitorizează simultan atât ritmul cardiac cu electrocardiogramă, cât și dinamica gazelor respiratorii (oxigen și dioxid de carbon) în timpul efortului, relația dintre acestea, precum și relația acestora cu frecvența cardiacă și ventilația pulmonară.

Ecografia DOPPLER se referă la utilizarea efectului Doppler pentru a evalua direcția și viteza fluxului sanguin, precum și viteza țesutului cardiac. Prin urmare, ecografia Doppler se folosește pentru a evalua circulația sângelui și în alte zone, cum ar fi în arterele și venele de la mâini/picioare și la nivelul gâtului (de aici denumirea de Doppler vascular).

Testul EKG de efort presupune mersul pe o bandă (covor rulant) în timp ce este monitorizată activitatea inimii (electrocardiogramă) și tensiunea arterială, prin urmare, înainte de test se vor monta pe torace electrozi pentru înregistrarea EKG, iar pe un braț o manșetă pentru măsurarea tensiunii arteriale. Testul are o fază de acomodare/încălzire, cu mers ușor, după care viteza și panta vor crește treptat, în funcție de protocolul de test ales.

 

Testul EKG de efort se recomandă pentru:

  • Evaluarea durerii toracice pentru detectarea ischemiei miocardice
  • Evaluarea toleranței la efort
  • Evaluarea simptomelor care apar la efort
  • Evaluarea apariției aritmiilor la efort sau a eficacității tratamentului pentru diverse aritmii
  • Stratificarea riscului în insuficiența cardiacă, dupa un infarct miocardic sau în cardiomiopatii
  • Evaluare după revascularizare (stent, by-pass) sau sub tratament medicamentos
  • Evaluare în bolile valvelor inimii (evaluarea capacității de exercițiu si necesitatea intervenției chirurgicale)
  • Evaluarea componentei cronotrope

 

Testul se oprește în situația în care:

  • se atinge frecvența cardiacă maximă prezisă pentru vârsta pacientului
  • pe EKG apar modificari: semn de ischemie, aritmii etc
  • apar simptome: dureri în piept, respirație mult îngreunată, amețeli etc
  • tensiunea arterială crește prea mult
  • apare limitarea efortului din cauza durerilor musculare/articulare

Pentru efectuarea testului, pacientul trebuie să poarte îmbrăcăminte și încălțăminte comodă. Bărbații trebuie să își radă părul de pe piept. Se recomandă un interval de minim 3 ore între consumul de alimente și ora testării. Este recomandat să nu fumați, să nu consumați băuturi carbogazoase, cafea sau ceai negru/verde cu cel puțin 30 minute înainte de test.

Testul EKG de efort se efectuează doar la recomandarea unui medic cardiolog, după o evaluare cardiologică în repaus (EKG, ecografie cardiacă).

Pentru ecografiile cardiace sau Doppler vascular, aparatura folosită la Clinica Artro Sport București este de ultimă generație, ceea ce permite observarea funcției cardiace 3D (tridimensional) sau 4D (în timp real).

Între echipamentele și tehnologiile de ultimă ora folosite de Clinica Artro Sport se numără și sistemul CPET, o tehnologie revoluționară, cu aplicații în cardiologie și nu numai. Acesta este util în evaluarea pre și postoperatorie, pentru stabilirea unui program adecvat de recuperare cardiopulmonară și stabilirea riscului de moarte subită. Acest aspect este important nu doar pentru sportivi, ci și pentru persoanele care practică activitățile fizice ca pe un hobby.

Tehnologia CPET este foarte utilă și în examinarea preventivă din medicina muncii. Tehnologia CPET evidențiază adaptarea organismului la efort și diferitele afecțiuni de care pacientul poate suferi, chiar dacă acestea nu au fost încă manifestate. În funcție de rezultatele obținute la testări, specialiștii în cardiologie ai clinicii Artro Sport recomandă tipuri de exerciții personalizate, în funcție de necesitățile pacienților.

Analizând comparativ informațiile furnizate de platforma 3D cu ultrasenzori pentru analiza posturii, sunt create computerizat talonetele personalizate Podostasi, care corectează deficiențele de postură prin furnizarea către sistemul nervos a unor informații corecte. Dedicate suportului plantar, talonetele Podostasi ajută la reprogramarea posturală corectă, tratarea și prevenirea problemelor ce decurg dintr-o postură defectuoasă și care pot conduce la asimetrii corporale severe.

Prețuri servicii cardiologie

  • Consultație cardiologie 430 lei
  • Control cardiologie 300 lei
  • Ecografie cardiacă 450 lei
  • EKG cu interpretare 170 lei
  • EKG fără interpretare 140 lei
  • Holter EKG 12 derivații cu interpretare/24 H 425 lei
  • Holter Ekg 12 derivații cu interpretare/48 H 525 lei
  • Holter Ekg 12 derivații cu interpretare/72 H 725 lei
  • Holter tensiune arterială cu interpretare/24 H 375 lei
  • Holter tensiune și EKG cu interpretare/24 H 525 lei
  • Pachet Cardiologie 1 – consultație și ecografie 700 lei
  • Pachet Cardiologie – consultație, ecografie și EKG 800 lei
  • Test efort cardiologic cu interpretare 550 lei
  • Test efort Vo2 Max cu interpretare 1025 lei

Aici programul specialitatii

  • Luni 15.00 – 20.00
  • Miercuri 14.00 – 17.00

Te-ar putea interesa și:

Afecțiunile cardiovasculare sunt unele dintre cele mai grave probleme de sănătate și reprezintă principala cauză a mortalității în România....
Echipa Editoriala Artro Sport Clinic
- 28 ianuarie 2022
Efectuarea unei testări de efort cardiopulmonar este deosebit de importantă deoarece poate reduce timpul și costurile diagnosticării unor afecțiu...
Echipa Editoriala Artro Sport Clinic
- 20 iulie 2021
Beneficiile unei vieți active, cu practicarea regulată a efortului fizic, sunt cunoscute și demonstrate în numeroase studii. Există oare un prag...
Dr. Denisa Chira
- 1 septembrie 2020
Recuperarea cardiovasculară reprezintă un pas esențial în prevenția secundară la pacienții care au suferit un eveniment cardiovascular...
Dr. Denisa Chira
- 18 februarie 2020
Testarea de efort cardiopulmonar (CPET) sau ergospirometria este standardul principal pentru evaluarea funcțională cardiorespiratorie...
Dr. Livia Păduraru (Trașcă)
- 30 ianuarie 2020
Bolile cardiovasculare rămân cauzele principale de moarte prematură oriunde în lume...
Dr. Denisa Chira, Dr. Livia Păduraru (Trașcă)
- 9 ianuarie 2020
Ideea morții subite este neliniștitoare, mai ales în cazul persoanelor tinere, care nu au avut nicio suferință manifestată a inimii...
Dr. Livia Păduraru (Trașcă), Dr. Denisa Chira
- 7 august 2019

Solicită o programare

Apeleaza 021 9885 sau 0787.357.979

Artroscopia genunchiului sala operatie

Clinica Artro Sport va fi inchisă în perioada 1-6 mai.