Ecografia mamara

Ecografia mamara

Ecografia este investigatie imagistica care, alaturi de Mamografie si Rezonanata magnetica, participa la diagnosticarea si diferentierea  tumorilor fara a putea stabili caracterul malign sau benign al acestora.

Cand este necesara ecografia mamara

Ecografia mamara se efectueaza cand sanii devin durerosi, sau, la palpare, se identifica existenta unor noduli, fiind neiradianta, cu un cost scazut comparativ cu celelalte investigatii imagistice si deasemenea in conditiile in care pacienta este alergica la agentii de contrast (agenti utilizati pentru o vizualizare mai buna in cazul rezonantei magnetice sau tomografiei).

Indicatii pentru efectuarea ecografiei mamare:

 • Risc de cancer mamar la femeile cu istoric familial
 • Risc de recidiva dupa un cancer mamar operat
 • Palparea unor mase de tesut mamar in urma traumatismelor
 • Palparea unor mase de tesut mamar la femeile cu varsta mai mica  30 ani
 • Dupa efectuarea mamografiei, unde s-a depistat existent unei formatiuni, pentru a stabili daca este tumora sau chist
 • Monitorizarea unui chist
 • Modificari de culoare si aspect al glandei mamare
 • Evaluarea glandei mamare inainte de operatia de implant
 • Evaluarea periodica a implantului mamar
 • Facilitarea interpretarii rezultatelor mamografice
 • O data pe an indiferent daca sunt probleme medicale sau nu.

Ecografia mamara este recomandat sa se efectueze intre ziua 3 – 12 a ciclului menstrual si pana in perioada de ovulatie (la un ciclu menstrual de 28 de zile intre zilele 13-15 ale ciclului).

Ecografia nu necesita o pregatire prealabila a pacientei fiind o investgatie total neinvaziva si nedureroasa in urma careia se obtin imagini ultrasonografice ce se obtin prin explorarea glandei la suprafata.

Ecografia mamara se poate efectua atat la un san (unilateral) sau la ambii sani (bilateral) in functie de nevoile pacientei.

Cui este recomandata ecografia mamara

Ecografia este singura investigatie mamara permisa in cazul sarcinii, la femei cu varsta pana in 30 ani si in cazul in care structura mamara este densa, fapt ce nu asigura o vizibilitate buna la Mamografie.

Ecografia mamara se efectueaza si la pacientii de sex masculin atunci cand se constata cresterea in volum a glandei mamare, cand este dureroasa sau se palpeaza o formatiune nodulara.

Beneficiile realizarii unei ecografii mamare

Ecografia mamara are avantajul de a furniza multe informatii despre modificarile aparute in san, de tipul formatiunilor chistice, fibroadenoamelor, modificarilor de traiect sau calibru ductal, lipoamelor, mastitelor, punand in evidenta  vascularizatia acestora utilizand examinarea Doppler color, toate in timp real cu un cost redus.

Ecografia face diagnosticul diferential intre hipertrofia (cresterea in volum) tesutului glandular mamar ca urmare a unor tulburari hormonale, in urma terapiei hormonale in diferite patologii sau tratamentul cu medicamente ce au ca efect, cresterea in volum a glandei mamare cu tumori dezvoltate intramamar sau perimamar.

Ecografia este o metoda imagistica dupa efectuarea carei pacientul pleaca cu rezultatul scris pe loc, fara sa mai astepte interpretarea rezultatului, ca in cazul celorlalte invesigatii imagistice(Mamografie, Rezonanta magnetica, Tomografie) care pot dura de la cateva zile pana la cateva saptamani.

Preturi servicii ecografie

Ecografii

Ecografie musculo scheletala 275lei
Ecografie abdominala (inferior + superior) 270lei
Ecografie tiroida 250lei

Ecografii Doppler

Ecografie Doppler Vene membru inferior/superior unic 250lei
Ecografie Doppler Vene membre inferioare bilateral 400lei

Program de consultatii

Luni – Vineri 8.00 – 21.00
Sambata 9.00 – 17.00

Programeaza-te rapid