Luni - Vineri: 9.00 - 21.00
Sâmbătă: 9.00 - 17.00

Ecografia mamară

Ecografia mamară

Ecografia este investigație imagistică care, alături de Mamografie și Rezonanță magnetică, participă la diagnosticarea și diferențierea tumorilor, fără a putea stabili caracterul malign sau benign al acestora.

Când este necesară ecografia mamară

Ecografia mamară se efectuează când sânii devin dureroși, sau, la palpare, se identifică existența unor noduli, fiind neiradiantă, cu un cost scăzut comparativ cu celelalte investigații imagistice și, de asemenea, în condițiile în care pacienta este alergică la agenții de contrast (agenți utilizați pentru o vizualizare mai bună în cazul rezonanței magnetice sau tomografiei).

Indicații pentru efectuarea ecografiei mamare:

Ecografia mamară este recomandat să se efectueze între ziua 3 – 12 a ciclului menstrual și până în perioada de ovulație (la un ciclu menstrual de 28 de zile între zilele 13-15 ale ciclului).

Ecografia nu necesită o pregătire prealabilă a pacientei, fiind o investigație total neinvazivă și nedureroasă, în urma căreia se obțin imagini ultrasonografice prin explorarea glandei la suprafață.

Ecografia mamară se poate efectua la un sân (unilateral) sau la ambii sâni (bilateral), în funcție de nevoile pacientei.

Cui este recomandată ecografia mamară

Ecografia este singura investigație mamară permisă în cazul sarcinii, la femei cu vârsta până în 30 ani și în cazul în care structura mamară este densă, fapt ce nu asigură o vizibilitate bună la Mamografie.

Ecografia mamară se efectuează și la pacienții de sex masculin, atunci când se constată creșterea în volum a glandei mamare, când este dureroasă sau se palpează o formațiune nodulară.

Beneficiile realizării unei ecografii mamare

Ecografia mamară are avantajul de a furniza multe informații despre modificările apărute în san, de tipul formațiunilor chistice, fibroadenoamelor, modificărilor de traiect sau calibru ductal, lipoamelor, mastitelor, punând în evidență vascularizația acestora utilizând examinarea Doppler color, toate în timp real și cu un cost redus.

Ecografia face diagnosticul diferențial între hipertrofia (creșterea în volum) țesutului glandular mamar ca urmare a unor tulburări hormonale, în urma terapiei hormonale în diferite patologii sau a tratamentului cu medicamente ce au ca efect creșterea în volum a glandei mamare cu tumori dezvoltate intramamar sau perimamar.

Ecografia este o metodă imagistică după efectuarea căreia pacientul pleacă cu rezultatul scris pe loc, fără să mai aștepte interpretarea rezultatului, ca în cazul celorlalte investigații imagistice (Mamografie, Rezonanță magnetică, Tomografie, care pot dura de la câteva zile până la câteva săptămâni).

Medici

Medic primar explorări funcționale

Aici programul specialitatii

  • Luni 9.00 – 21.00
  • Marti 9.00 – 21.00
  • Miercuri 9.00 – 21.00
  • Joi 9.00 – 21.00
  • Vineri 9.00 – 21.00
  • Sambata 9.00 – 17.00

Solicită o programare

Apeleaza 021 9885 sau 0787.357.979