Luni - Vineri: 9.00 - 21.00
Sâmbătă: 9.00 - 17.00

Informații medicale utile

Blog

Cum deosebim o migrenă de o durere de cap obișnuită?

Cum deosebim o migrenă de o durere de cap obișnuită?

Publicat pe
Echipa Editoriala Artro Sport Clinic
migrena

Ce este migrena?

Migrena este o problemă medicală întâlnită în mod frecvent și este o afecțiune neurologică ce provoacă o durere pulsatilă de cap, însoțită adesea de greață, vărsături, sensibilitate ridicată la sunet și lumină. Simptomele cauzate de migrenă pot dura de la câteva ore până la mai multe zile și în anumite cazuri severitatea acestora poate afecta desfășurarea unor activități zilnice. Afecțiunea poate fi transmisă ereditar și este mai frecventă în rândul femeilor, iar în general, debutează în tinerețe.

Majoritatea migrenelor durează aproximativ 4 ore, dar există persoane care se confruntă cu migrene mai severe care se pot întinde până la 3 zile. Unii oameni pot avea migrene la fiecare câteva zile, în timp ce alții le au o dată sau de două ori pe an.

Migrenele se manifestă diferit la fiecare persoană, dar la cei mai mulți oameni, migrena apare în etape.

Stadiile migrenei

Prodromul – apare cu una sau două zile înainte de începerea migrenei (declanșarea durerii de cap) și este posibil să se manifeste prin schimbări de dispoziție, rigiditate la nivelul gâtului, sensibilitate la sunet sau lumină, oboseală și căscat frecvent.

Aura – poate apărea înainte sau în timpul migrenei și adesea principalele simptome sunt vizuale, dar pot include și alte tulburări. În timpul aurei, oamenii care suferă de migrenă se confruntă cu tulburări vizuale precum puncte luminoase, pete sau fulgerări de lumină, dar poate apărea și o slăbiciune sau amorțeală la nivelul feței. Fiecare simptom începe de obicei treptat, se intensifică în câteva minute și poate dura până la aproximativ o oră.

Cefaleea – este etapa în care apare durerea severă de cap, pulsatilă, însoțită de greață, vărsături și sensibilitate la zgomote sau lumină. Durerea de cap cauzată de migrenă începe adesea ca o durere surdă și se transformă într-o durere pulsantă. De obicei, se agravează în timpul activității fizice. Durerea se poate mișca dintr-o parte a capului în cealaltă sau poate fi simțită la nivelul întregului cap.

Post cefaleea – de obicei durează o zi după ameliorarea durerii de cap și a celorlalte simptome resimțite anterior. În urma atacului de migrenă, oamenii se pot simți obosiți, epuizați, confuzi sau slăbiți.

Factori care pot declanșa migrena

Specialiștii nu cunosc o cauză concretă a migrenei, dar aceștia consideră că afecțiunea este provocată de anumite modificări la nivelul creierului care afectează semnalizarea nervoasă sau de o problemă genetică.

De asemenea, există o mulțime de factori care pot declanșa apariția migrenei:

Când este indicat să ceri sfatul medicului?

De multe ori, migrenele sunt ignorate de populație sau sunt tratate în mod necorespunzător, oamenii încercând să reducă simptomele cauzate de această afecțiune după propriile cunoștințe, fără să apeleze la ajutorul specialistului. Analgezicele pot fi eficiente în anumite cazuri, dar administrarea acestora în mod repetat poate duce la alte probleme din cauza numărului mare de medicamente. De aceea, atunci când migrenele sunt persistente, consultarea specialistului și realizarea unui plan de tratament corespunzător este cea mai eficientă modalitate de atenuare a stărilor de rău.

Abonare newsletter

Înscrie-te gratuit la newsletter-ul Artro Sport!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Artroscopia genunchiului sala operatie

Clinica Artro Sport va fi inchisă în perioada 1-6 mai.