Luni - Vineri: 8.00 - 21.00
Sâmbătă: 9.00 - 17.00
Duminică: Închis

Informații medicale utile

Blog

Totul despre stres: cauze, simptome, tratament. Efecte în bolile osteoarticulare

Totul despre stres: cauze, simptome, tratament. Efecte în bolile osteoarticulare

Publicat pe
Dr. Valerica Voicu
Stresul si afectiunile osteoarticulare // Artro Sport Clinic

Este deja arhicunoscut faptul că stresul este cauza multor probleme de sănătate. Cunoaștem cu toții acest lucru, dar probabil nu ne imaginăm exact cum poate schimba stresul reacțiile chimice din organism, iar astfel să deschidă calea către nenumărate tipuri de boli.

Ce este stresul?

Stresul este, de fapt, o componentă normală a vieții, care, de-a lungul timpului, ne-a ajutat să supraviețuim. Stresul declanșează în organism o reacție de tipul „lupta sau fugi”, iar dacă nu este de durata, nu cauzează stării de sănătate.

Există o legătură concretă între minte și corp, iar emoțiile intense pot declanșa reacții somatice. Suntem convinși că ați trăit evenimente neașteptate în viață care „v-au tăiat respirația” sau „v-au înmuiat genunchii”.

Când avem de trecut peste o întâmplare dificilă, putem simți că „avem inima în gât”, iar somatizarea acestei emoții poate duce la deranjament stomacal, vomă sau chiar ulcer provocat de stres intens.

Așadar, nu stresul poate influența starea sănătății, cât durata lui și modul cum ne adaptăm sau nu la el.

Care sunt cauzele stresului

Stresul este considerat de majoritatea oamenilor un inamic care nu poate fi înfrânt. În vârtejul de evenimente al vieții cotidiene este greu să te ferești de stres. Drumul zilnic la slujbă, cu mașină printr-un trafic infernal este un motiv de stres. Relațiile cu familia, colegii, situația financiară sau cea de sănătate, nemulțumirea de sine și multe altele sunt generatoare de stres. Chiar dacă nu avem motive ieșite din comun pentru a fi stresați, această încordare zilnică va determina organismul să ne trimită, la un moment dat, un semnal de alarmă.

care sunt cauzele stresului

Simptome

Când trecem prin perioade de stres, organismul începe să secrete cortizol, produs de glandele suprarenale. Numit și „hormonul de stres”, cortizolul este o reacție firească a organismului, un mecanism de adaptare la o situație percepută ca periculoasă. Există un tip de stres „bun”, care ne ajută să depășim evenimentele mai dificile și un tip de stres „rău”, care se întinde pe perioade mai îndelungate sau chiar se cronicizează. În aceste condiții, nivelul ridicat de cortizol din organism își va produce efectele.

Când suntem stresați putem resimți simptome fiziologice precum:

Stresul poate fi urmat și de tulburări cognitive și emoționale că:

Tulburările de somn, de apetit, disfuncțiile sexuale și izolarea fac și ele parte din cortegiul nedorit de simptome ale stresului prelungit.

Tratament și terapie

Stresul în sine nu este o boală, ci un răspuns al organismului la situațiile cu care ne confruntăm. Însă stresul poate provoca nenumărate boli, de la cele cardiovasculare, până la cele digestive sau osteoarticulare. Stresul afectează sistemul reproducător și cel imunitar. Este preferabil să adoptăm strategii pentru prevenirea lui, pentru că, în cazul în care s-a cronicizat medicul este cel care va stabili tratamentul și terapia adecvată.

Stresul se poate preveni printr-un stil de viață sănătos, din care să facă parte alimentația echilibrată, somnul suficient și exercițiile fizice. Perioadele de suprasolicitare trebuie să fie alternate cu perioade de odihnă și relaxare.

Dacă ne întrebăm cum se tratează simptomele de stres cronic, trebuie să fim conștienți că e nevoie de răbdare. Procesul de recuperare este unul lent și se va face sub îndrumare medicală. Specialistul este cel care va recomanda, după caz, antidepresive, anxiolitice sau somnifere, în cazul, foarte probabil, când au apărut și tulburări de somn. Masajul, reflexoterapia, yoga, înotul și timpul petrecut în spații verzi sunt terapii complementare, de mare ajutor în astfel de cazuri.

Efectele stresului în cazul bolilor osteoarticulare

Sunt situații când observăm imediat reacția organismului la stres psihic. Dar poate nu ne-am fi gândit niciodată că stresul afectează și sănătatea sistemului osteoarticular.

Cortizolul acționează ca un diuretic, astfel că va conduce la eliminarea apei și a potasiului și la retenția sodiului. Totodată, va scădea absorbția de calciu, care va fi eliminat prin urină. Așadar, când suntem stresați, sistemul osos începe să elibereze minerale în fluxul sangvin, pentru a ajuta alte țesuturi. Această situație este cauza care stă la baza unor boli osteoarticulare. Oasele sunt private de mineralele necesare pentru a rămâne sănătoase și puternice. Și cum nu întotdeauna sunt înlocuite prin dietă, densitatea osoasă scade și poate conduce la osteoporoză și fracturi.

Un alt mod în care stresul se face vinovat pentru afecțiunile osteoarticulare este că nivelul crescut al cortizolului inhibă sinteza colagenului, atât de necesar pentru sănătatea tendoanelor, articulațiilor și mușchilor. Cercetările din ultimii ani arată că persoanele care suferă de depresie sau anxietate au o densitate osoasă mai mică decât cele echilibrate din punct de vedere emoțional.

În cazul demineralizării osoase, spre exemplu, simptomele nu apar chiar în faza incipientă, fiind vizibile doar la radiografii. Însă dacă avem dureri de oase sau fragilitate și slăbiciune musculară trebuie să ne prezentăm urgent la medic.

Se spune că este preferabil să previi decât să vindeci. Și într-adevăr, un stil de viață sănătos – care să includă dieta echilibrată, sportul și activitățile de relaxare – va contribui la diminuarea stresului și menținerea sănătății sistemului osteoarticular.

Medic primar explorări funcționale
Ecografie // Artro Sport Clinic

După absolvirea Liceului de Coregrafie din Bucurețti, Dr. Valerica Voicu a ales să studieze medicina din dorința de a-și cotinua drumul cu o altă forma de artă, aceea a comunicării directe cu oamenii aflați ăn suferința pentru a-și aduce astfel contribuția la starea lor de sănătate.

Dr. Valerica Voicu oferă consultații de ecografie generală în cadrul Artro Sport Clinic.

Abonare newsletter

Înscrie-te gratuit la newsletter-ul Artro Sport!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Artroscopia genunchiului sala operatie

Clinica Artro Sport va fi inchisă în perioada 1-6 mai.