Blog
Sezonul sporturilor de iarnă a început, iar mulți dintre noi suntem nerăbdători să ne bucurăm de primele experiențe pe pârtie de anul acesta. Sporturile de iarnă precum schiatul sau snowboardingul nu sunt doar o metodă de a ne relaxa, ci au și o mulțime de beneficii asupra sănătății, mai ales asupra inimii, ajutând la prevenirea bolilor cardiovasculare. Cu toate acestea, riscul de accidentare în practicarea acestor sporturi este unul destul de ridicat, astfel că este important să respecți o serie de recomandări pentru a evita apariția unei accidentări.
Cele mai frecvente accidentări petrecute pe pârtie sunt la nivelul membrelor inferioare, an de an confruntându-ne cu rupturi de ligamente încrucișate, rupturi de ligamente colaterale sau rupturi de menisc. Aceste afecțiuni se întâmplă cel mai adesea la viteze mici, din neatenție și pot duce chiar la imposibilitatea de a practica anumite sporturi în viitor. De asemenea, alte accidentări întâlnite sunt fracturile la nivelul membrelor inferioare precum cele de umăr, cot sau încheieturi.
Înaintea oricărui efort fizic intens este necesară o încălzire și pregătire adecvată, iar acest lucru nu trebuie neglijat nici în cazul sporturilor de iarnă. Înainte de a urca pe pârtie este indicat ca persoana în cauză să lucreze anumite grupe de mușchi care sunt mai solicitate la schi pentru întărirea acestora. Totodată, exercițiile de stretching sunt extrem de utile în pregătirea pentru schi si evitarea diverselor accidentări. Acestea nu au ca scop doar tonifierea musculaturii, ci pot ajuta și la îmbunătățirea mobilității sau a echilibrului pentru a evita incidentele și a proteja anumite zone care pot duce la accidentări grave.
Pe lângă pregătirea ce ar trebui realizată cu cel puțin 3-4 săptămâni înainte, la fel de importantă este și încălzirea înainte de ieșirea pe pârtie. Astfel, acest tip de antrenament ar trebui realizat timp de 15-20 de minute pentru a antrena mușchii și pentru a crește treptat circulația, temperatura corpului și ritmul cardiac astfel încât organismul să fie pregătit pentru efort. Încălzirea ajută organismul atât pe plan fizic, dar și pe plan mental. Dacă în plan fizic, contribuie la activarea sistemului muscular, cerebral și nervos, în ceea ce privește partea mentală, ajută practicantul sportului să fie mai concentrat și atent la mișcările executate pe pârtie.
De ce este importantă încălzirea înainte de a ieși pe pârtie:
Totodată, pentru a testa capacitatea de anduranță și nivelul maxim de efort pe care organismul îl poate suporta este indicat să efectuezi o testare de efort cardiopulmonar. Astfel, vei putea vedea cum funcționează sistemele muscular, metabolic, pulmonar și cardiovascular în condiții de efort intens.
În cazul în care te confrunți cu o accidentare pe pârtie sau să asiști la una, este bine să cunoști protocolul în astfel de situații pentru a putea ajuta persoana care a suferit accidentarea înainte de sosirea echipajului medical sau transportarea către medicul ortoped.
Atunci când este vorba despre o accidentare la încheieturi, mușchi sau oase, medicii specializați în ortopedie recomandă aplicarea protocolului RICE.
Respectarea și aplicarea protocolului RICE este doar o metodă de a acorda primul ajutor imediat după accidentare, dar acest lucru nu exclude prezentarea la medic. În caz de accidentări pe pârtie este crucial să te prezinți la medicul ortoped pentru investigațiile necesare și tratarea corespunzătoare a accidentărilor.
Abonare newsletter
Înscrie-te gratuit la newsletter-ul Artro Sport!
Scrie-ne pe email:
Te ajutăm să te întorci rapid în joc!
Luni – Vineri: 9:00 – 21:00
Sâmbătă: 9:00 – 17:00
Facilități parcare cu plată 10 lei/ oră