De ce este atât de important cum ne hrănim?

De ce este atat de important cum ne hranim?

Trăim într-o era în care speranța de viață este în creștere. Deși la momentul actual, potrivit World Health Organisation, 605 milioane de persoane (20%) au vârsta peste 60 ani, se estimează că până în 2025 acest număr să crească  la 1,2 miliarde (29%). Pentru a trăi acești ani independenți, fără afecțiuni severe sau dizabilități este important să promovăm un stil de viață sănătos încă din copilărie și să-l menținem pe tot parcursul vieții. O înaintare în vârstă  sănătoasă implică interacțiunea între bagajul genetic, mediul în care trăim și stilul  de viață.

Din toate aceste variabile, factorii majori, ce pot fi modificați sunt reprezentați de dietă și activitate fizică.

Alimentația sănătoasă înseamnă un consum moderat, dar variat, de alimente și preparate culinare pe care le dorim apetisante, gustoase și sigure, repartizate într-un număr de mese și gustări în funcție de necesarul fiecărei persoane.

Alimentația oferă substratul pentru  activitatea fizică  pe care vrem să o desfășurăm. Pe măsură ce devenim mai activi și mai  antrenați, necesarul caloric și de asemenea conținutul de macronutrienți și micronutrienți pot varia.

Alimente pentru energie

Pentru a obține energia de care avem nevoie, trebuie să consumăm cantitatea potrivită de:

  • Carbohidrați –  sursa principală de energie
  • Grăsimi – o sursă importantă de energie și substrat pentru producția de hormoni
  • Proteine – pentru menținerea și refacerea tisulară, un exemplu fiind țesutul muscular
  • Apa și micronutrienți – pentru a înlocui ce se pierde prin exercițiu fizic

De asemenea extrem de important este  modul în care combinăm aceste principii alimentare și momentul la care le consumăm în raport cu exercițiul fizic pe care  dorim să îl desfășurăm.

Alegerile pe care le facem în dieta noastră de zi cu zi ne afectează  în mod direct sănătatea și de asemenea indirect prin influența asupra capacității de a susține activitatea fizică.

Din acest motiv, nutriția reprezintă piatră de temelie a unei vieți active și a unui corp sănătos.

Și pentru a încheia voi folosi un celebru citat: „Ai grijă de corpul tău, este singurul loc unde va trebui să trăiești” (Jim Rohn)