Artro Sport Clinic - Clinica Medicala Bucuresti
Luni - Vineri: 8.00 - 21.00
Sâmbătă: 9.00 - 17.00
Duminică: Închis

Informații medicale utile

Blog

Tot ce trebuie să știi despre scolioză: cauze, simptome, tratament

Tot ce trebuie să știi despre scolioză: cauze, simptome, tratament

Publicat pe
Dr. Ion Bogdan Codorean
Tot ce trebuie sa stii despre scolioza: cauze, simptome, tratament // Artro Sport Clinic

Scolioza este una dintre afecțiunile pe care cu greu le observăm înainte de a deveni o reală problemă. De obicei, se declanșează în copilărie, însă, netratată corect și la timp, poate genera complicații, dureri, stări de oboseală și dificultăți în ceea ce privește respirația. De aceea, este bine să fim informați, mai ales dacă știm că suferim de această afecțiune sau copiii noștri sunt predispuși acestei probleme. Discutăm pe larg despre:

Ce este scolioza

Așa cum știm, coloana vertebrală este compusă din 34 de vertebre de diferite mărimi și forme, care sunt unite printr-un cartilaj – un tip de țesut elastic care oferă coloanei flexibilitate și posibilitatea de a se întinde și îndoi pentru a menține corpul în echilibru. În mod normal, aceste vertebre formează o linie dreaptă. Nu și în cazul persoanelor care suferă de scolioză, ale căror coloane vertebrale prezintă curburi (în partea stângă, dreaptă sau în ambele părți), mai ales în zona toracică și în cea lombară, ceea ce le dă o formă asemănătoare literei S (cu două curburi) sau C (cu o singură curbură), precum și o rotație a vertebrelor.

Pe scurt, specialiștii definesc această afecțiune drept o deformare, o curbare a coloanei cu cel puțin 10 grade.

Cum se manifestă scolioza la copii

Cum se manifesta scolioza la copii // Artro Sport Clinic

Statistic vorbind, această afecțiune este observată la copii începând cu vârsta de opt ani. Partea bună este că devine mult mai ușor de tratat atunci când este descoperită devreme, deoarece, odată cu înaintarea în vârstă, coloana vertebrală începe să se rigidizeze, iar măsurile de tratament vor fi mult mai dificil de aplicat. Partea mai puțin plăcută, conform declarațiilor oferite de Dr. Ion Bogdan Codorean, este că „scolioza, cu cât apare mai devreme, cu atât potențialul de agravare este mai mare. De aceea, prevenția bolii trebuie făcută încă din copilărie. Există tratamente recomandate, de la corsete la gimnastică medicală, pe care cei mici trebuie să le urmeze pentru a preveni evoluția spre o scolioză gravă”.

Cele mai comune simptome pe care părinții le pot observa la copii sunt:

În cazul în care părintele sesizează astfel de probleme, copilul necesită o evaluare medicală detaliată în urma căreia se stabilește diagnosticul. Este important consultul unui kinetoterapeut care să ofere sesiuni de terapie conform nevoilor copilului.

Ce tipuri de scolioză există

Există mai multe tipuri de scolioză, acestea fiind clasificate în funcție de două criterii:

1. După perioada de debut a bolii:

2. În funcție de etiologie (cauza apariției):

Care sunt cauzele apariției scoliozei

Specialiștii susțin că în 90% din cazuri, factorii care determină apariția scoliozei nu sunt cunoscuți exact (cum este situația scoliozei ideopatice) sau există o serie de factori posibili care au contribuit la instalarea bolii, ei fiind de natură:

Restul cazurilor pot fi influențate de următoarele condiții:

Care sunt simptomele

Care sunt simptomele // Artro Sport Clinic

Chiar dacă putem avea din naștere câteva curburi ale coloanei, ea nefiind perfect dreaptă, în cazul scoliozei deformările sunt vizibile:

Un test bun pentru a observa semnele afecțiunii este și acela când ne aplecăm în flexie, cu genunchii întinși și observăm dacă există o asimetrie de torace sau când stăm cu spatele drept, lipit de un perete și cu umerii puțin ridicați. De asemenea, în stare avansată, afecțiunea poate avea următoarele simptome: slăbiciune musculară, oboseală, tulburări de respirație și alte probleme cardiace.

Cum se diagnostichează

Cum se diagnosticheaza scolioza // Artro Sport Clinic

În cazul copiilor, ei trebuie investigați chiar de la naștere pentru a descoperi formele congenitale, urmând ca medicul pediatru să sesizeze posibilele modificări, cu ocazia controalelor periodice și a examinărilor școlare de rutină. În cazul în care copilul, respectiv adultul, prezintă simptomele specifice, este recomandat examenul clinic, care cuprinde următoarele etape:

De asemenea, se poate recomanda efectuarea unei radiografii toracice, cu ajutorul căreia medicul poate evalua severitatea afecțiunii, urmând să stabilească tratamentul cel mai potrivit pentru pacient.

Care sunt tratamentele recomandate

Care sunt tratamentele recomandate pentru scolioza // Artro Sport Clinic

Din fericire, în cazul scoliozei, există un protocol terapeutic standardizat și aplicat în funcție de magnitudinea curburii scoliotice. Astfel:

Ce presupune kinetoterapia

Este o metodă de tratament ce are ca scop stoparea evoluției bolii, corectarea posturii, ameliorarea durerilor, prevenirea proceselor degenerative ale diferitelor segmente (cum sunt articulațiile, mușchii, zonele intervertebrale), îmbunătățirea stării de sănătate atât la nivel fizic, cât și psihic. Kinetoterapia cuprinde o serie întreagă de metode eficiente de tratament, printre care se numără: diferite tehnici de masaj, exerciții de stretching, tehnici pentru educația posturală corectă, exerciții dinamice dar și statice atât pentru creșterea tonusului muscular, cât și pentru a opri dezvoltarea afecțiunii.

Ce presupune tratamentul ortotic

Corsetul sau tratamentul ortotic este o modalitate eficientă prin care poate fi oprită agravarea scoliozei. De regulă, condiția este să fie purtat aproximativ 22 de ore din 24, cele două ore libere fiind rezervate pentru toaleta corporală și pentru kinetoterapie. Utilizarea corectă poate duce la o ameliorare substanțială de 10-20 de grade.

Ce presupune intervenția chirurgicală

În situațiile grave, în care problema nu se poate corecta ortopedic, este recomandată intervenția chirurgicală. Scopul ei este să stopeze evoluția scoliozei și să restabilească un echilibru, să corecteze, să oprească deformarea și să ofere un aspect estetic al coloanei, mai aproape de normal. Cea mai cunoscută intervenție este artrodeza spinală, prin care, cu ajutorul unor implanturi metalice, tije, șuruburi sau grefe osoase, se corectează poziția vertebrelor și se creează condiții pentru a fuziona osos vertebrele în poziția obținută prin corecție.

Care sunt tratamentele recomandate

Scolioza este una dintre afecțiunile pe care cu greu le observăm înainte de a deveni o reală problemă. Tocmai de aceea nu putem spune că există o anumită metodă prin care o putem preveni. Desigur că în cazul copiilor se recomandă:

Însă aceste metode nu opresc instalarea bolii, ci doar agravarea ei.

Așadar, această afecțiune trebuie tratată cu răspundere și seriozitate, cât mai devreme, pentru a putea fi corectată rapid. Partea bună este că avem la dispoziție multe metode, tehnici și kinetoterapeuți foarte bine pregătiți care ne pot ajuta să restabilim sănătatea coloanei vertebrale.

Pediatrie // Artro Sport Clinic

Prevenția, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor acute și monitorizarea celor cronice, de la sugari la copii de 18 ani.

Medic primar ortopedie și traumatologie sportivă. Doctor în medicină.

Abonare newsletter

Înscrie-te gratuit la newsletter-ul Artro Sport!

2 răspunsuri

  1. Buna ziua! Am fost diagnosticata cu scolioza lombara dextro-concava si multe alte afectiuni ale coloanei, caut informati si sfaturi de specialitate

    1. Bună ziua! Vă puteți programa pentru un consult la Dr. Georgiana Nedelea. Numere de contact: 021.9885/ 0787.357.979. Vă mulțumim! O zi frumoasă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Artroscopia genunchiului sala operatie

Clinica Artro Sport va fi inchisă în perioada 1-6 mai.

Program de sărbători Artro Sport Clinic:

25.12 – închis
26.12 – închis
27.12 – 08-16:00
30.12 – 08-16:00
31.12 – închis
01.01 – închis
02.01 – închis
03.01 – 08-16:00
06.01 – închis
07.01 – închis