Ruptura de menisc pe intelesul tuturor

Ruptura de menisc - Artro Sport Clinic

Un diagnostic precum ruptura de menisc poate parea multor persoane infricosator. Auzim la televizor despre fotbalisti sau alti sportivi care au trecut printr-o astfel de situatie, iar perspectiva suferintei si a unei recuperari indelungate ne pot da fiori. Cu toate acestea, ruptura de menisc este una dintre cele mai frecvente afectiuni ale genunchiului. In cele ce urmeaza vom aborda subiectul rupturii de menisc pe intelesul tuturor, pentru o mai buna intelegere a cauzelor acestei afectiuni, a simptomelor, factorilor de risc  si tratamentului.

Cauzele rupturii de menisc

Cea mai mare articulatie a corpului omenesc, genunchiul nu este protejat de parti moi, asa incat este mai predispus accidentarilor. Meniscul, o portiune a cartilajului genunchiului, are rolul de a stabiliza articulatia, de a prelua socurile si a proteja genunchiul.

Sporturile foarte solicitante pentru articulatiile genunchilor – fotbal, tenis, schi etc -, miscarile eronate la ridicarea de pe scaun sau din pozitia ghemuit, intoarcerea fortata intr-o parte cu talpile fixate pe sol sau varsta sunt cateva dintre cauzele comune ale rupturii de menisc. Aceasta poate fi o leziune usoara, moderata sau severa, astfel incat si tratamentul poate fi diferit de la caz la caz. Daca uneori odihna, gheata asezata pe zona afectata si medicamentele sunt de ajuns, in alte situatii, mai grave, singura solutie este cea chirurgicala.

Simptomele rupturii de menisc

Daca se produce o ruptura de menisc, putem sa auzim o trosnitura la nivelul genunchiului, iar apoi ne putem continua activitatile normal. In scurt timp insa, vom avea senzatia ca ne „sare” genunchiul, vor aparea durerile si inflamatiile. Genunchiul se va umfla, poate deveni rigid sau se poate sa se blocheze, iar miscarile de indoire si intindere a piciorului se vor face cu dificultate. Daca simptomele nu se amelioreaza, ba din contra, se agraveaza dupa doua, trei zile, trebuie consultat de urgenta medicul ortoped.

Factori de risc

Ruptura de menisc este intalnita mai rar la copii, spre exemplu, insa este frecventa in cazul altor categorii de persoane, grupate in functie de activitati sau varsta. Riscul de ruptura de menisc este ridicat mai ales in cazul sportivilor care practica sporturi de contact sau in care sunt des practicate miscarile de pivotare – in tenis sau baschet, spre exemplu. Asa cum aminteam si mai devreme, cu varsta meniscul se uzeaza, iar lezarea sa se poate face chiar si printr-o simpla miscare de ridicare gresita.

Cum se trateaza ruptura de menisc?

Tratamentul rupturii de menisc poate fi chirurgical sau nonchirurgical si este adaptat in functie de dimensiunile, localizarea rupturii si varsta pacientului.

Daca ruptura se afla in zona invelisului exterior al meniscului, care este puternic vascularizat, sunt mari sanse ca vindecarea sa se produca de la sine, cu un minimum de ingrijire, sub supraveghere de specialitate. Aceasta consta in aplicarea compreselor cu gheata si mentinerea lor timp de 30 de minute, ridicarea piciorului intr-o pozitie mai inalta decat restul corpului si administrarea de antiinflamatoare.

Daca ruptura de menisc este situata in profunzime, in zona nevascularizata si este mai grava, este necesar tratamentul chirurgical. Acesta poate sa constea in scoaterea partiala a meniscului (meniscectomia artroscopica). Operatia este simpla, cu recuperare rapida, iar incizia nu depaseste 1 cm. Se introduce camera miniaturala, apoi se repara sau se extrage portiunea de menisc afectata. Daca ruptura de menisc este in stadiu incipient, aceasta poate fi reparata si prin sutura, dar trebuie tinut cont ca nu in toate toate cazurile poate fi efectuata coaserea.

Menisectomia, partiala sau totala, adica indepartarea unei portiuni sau chiar a intregului menisc sunt tratamente chirurgicale solicitate uneori de gradul de afectare a meniscului. In cazul indepartarii totale a acestuia, se poate recurge la implantul de menisc artificial sau transplantul de menisc. Perioada de recuperare dupa un tratament chirurgical al rupturii de menisc poate dura de la aproximativ 3 saptamani la 3 luni, in functie de mai multi factori determinanti.

Este o decizie inteleapta ca, in cazul unei rupturi de menisc, sa nu ignoram recomandarile medicului ortoped. O ruptura de menisc netratata corespunzator poate conduce la instabilitatea genunchiului, incapacitatea de a folosi normal piciorul si dureri persistente. De asemenea, riscul de a dezvolta osteoartrita sunt mai mari in cazul celor care ignora tratamentul indicat de medic pentru ruptura de menisc.