Bolile cardiovasculare și în special bolile coronariene ischemice și accidentul vascular cerebral ischemic rămân cauzele principale de moarte prematură oriunde în lume. Acestea afectează atât bărbații, cât și femeile, dintre toate cauzele de deces care survin înaintea vârstei de 75 de ani în Europa, 42% sunt datorate bolilor cardiovasculare la femei și 38% la bărbați (conform Organizației Mondiale a Sănătății).
Bolile cardiovasculare aterosclerotice apar secundar afectării de la nivelul sistemului vascular arterial al întregului corp prin depunerea de colesterol în peretele arterelor, ducând astfel la îngustarea lumenului acestora, până la obstrucție.
Stresul cronic poate declanșa fibrilația atrială, contracțiile ventriculare premature și alte aritmii (ritmuri anormale ale inimii), factori de risc cardiovascular. Oboseala, infecțiile, consumul în exces de cafea, alcool, băuturi energizante și unele disfuncții tiroidiene sau ale miocardului (mușchiul inimii) pot produce aritmii, alți factori de risc cardiovascular.
O altă situație îngrijorătoare o constituie incidența din ce în ce mai frecventă a unor probleme cardiace chiar și în rândul celor tineri, dar și la copii. Vârsta de apariție a infarctului miocardic a scăzut foarte mult, fiind întâlnit uneori chiar și la tineri de 17 ani.
Ținând cont de gravitatea situației, confirmată de statisticile la nivel național și internațional, accentul se pune pe determinarea riscului cardiovascular și prevenție.
Afecțiunile cardiovasculare țintesc atât bărbații, cât și femeile. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 42% dintre toate cauzele de deces care survin înaintea vârstei de 75 de ani la femeile europene sunt datorate unor boli ale sistemului cardiovascular. În cazul bărbaților din aceeași categorie, procentul se ridică la 38%. Statistici încă și mai grave se întâlnesc în România, unde 57% dintre cauzele deceselor înregistrate la nivel național au drept cauză bolile cardiovasculare. Suntem pe un nedorit loc 4 european în ce privește bolile inimii!
Prevenția cardiovasculară reprezintă demararea și adoptarea unui „set de acțiuni la nivel public și individual având ca țintă eradicarea, eliminarea sau reducerea impactului bolilor cardiovasculare și a dizabilităților secundare”. Prevenția bolilor cardiovasculare funcționează: peste 50% din reducerea observată în mortalitatea datorată bolii coronariene este legată de modificarea factorilor de risc și 40% îmbunătățirii conduitei terapeutice.
Prevenția bolilor cardiovasculare pleacă de la screeningul (evaluarea) factorilor de risc cardiovascular care prezenți, singuri sau cumulați, cresc probabilitatea apariției infarctului miocardic acut sau a accidentului vascular cerebral (ischemic sau hemoragic).
Prevenția cardiovasculară se adresează tuturor bărbaților peste 40 de ani și femeilor peste 50 de ani sau aflate la menopauză.
Prevenția bolilor cardiovasculare cuprinde evaluarea factorilor de risc cardiovascular și a efectelor acestora asupra organelor țintă (inimă, rinichi, creier) prin:
Unul dintre principalele simptome ale bolilor cardiovasculare este aritmia, adică modul cum bate inima. La adulți, inima are între 60-100 de bătăi pe minut, în timp ce la copii numărul de bătăi pe minut este de 120-130. Artimiile se simt diferit: atunci când inima bate rapid este vorba despre tahicardie, iar când o bătaie care vine mai repede, în general, foarte puternică și resimțită la baza gâtului, urmată de o pauză, acestea sunt extrasistole. În situația în care avem un ritm complet haotic, neregulat și foarte rapid este vorba despre fibrilație.
Insuficiența cardiacă este incapacitatea inimii de a asigura o perfuzie corespunzătoare a organelor, care se manifestă prin lipsă de aer la efort și edem. Ea poate afecta mușchiul inimii, o valvă sau vasele inimii care vor produce afecțiuni cardiace cronice.
Cardiopatia ischemică înseamnă îngustarea arterelor coronare, vase care irigă mușchiul inimii. Ele pot fi însoțite de durere în piept, oboseală exagerată și lipsă de aer.
Prevenția bolilor cardiovasculare cuprinde evaluarea factorilor de risc cardiovascular și a efectelor acestora asupra organelor țintă (inimă, rinichi, creier) prin:
Renunțarea la fumat este cel mai important pas pe care ar trebui să-l facă cei care au acest obicei pentru a se asigura că nu se expun inutil afecțiunilor cardiace. Bolile de inimă sunt puternic influențate în sens negativ de acest obicei nociv, un risc permanent pentru fumători.
Efectuarea analizelor uzuale anuale este un pas esențial în prevenția bolilor de inimă. De asemenea, consultul cardiologic este foarte important pentru pacienții care au: diabet, obezitate, antecedente familiale de cardiopatie ischemică. Să ținem cont că afecțiunile inimii sunt potențate de istoricul pacientului.
Adoptarea unui regim de viață sănătos, în care să includem mișcarea, regimul alimentar echilibrat, diminuarea consumului de zahăr, a grăsimilor, a cantității de sare și alcool ajută la menținerea organismului într-o stare generală bună și scade considerabil riscul bolilor cardiovasculare.
Abonare newsletter
Înscrie-te gratuit la newsletter-ul Artro Sport!
Scrie-ne pe email:
Te ajutăm să te întorci rapid în joc!
Luni – Vineri: 9:00 – 21:00
Sâmbătă: 9:00 – 17:00
Facilități parcare cu plată 10 lei/ oră