Luni - Vineri: 9.00 - 21.00
Sâmbătă: 9.00 - 17.00

Informații medicale utile

Blog

Ruptura de menisc: cauze, simptome și tratament

Ruptura de menisc: cauze, simptome și tratament

Publicat pe
Dr. Ion Bogdan Codorean
Ruptura de menisc // Artro Sport Clinic

Ruptura de menisc este un diagnostic care poate părea înfricoșător. Auzim la televizor despre fotbaliști sau alți sportivi care au trecut printr-o astfel de situație, iar perspectiva suferinței și a unei recuperări îndelungate ne pot da fiori. Cu toate acestea, ruptura de menisc este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale genunchiului.

În cele ce urmează vom aborda subiectul rupturii de menisc pe înțelesul tuturor, pentru o mai bună înțelegere a cauzelor acestei afecțiuni, a simptomelor, factorilor de risc și tratamentului.

Ce este meniscul?

Cea mai mare articulație a corpului omenesc, genunchiul nu este protejat de părți moi, așa încât este mai predispus accidentărilor. Meniscul, o porțiune a cartilajului genunchiului, are rolul de a stabiliza articulația, de a prelua șocurile și a proteja genunchiul. Astfel, situat între femur și tibie, meniscul are rol de amortizare și de stabilizare a genunchiului. Format din cartilaj fibros, meniscul asigură și lubrifierea regiunii.

Genunchiul are două meniscuri în forma literei C:

Fiind un țesut elastic, meniscul acționează nu numai ca un absorbant al șocului dintre formațiunile osoase superioare și inferioare ale membrelor inferioare și stabilizează și articulația, distribuind greutatea în mod egal asupra genunchiului.

Sporturile foarte solicitante pentru articulațiile genunchilor – fotbal, tenis, schi etc. – mișcările eronate la ridicarea de pe scaun sau din poziția ghemuit, întoarcerea forțată într-o parte cu tălpile fixate pe sol sau vârsta sunt câteva dintre cauzele comune ale rupturii de menisc. Această poate fi o leziune ușoară, moderată sau severă, astfel încât și tratamentul poate fi diferit de la caz la caz.

Dacă uneori odihna, gheața așezată pe zona afectată și medicamentele sunt de ajuns, în alte situații, mai grave, singura soluție este cea chirurgicală.

Ce simptome are ruptura de menisc?

Când se produce o ruptură de menisc se aude o trosnitură la nivelul genunchiului, însă activitățile normale pot fi continuate. În scurt timp însă, vom avea senzația că ne „sare” genunchiul, vor apărea durerile și inflamațiile. Genunchiul se va umfla, poate deveni rigid sau se poate să se blocheze, iar mișcările de îndoire și întindere a piciorului se vor face cu dificultate.

Dacă simptomele nu se ameliorează, ba din contră, se agravează după două – trei zile, trebuie consultat de urgență medicul ortoped. Ruptura de menisc este întâlnită mai rar la copii, spre exemplu, însă este frecventă în cazul altor categorii de persoane, grupate în funcție de activități sau vârstă.

Riscul de ruptură de menisc este ridicat mai ales în cazul sportivilor care practică sporturi de contact sau în care sunt des practicate mișcările de pivotare – în tenis sau baschet, spre exemplu. Așa cum aminteam și mai devreme, cu vârsta meniscul se uzează, iar lezarea să se poate face chiar și printr-o simplă mișcare de ridicare greșită.

Investigații necesare

Pentru a diagnostica ruptura de menisc, medicul ortoped va realiza mai multe tipuri de investigații și analize. În primul rând, acesta trebuie informat despre cum a apărut leziunea, dar și despre afecțiunile precedente ale genunchiului. Apoi, medicul va examina genunchii, gradul de limitare a mișcărilor, tumefierea, stabilitatea articulației și modul în care leziunea a afectat genunchiul.

Dacă este observat blocajul repetitiv al genunchiului, apă la genunchi, persistența și hipotrofia și hipotonia coapsei însoțită de dureri, rezultatul investigației va indica o ruptură de menisc.

Radiografia este un tip de investigație comun în această situație medicală, dar pot fi efectuate și rezonanța magnetică nucleară (RMN) sau artroscopia, două investigații paraclinice, pentru o mai mare precizie a diagnosticului.

Tratament și recuperare

Este o decizie înțeleaptă ca, în cazul unei rupturi de menisc, să nu ignorăm recomandările medicului ortoped. O ruptură de menisc netratată corespunzător poate conduce la instabilitatea genunchiului, incapacitatea de a folosi normal piciorul și dureri persistente. De asemenea, riscul de a dezvolta osteoartrita sunt mai mari în cazul celor care ignoră tratamentul indicat de medic pentru ruptură de menisc.

Tratamentul rupturii de menisc poate fi chirurgical sau nonchirurgical și este adaptat în funcție de dimensiunile, localizarea leziunii și vârsta pacientului.

Tratamentul nonchirurgical al rupturii de menisc

Dacă ruptura se află în zona învelișului exterior al meniscului, care este puternic vascularizat, sunt mari șanse ca vindecarea să se producă de la sine, cu un minimum de îngrijire, sub supraveghere de specialitate. Aceasta constă în aplicarea compreselor cu gheață și menținerea lor timp de 30 de minute, ridicarea piciorului într-o poziție mai înaltă decât restul corpului și administrarea de antiinflamatoare.

Tratamentul chirurgical al rupturii de menisc

Dacă ruptura de menisc este situată în profunzime, în zona nevascularizată și este mai gravă, este necesar tratamentul chirurgical, adică operația. Aceasta poate să constea în scoaterea parțială a meniscului (meniscectomia artroscopică). Operația este simplă, cu un timp de recuperare rapid, iar incizia nu depășește 1 cm. Se introduce camera miniaturală, apoi se repară sau se extrage porțiunea de menisc afectată. Dacă ruptura de menisc este în stadiu incipient, fisura poate fi reparată și prin sutură, dar trebuie ținut cont că nu în toate toate cazurile poate fi efectuată coaserea.

Meniscectomia, parțială sau totală, adică îndepărtarea unei porțiuni sau chiar a întregului menisc sunt tratamente chirurgicale solicitate uneori de gradul de afectare a meniscului. În cazul îndepărtării totale a acestuia, se poate recurge la implantul de menisc artificial sau transplantul de menisc. Perioada de recuperare după un tratament chirurgical al rupturii de menisc poate dura de la aproximativ 3 săptămâni la 3 luni, în funcție de mai mulți factori determinanți.

Consiliere, tratament si recuparare afectiuni ortopedice

Afecțiunile congenitale sau dobândite ale sistemului musculo-scheletic, de la diagnosticare până la recuperare, sunt tratate de către echipa de medici ortopezi ai Artro Sport Clinic.

Indiferent dacă sunt de natură traumatică sau nontraumatică medicii noștri ortopezi pot oferi cele mai bune soluții medicale pentru problemele de ortopedie.

Abonare newsletter

Înscrie-te gratuit la newsletter-ul Artro Sport!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *