De ce este importanta o alimentatie echilibrata?

Ai grija de corpul tau, este singurul loc unde va trebui sa traiesti!Jim Rohn

Traim intr-o era in care speranta de viata este in crestere.

Desi la momentul actual, potrivit World Health Organisation, 605 milioane de persoane (20% din populatia planetei) au varsta peste 60 ani, se estimeaza ca pana in 2025 acest numar sa creasca la 1,2 miliarde (29%).

Pentru a trai acesti ani independenti, fara afectiuni severe sau dizabilitati este important sa promovam un stil de viata sanatos inca din copilarie si sa-l mentinem pe tot parcursul vietii. O inaintare sanatoasa in varsta implica interactiunea intre bagajul genetic, mediul in care traim si stilul  de viata.

Factorii care influenteaza longevitatea

Alimentatia sanatoasa inseamna un consum moderat, dar variat, de alimente si preparate culinare pe care le dorim apetisante, gustoase si sigure, repartizate intr-un numar de mese si gustari in functie de necesarul fiecarei persoane.

Alimentatia ofera substratul pentru activitatea fizica  pe care vrem sa o desfasuram. Pe masura ce devenim mai activi si mai antrenati, necesarul caloric si, de asemenea, continutul de macronutrienti si micronutrienti pot varia.

Pentru a obtine energia de care avem nevoie, trebuie sa consumam cantitatea potrivita de:

  • Carbohidrati, sursa principala de energie
  • Grasimi, de asemenea o sursa importanta de energie si substrat pentru productia de hormoni
  • Proteine pentru mentinerea si refacerea tisulara, un exemplu fiind tesutul muscular
  • Apa si micronutrienti pentru a inlocui ce se pierde prin exercitiu fizic

De asemenea, extrem de important este  modul in care combinam aceste principii alimentare si momentul la care le consumam in raport cu exercitiul fizic pe care  dorim sa il desfasuram.

Alegerile pe care le facem in dieta noastra de zi cu zi ne afecteaza in mod direct sanatatea si de asemenea indirect prin influenta asupra capacitatii de a sustine activitatea fizica.

Din acest motiv, nutritia reprezinta piatra de temelie a unei vieti active si a unui corp sanatos.