Luni - Vineri: 9.00 - 21.00
Sâmbătă: 9.00 - 17.00

Informații medicale utile

Blog

Infiltrațiile la nivelul genunchiului – tipuri, tratament, rezultate

Infiltrațiile la nivelul genunchiului – tipuri, tratament, rezultate

Publicat pe
Dr. Ion Bogdan Codorean
Infiltratii la genunchi

Infiltrația este o tehnică prin care o anumită substanță se injectează la nivelul genunchiului. Durerea genunchiului poate fi debilitantă uneori și greu de tratat. Infiltrația genunchilor este o modalitate des utilizată pentru a alina durerea și pentru a reduce inflamația articulațiilor. De asemenea, efectele acestei tehnici pot dura până la câteva luni.

Infiltrațiile articulare trebuie făcute numai de medici cu experiență și în cabinete medicale specializate. Rezultatul infiltrațiilor articulare depinde de patologia căreia i se adresează și de tipul substanței injectate. Infiltrațiile intraarticulare nu înlocuiesc, atunci când este nevoie, intervenția chirurgicală sau alte tratamente specifice.

Rezultatele pot fi diferite de la pacient la pacient.

Informații generale despre infiltrațiile la nivelul genunchiului

Durerea de genunchi este o problemă foarte comună, care afectează deopotrivă tinerii și vârstnicii. În rândul atleților, durerea genunchiului poate da bătăi de cap în sporturi care presupun alergarea și răsucirea.

În cazul oamenilor în vârstă, cartilajul, care funcționează că o pernă de protecție pentru genunchi, deseori se uzează și produce durere cronică și rigiditate.

Infiltrațiile la nivelul genunchiului reprezintă un tratament eficient în anumite afecțiuni articulare și este folosit în medicina sportivă și pentru a ușura simptomele unor boli inflamatorii.

Există mai multe tipuri de substanțe care se folosesc la aceste infiltrații. Acestea pot fi: acidul hialuronic, PRF, celulele stem sau corticosteroizii.

Infiltrațiile la nivelul genunchiului pot avea și efecte secundare. Cel mai des sunt reacții locale, cum ar fi durere și umflarea genunchiului – care dispar de obicei în primele 48 de ore, iar uneori, se poate ajunge și la infecții.

Afecțiuni pentru care sunt recomandate infiltrațiile

Infiltrațiile la nivelul genunchiului pot fi recomandate în tratamentul anumitor afecțiuni. Printre acestea se numără:

Sinovita

Apare atunci când membrana care acoperă interiorul capsulei articulațiilor mobile (sinoviala) este inflamată. Această inflamație este deseori declanșată de alte afecțiuni, cum ar fi: o boală de sistem (precum lupus eritematos diseminat), artrită inflamatorie (spondilartrită anchilozantă, poliartrită reumatoidă), guta sau condrocalcinoza articulară.

Sinoviala inflamată poate provoca erodarea osului subiacent, iar uneori pot apărea noduli inflamatorii.

Infiltratiile la genunchi – tipuri, tratament, rezultate // Artro Sport Clinic

Bursita

Bursita este o inflamație acută sau cronică a bursei seroase. Bursa este un sac umplut cu lichid de lubrifiere aflat între țesuturi, oase, mușchi, tendoane și piele. Bursele se regăsesc și în genunchi și au rol de perne de protecție. Atunci când acești săculeți se inflamează, apare bursita, o boală care se manifestă prin durere, uneori chiar severă.

Această afecțiune apare mai ales la persoane cu vârsta de peste 40 de ani, fiind cauzată de un impact repetitiv sau o leziune gravă, într-o anumită zonă. Suprasolicitarea poate favoriza apariția bursitei.

Activitățile care pot duce la această afecțiune sunt: vopsitul, tâmplăria, grădinăritul, datul cu lopata etc. De asemenea, sporturi că tenisul, golful, schiatul pot favoriza apariția bursitei.

O persoană care suferă de artrită reumatoidă, gută, artrită psoriazică sau tulburări tiroidiene are un risc mai ridicat de a dezvolta bursita.

Artrita gutoasă

Cunoscută și sub numele de gută, artrita gutoasă este o afecțiune care cauzează dureri articulare severe. Ea apare atunci când în sânge și în țesuturi există o cantitate prea mare de acid uric. Mai exact, guta apare dupa ani în care cristalele de acid uric s-au tot depus la nivelul articulațiilor si țesuturilor din zonă.

Guta poate da simptome precum mâncărimea pielii, dureri nocturne, febră și frisoane. Ea apare mai ales la bărbații de peste 40 de ani.

Gonartroza

Gonartroza, cunoscută și ca osteoartrita genunchiului este boală articulară degenerativă frecventă a genunchiului, care apare de obicei la persoane peste 60 de ani, cu o preponderență mai mare la femei. În gonartroză, cartilajul genunchiului se degenerează.

Gonartroza este foarte dureroasă, provocând umflături, probleme în mișcarea articulației. Pe măsură ce boala avansează, spațiul articular scade până la dispariție.

În stadiile finale ale gonartrozei, cartilajul se îndepărtează și va duce la frecarea „os pe os”, ceea ce va duce la leziuni osoase, inflamații locale, rigiditate, scăderea mobilității, deformare articulară, formarea de “ciocuri” osoase și durere mai puternică.

Deși cel mai des apare la persoanele în vârstă, ea este prezentă uneori și la tineri. Osteoartrita genunchiului poate apărea post traumatic, de la o infecție, poate fi ereditară sau poate apărea în cazul persoanelor supraponderale.

Sportivii sunt, de asemenea, mai predispuși apariției gonartrozei, mai ales cei care practică sporturi cu pivotare pe suprafețe dure. Osteoartrita poate apărea la bolnavii de artrită reumatoidă, la cei cu diverse tulburări de metabolism (la persoanele cu exces de fier sau al hormonului creșterii).

Tendinita

Este o afecțiune degenerativă ce presupune inflamația unui tendon. Suprasolicitarea tendoanelor duce la apariția acestei afecțiuni. Tendinita poate apărea și din cauza unor boli sistemice, cum ar fi poliartrita reumatoidă, scleroza sistemică, guta, artrita reactivă sau diabet.

Tendinita se manifestă prin durere și sensibilitatea la palpare.

Altele

Infiltrațiile la genunchi pot fi recomandate pentru a trata simptomele altor afecțiuni care pot provoca dureri de genunchi.

Tipuri de infiltrații

Pot fi folosite mai multe tipuri de infiltrații pentru a atenua simptomele afecțiunilor la genunchi. Injecțiile pot conține:

Acid hialuronic

Acidul hialuronic este benefic cartilajului și acționează ca un lubrifiant și o pernă de protecție la nivelul genunchiului. Se folosește la pacienții cu gonartroză incipientă și la pacienții cu leziuni mici de cartilaj sau la pacienții operați pentru leziuni de cartilaj (condropatie).

Infiltrații cu PRF (platelet rich plasma)

Sunt infiltrații cu plasmă îmbogățită cu trombocite, care se obține din sângele pacientului. Se recoltează o anumită cantitate de sânge care se centrifughează, prin centrifugare obținându-se un concentrat de factori de creștere care se injectează în genunchi.

Infiltrații cu celule stem

Celulele stem pot fi recoltate de la nivelul crestei iliace, de la nivelul grăsimii abdominale sau de la nivelul cartilajului auricular. Atât PRF-ul, cât și celulele stem stimulează organismul să formeze noi țesuturi și încetinesc fenomenele de avansare a artrozei. Vezi cum se realizează recoltarea celulelor stem.

Infiltrația cu corticosteroizi

Sunt creați să fie similari cu cortizolul, hormonul natural produs de organism. Scopul corticosteroizilor este să reducă inflamația din corp. Injecția cu corticosteroizi are efect între două săptămâni și până la 24 de săptămâni.

Injecția cu corticosteroizi ameliorează durerea și inflamația apărută la nivelul genunchiului. Acțiunea injecției este una prelungită, datorită unor mici cristale regăsite în medicamentul injectat, care se vor dizolva treptat, în cursul următoarei săptămâni după injecție.

Este foarte important ca injecția să fie efectuată corect, pentru că, în caz contrar, acele cristale pot fi o sursă de durere timp de una sau două zile după injecție. În cazul acesta, se vor administra medicamente antiinflamatoare până când infiltrația își face efectul.

Artrocenteza sau puncția articulară

Aceasta este manevra prin care se prelevează o mostră de lichid aflat la nivelul articulațiilor. Mostra poate fi analizată pentru a determina cauzele și factorii declanșatori ai hidartrozei (lichid la nivelul articulației). Această manevră se face în câteva situații – înaintea unei infiltrații articulare, în cazul pacienților cu genunchiul umflat la care vrem să eliberăm tensiunea și durerea din genunchi sau la care dorim să aflăm date despre natură lichidului intraarticular.

Infiltratiile la genunchi – tipuri, tratament, rezultate // Artro Sport Clinic

Cum se desfășoară procedura

Infiltrația este o procedură ușoară, care nu durează mult. După ce va dezinfecta zona, medicul va introduce un ac și o seringă, prin care va încerca să extragă eventualul lichid în exces din genunchi, după care va injecta prin același ac medicamentul în zona dorită și va aplica un plasture la acest nivel.

După infiltrație, pacientul va trebui să miște de câteva ori genunchiul pentru a facilita dispersia substanței în articulații. De obicei injecția este puțin dureroasă, dar există pacienți care pot resimți o durere mai puternică.

Un mic procent din pacienții cărora li se practică puncție/infiltrație intraarticulară au reacții locale, care se manifestă prin umflarea genunchiului și durere crescută, care de obicei dispare în maxim 48 de ore.

Care sunt rezultatele

Eficiența acestui tratament diferă de la o persoană la altă, iar un factor este reprezentat de cât de avansată este boala care a declanșat durerea de genunchi. Cu cât infiltrația se efectuează în stadii incipiente ale afecțiunii, cu atât rezultatul va fi mai bun.

Pacientul va trebui să evite eforturile fizice în următoarele 48 de ore.

Efecte adverse

Efectele secundare după infiltrație pot apărea uneori, iar ele diferă în funcție de substanța injectată.

Efecte adverse – corticosteroizi

E indicat ca numărul de injecții cu corticosteroizi să fie făcute de maximum 3 ori pe an. Injectarea corticosteroizilor în genunchi poate avea efecte adverse, precum:

Umflarea zonei imediat după o injecție

Aceasta este provocată de acul seringii și, în mod normal, trece rapid, dacă sunt respectate instrucțiunile medicului. Dacă ea ține mai mult de o zi, este indicat că pacientul să ia legătură cu medicul.

Afectarea nervilor

Rareori, injecția cu cortizol poate duce la afectarea nervilor din zonă.

Subțierea osului din apropiere

Un alt posibil efect advers este subțierea osului din apropiere, ceea ce va transforma zona într-una mai sensibilă.

Efecte adverse – artrocenteza sau puncția articulară

Puncția articulară poate avea, de asemenea, efecte adverse. Apelează la medic în cazul în care experimentezi vreunul dintre aceste simptome:

Învinețirea zonei

Există riscul ca zona în care s-a efectuat puncția articulară să se învinețească.

Umflarea zonei

La fel ca în cazul oricărei injecții, sunt șanse ca zona să se umfle temporar dupa efectuarea puncției.

Infecția locului unde a avut loc aspirația lichidului sinovial

Este un efect advers mai rar, dar care necesită tratament corespunzător. Dacă locul unde a avut loc aspirația lichidului sinovial s-a infectat, vizita la medic trebuie făcută cât mai repede.

Efecte adverse – acid hialuronic

Injecțiile cu acid hialuronic pot da efecte adverse, de asemenea. Chiar dacă sunt mai puține decât în cazul injecțiilor cu alte substanțe, acestea pot fi destul de supărătoare.

Reacții ușoare pe piele în zona unde a fost injectată substanța

Acestea trec destul de rapid și, de obicei, nu creează probleme prea mari.

Pusee de artrită ce au loc imediat după ce a fost făcută injecția

Dupa efectuarea injecției cu acid hialuronic, uneori pot apărea pusee de artrită la scurt timp dupa infiltrație.

Așadar, infiltrațiile la nivelul genunchiului pot fi de ajutor pentru cei care suferă de dureri puternice ale genunchiului, însă ele nu tratează boala care a declanșat aceste dureri.

Consiliere, tratament si recuparare afectiuni ortopedice

Afectiunile congenitale sau dobandite ale sistemului musculo-scheletic, de la diagnosticare pina la recuperare, sunt tratate de catre echipa de medici ortopezi ai Artro Sport Clinic.

Indiferent daca sunt de natura traumatica sau nontraumatica medicii nostri ortopezi pot oferi cele mai bune solutii medicale pentru problemele de ortopedie.

Medic primar ortopedie și traumatologie sportivă. Doctor în medicină.

Abonare newsletter

Înscrie-te gratuit la newsletter-ul Artro Sport!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Artroscopia genunchiului sala operatie

Clinica Artro Sport va fi inchisă în perioada 1-6 mai.