Luni - Vineri: 9.00 - 21.00
Sâmbătă: 9.00 - 17.00

Informații medicale utile

Blog

Hernia inghinală – simptome principale, tratament și recuperare

Hernia inghinală – simptome principale, tratament și recuperare

Publicat pe
Dr. Costin George Duțu
Hernia inghinala - simptome principale, tratament si recuperare // Artro Sport Clinic

Hernia inghinală este o patologie reprezentată de protruzia (ieșirea) conținutului abdomenului (frecvent anse intestinale) printr-un orificiu anatomic lărgit la nivelul canalului inghinal. Aceasta poate fi prezentă încă de la naștere (congenitală) sau poate apărea de-a lungul vieții (dobândită).

Ce este hernia inghinală și de ce apare?

Hernia inghinală este o afecțiune care poate fi observată și de pacienți. Se prezintă sub formă de umflătură în zona inghinală, care apare și dispare în funcție de poziția corporală. Se observă mai ales în poziție verticală și la un efort care presupune creșterea presiunii în abdomen și poate dispărea în poziție orizontală. Vorbim despre o hernie inghinală atunci când organele din abdomen pătrund în canalul inghinal, printr-un orificiu anatomic în peretele abdominal.

Simptomele de hernie inghinală (mai prezente la bărbați), pot avea cauze precum:

Tipuri de hernie inghinală

Hernia inghinală poate fi de două tipuri, în funcție de cauzele apariției sale:

Hernia inghinală indirectă se dezvoltă la nivelul orificiului intern, lateral de vasele epigastrice inferioare, acolo unde cordonul spermatic la bărbat și ligamentul rotund la femeie intră în abdomen. Deși pot apărea la orice vârstă, de cele mai multe ori herniile inghinale indirecte sunt congenitale.

Hernia inghinală directă se produce medial de vasele epigastrice inferioare. Acest tip de hernie este de obicei dobândită și apare mai frecvent la bătrâni. Hernia directă se dezvoltă la nivelul unui defect dobândit inghinal.

Cauzele apariției herniei inghinale

Așa cum s-a precizat anterior, una dintre cauzele apariției herniei inghinale este reprezentată de slăbirea mușchilor abdominali prin îmbătrânire. Persoanele care suferă de obezitate sau anumite boli cronice (constipație cronică, tuse cronică, adenom de prostată, ciroză hepatică etc) pot dezvolta hernie inghinală în condițiile în care pereții abdominali sunt slăbiți, o altă cauza a apariției herniei inghinale fiind sedentarismul.

Pe de altă parte, și efortul fizic intens și anumite mișcări repetitive din sporturi precum tenis, hochei sau fotbal pot duce la dezvoltarea herniei inghinale. Cât privește herniile indirecte, principala cauză o constituie neobliterarea canalului inghinal.

Simptomele principale ale herniei inghinale

Inițial, conținutul herniar este mobil prin orificiu și hernia poate fi lipsită de simptome, însă această afecțiune nu se vindecă singură și, lăsată netratată, poate duce la complicații grave (strangularea ansei intestinale, necroza acesteia cu perforație și peritonită), ce pot pune în pericol viața pacientului.

Simptome de hernie inghinală pot fi:

În unele situații, pot apărea simptome „de alarmă”, ce atrag atenția asupra manifestării unor posibile complicații la nivelul herniei. Acestea pot fi reprezentate de:

Factori de risc

Printre factorii de risc ce favorizează apariția herniei inghinale se numără:

Evoluția herniei inghinale și consultul medical

Odată ce s-au manifestat oricare dintre simptomele menționate mai sus, se recomandă un consult efectuat de chirurg în vederea stabilirii diagnosticului de hernie inghinală și tratării acesteia. Pentru diagnostic, alături de discuția cu medicul și examinarea clinică, specialistul poate avea nevoie de investigații precum: analize de sânge sau ecografie inghinală (parietală) și abdominală.

O eroare frecventă o reprezintă convingerea unor pacienți că „dacă voi purta centură/brâu nu am nevoie de operație”. Însă aceste mijloace improvizate de tratament nu rezolvă defectul.

O prezentare timpurie la medicul chirurg și o programare în vederea intervenției evită apariția complicațiilor menționate (încarcerare, pierderea dreptului la domiciliu a herniei prin creșterea exagerată, strangularea).

Tratamentul și recuperarea dupa hernia inghinală

Tratamentul recomandat pentru hernia inghinală este intervenția chirurgicală laparoscopică sau pe cale deschisă, de obicei cu folosirea unui grefon sintetic, după o discuţie informată cu pacientul și alegerea împreună cu el a metodei.

Cura miniinvazivă laparoscopică (fie TEP sau TAPP) presupune, sub anestezie generală, realizarea a 3 mici incizii (5 – 10 mm), prin care se introduc instrumentele, împreună cu o cameră video. Repararea herniei inghinale se efectuează sub controlul acesteia, utilizându-se un grefon sintetic (plasă) fixat la structurile de rezistență.

Intervenția laparoscopică a dovedit în timp rezultate bune post-operatorii, cu o rată mai mică a complicațiilor parietale, o refacere mai rapidă a organismului și un timp de spitalizare mai scăzut. Iar dacă ne întrebăm cât durează operația de hernie inghinală, trebuie să știm că durata medie este între 45 și 60 de minute.

La dorința pacientului sau în cazul contraindicațiilor (limitate) ale tratamentului laparoscopic, se poate efectua sub rahianestezie sau anestezie chirurgicală și tratamentul pe cale deschisă, de obicei cu utilizarea de asemeni a unui grefon sintetic.

Recuperarea dupa operație

Pentru intervenția chirurgicală laparoscopică pentru tratamentul herniei inghinale este nevoie, în principiu, de o zi sau maxim 2 de spitalizare. Din seara operației se începe mobilizarea pacientului (mers), alimentația se reia a doua zi, iar la 7-8 zile se extrag cele câteva fire de sutură ale orificiilor laparoscopice. Timp de 3-4 săptămâni se recomandă evitarea de eforturi intense, precum și a tusei, strănutului sau constipației pentru integrarea corespunzătoare a plasei.

Metode de prevenire a herniei inghinale

O hernie inghinală congenitală nu poate fi integral prevenită, însă prin adoptarea unui stil de viață sănătos se pot diminua factorii de risc pentru hernia inghinală dobândită. Menținerea unei greutăți corporale optime este o metodă importantă de prevenire a herniei inghinale.

Ținând cont că activitatea fizică intensă este un alt factor de risc pentru hernia inghinală, putem lua în considerare practicarea exercițiilor fizice moderate, cu o creștere graduală în intensitate. Evitarea constipației prin consum de alimente bogate în fibre alimentare și evitarea ridicării bruște de greutăți mari sunt alte metode de prevenire a herniei inghinale. Cât despre exerciții de recuperare după operația de hernie inghinală, ele se pot efectua sub îndrumarea unui kinetoterapeut. Plimbările pe jos sunt recomandate și eficiente.

consultatii online la clinica de ortopedie Artrosport Clinic

Servicii de chirurgie generală și vasculară pre și postoperatorii, importante pentru buna desfășurare a intervenției, prevenirea infecțiilor si recuperarea rapidă.

Dr. Costin Duțu, medic primar chirurgie generală, este un reputat doctor chirurg, ce asigură consultațiile si controalele pre si post operatorii.

Abonare newsletter

Înscrie-te gratuit la newsletter-ul Artro Sport!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *