Moartea subita poate fi prevenita!

Sindromul Mortii Subite. Poti preveni Moartea Subita! // Artro Sport Clinic

Moartea subita este cauza pentru care persoane tinere, cu o conditie fizica excelenta, fara aparenta vreunei boli, s-au prabusit din senin pe teren. Procentul sportivilor care au suferit morti subite nu este atat de mare pe cat ne-am imagina (3% la 100.000). Insa impactul emotional pe care-l produce aceasta tragedie, mediatizata pe diverse canale, este major.

Patrick Ekeng, Catalin Haldan, Michael Klein – de 90 de ori selectionat in Nationala Romaniei – sunt doar cativa dintre fotbalistii care si-au dat viata, in sensul propriu, pe teren sau la antrenamente. Tragedii de acest tip sunt intalnite la multe cluburi de renume din toata Europa, dar si printre baschetbalistii si jucatorii de fotbal american.

Ce este sindromul mortii subite?

Moartea subita poate aparea nu doar la sportivii de performanta, ci la orice persoana care practica activitate fizica intensa, fara a sti care este limita de rezistenta a organismului, mai ales daca nu se stie suferind de nicio boala. Moartea subită poate aparea si in somn. In aceste cazuri, procentul mortii subite este de 20% din mortalitatea generala.

Cauzele mortii subite sunt, in general, de origine cardiaca, desi pot fi si de alta natura:

 • provocate de factori de mediu
 • hipo sau hipertermie
 • traumatisme cerebrale sau spinale
 • anevrism
 • lovituri accidentale

Sindromul mortii subite la bebelusi

Din pacate, sindromul mortii subite poate afecta si sugari cu varsta de pana la 1 an. În general, sindromul mortii subite apare la sugari intre cea de-a doua si a patra luna de viata, in somn. Este numita moarte subita pentru ca nu poate fi prevazuta si nici prevenita si, cel mai adesea, cauzele raman inexplicabile, chiar in urma efectuarii unor analize complexe. S-a observat ca baietii sunt mai afectati decat fetitele de sindromul mortii subite.

Desi nu exista o cauza unanim acceptata de lumea medicala, sunt recunoscuti factorii de risc pentru sindromul mortii subite la sugari. Greutatea mica la nastere, prematurii si lipsa de ingrijire a mamei in timpul sarcinii sunt unii dintre factorii de risc.

Sindromul mortii subite la sugari nu poate fi prevenit, pentru ca nu are niciun fel de simptome evidente. Bebelusii par sanatosi inainte de culcare si nu manifesta niciun semn de boala. Mai mult, nu pot fi resuscitati.

Medicii recomanda o buna ingrijire in timpul sarcinii si culcarea bebelusului pe spate. Nu este o idee gresita ca patul celui mic sa fie cat mai aproape de cel al parintilor in primele patru luni de viata. Camera in care doarme sugarul trebuie bine aerisita si evitata supraincalzirea. Desi sindromul mortii subite la bebelusi nu poate fi prevenit, s-a constatat o scadere a frecventei acestor cazuri in randul sugarilor asezati sa doarma pe spate, pe o saltea cu ventilatie.

Moartea subita in timpul efortului fizic intens

Cea mai frecventa cauza a mortii subite este tulburarea de ritm cardiac (aritmia) survenita din cauza efortului fizic intens pe fondul unei cardiomiopatii hipertrofice, afectiune genetica care duce la ingrosarea peretilor inimii. Anomaliile congenitale ale arterelor coronare, dar si comotia cardiaca sunt alte cauze ale mortii subite. Aceasta din urma apare in urma unei lovituri precordiale, nu neaparat intense. Asadar, este vorba mai mult despre un accident decat despre o maladie.

Ideea mortii subite este nelinistitoare, mai ales in cazul persoanelor tinere, care nu au avut nicio suferinta manifestata a inimii. Insa o tragedie ca aceasta poate fi prevenita prin efectuarea unor teste specifice atat de catre sportivi, cat si de alte categorii de persoane interesate.

Testarea la efort VO2Max

Specialistii cardiologi Artro Sport Clinic folosesc tehnologii de ultima ora la nivel international pentru a descoperi si trata cauzele care pot genera moartea subita. Testul de efort cadiopulmonar (CPET) este unul dintre acestea, mai complex decat electrocardiograma, pentru ca asociaza aceasta analiza cu date despre modul de functionare a plamanilor. Acest sistem poate diagnostica cu acuratete intoleranta la efort cardiopulmonar, dar este folosit si pentru diagnosticarea diferentiala a bolilor cardiovasculare sau respiratorii.

YouTube video

Sistemul CPET, o tehnologie revolutionara, cu aplicatii in cardiologie si nu numai, este util in evaluarea preoperatorie si postoperatorie, pentru stabilirea unui program adecvat de recuperare cardiopulmonara si stabilirea riscului de moarte subita. Acest aspect este important nu doar pentru sportivi, ci si pentru persoanele care practica activitatile fizice ca pe un hobby. Tehnologia CPET este foarte utila si in examinarea preventiva din medicina muncii. Sa ne imaginam doar ce ar insemna ca un pilot sa sufere moarte subita in timp ce avionul este plin de pasageri!

Unul dintre parametrii masurati cu ajutorul tehnologiei CPET este volumul maxim de oxigen din plamani, VO2 Max. Acesta ofera date nu doar despre anduranta, ci este si un indicator foarte important al sanatatii. Cei pasionati de ciclism, inot sau persoanele care obisnuiesc sa alege pe banda vor afla prin testarea VO2 Max cum se comporta inima si plamanii in timpul efortului, pentru ca tehnologia inregistreaza in acelasi timp rezultatele electrocardiogramei si le coreleaza cu cele din aerul expirat. Astfel, modul in care organismul reactioneaza la stresul fizic este reflectat si prin masurarea volumului maxim de oxigen din plamani, volumului de dioxid de carbon si ventilatiei. Prin aceste metode, tehnologia CPET evidentiaza adaptarea organismului la efort si diferitele afectiuni de care putem suferi, chiar daca acestea nu au fost manifestate.

YouTube video

In functie de rezultatele obtinute la testari, specialistii in cardiologie Artro Sport Clinic pot recomanda tipuri de exercitii personalizate, in functie de necesitatile pacientilor. Si, cel mai important lucru, prin tehnologia la cele mai inalte standarde de care dispune Artro Sport Clinic, cardiologii vor putea descoperi si preveni aparitia unor posibile afectiuni care cresc riscul de moarte subita.

YouTube video

Dr. Denisa Marghidanu

Dr. Denisa Marghidanu, medic specialist cardiologie, a ales sa studieze medicina din dorinta de a descoperi cum functioneaza corpul uman.

Consultatii in cadrul Artro Sport Clinic

 • Ecocardiografie transtoracica
 • Test de efort ECG
 • Interpretare Holter ECG si MAPA
 • Test de efort cardiopulmonar
Dr. Gabriela Denisa Marghidanu - medic specialist cardiologie // Artro Sport Clinic
Dr. Livia Trasca - medic specialist cardiologie // Artro Sport Clinic

Dr. Livia Trasca

Dr. Livia Trasca, medic specialist cardiologie, ofera pacientilor sai urmatoarele sfaturi: sa-si masoare cat mai des tensiunea arteriala, sa-si monitorizeze valorile glicemiei si ale colesterolului seric si sa mearga regulat la medic pentru evaluarea riscului cardiovascular.

Consultatii in cadrul Artro Sport Clinic

 • Ecografie cardiaca
 • Test de efort cardiopulmonar
 • Interpretare Holter ECG si a MAPA