Artro Sport Clinic - Clinica Medicala Bucuresti
Luni - Vineri: 8.00 - 21.00
Sâmbătă: 9.00 - 17.00
Duminică: Închis

Informații medicale utile

Blog

Testarea de efort cardiopulmonar (CPET)

Testarea de efort cardiopulmonar (CPET)

Publicat pe
Dr. Livia Păduraru (Trașcă)
Testarea de efort cardiopulmonar (CPET) // Artro Sport Clinic

Testarea de efort cardiopulmonar (CPET) este standardul principal pentru evaluarea funcțională cardiorespiratorie. Este un instrument valoros și esențial care poate reduce timpul și costurile necesare diagnosticului afecțiunilor care limitează capacitatea de efort. Oferă informații superioare celor obținute în repaus, permițând o mai bună apreciere funcțională a sistemelor cardiovascular și respirator.

Ce este testarea de efort cardiopulmonar (CPET)?

Testarea de efort cardiopulmonar (CPET) este o investigație avansată, specializată, care furnizează informații complexe despre capacitatea de efort a persoanei supuse testării. Acest test oferă o analiză comună, paralelă, a datelor care permit evaluarea completă a sistemelor cardiovascular, respirator, muscular și metabolice în timpul efortului. Funcția principală ale sistemelor cardiovascular și respirator este aceea de a asigura schimbul gazos între celulele corpului și mediul extern.

Este o procedură noninvazivă care se realizează pe covor rulant sau bicicletă. Pacientul respiră printr-o mască și se monitorizează simultan atât ritmul cardiac cu electrocardiogramă, cât și dinamica gazelor respiratorii (oxigen și dioxid de carbon) în timpul efortului, relația dintre acestea, precum și relația acestora cu frecvența cardiacă și ventilația pulmonară.

Măsurarea schimbului gazos este fundamentală pentru a înțelege fiziopatologia limitării efortului. Furnizează informații esențiale pentru evaluarea integrată a sistemelor cardiovascular, respirator, muscular și metabolic. Astfel, testul de efort cardiopulmonar poate răspunde mai multor întrebări decât un test de efort care utilizează doar electrocardiogramă.

CPET evaluează capacitatea individuală de efort și oferă importante date diagnostice și prognostice.

În ce constă testarea de efort cardiopulmonar (CPET)?

Testarea la efort cardiopulmonar (CPET) se realizează folosindu-se o mască de față sau o piesă bucală. Aerul respirat este ghidat printr-un senzor de volum care înregistrează toate trăsăturile fizice ale respirației unei persoane.

Prin intermediul unui sistem de aspirație conectat la acesta, probele de aer pot fi luate în mod regulat (respirație cu respirație) din fluxul respirator al persoanei. Acestea sunt analizate, determinându-se nivelele de oxigen și dioxid de carbon.

În domeniul medicinii sportive, măsurătorile privind schimbul de gaze (spiroergometrice) se aplică în mai multe scopuri:

Aprecierile cardiologice rămân a fi făcute de medicul specialist cardiolog.

Ce se determină în timpul testării de efort cardiopulmonar

Testarea anduranței este cea mai mare zonă de aplicare. Indicatorii capacității de anduranță sunt consumul maxim de oxigen (VO2) și pragurile de ventilație (VT1 și VT2). În plus, și capacitatea anaerobă, economia de mișcare și eficiența mecanică pot fi determinate prin măsurători de schimb de gaze.

Cu ajutorul testării de efort cardiopulmonar se definesc, în același timp, și zonele de intensitate ale efortului, care sunt utilizate apoi în antrenamente. Aceste niveluri de intensitate pot fi și sunt individualizate pentru fiecare subiect testat în parte, reducând mult riscurile oboselii cronice și scăderea performanței.

Costurile energetice din timpul activității fizice și proporția de metabolizare a grăsimii la carbohidrati pot fi evaluate prin calorimetrie indirectă.

Când se recomandă testarea de efort cardiopulmonar (CPET)?

Stabilirea unui diagnostic diferențial

Evaluarea capacității funcționale

Evaluarea pacienților cu afecțiuni cardiace

Determinarea riscului preoperator

În cazul pacienților care urmează să fie supuși unei intrevenții chirurgicale majore, testarea cardiopulmonară la efort oferă mai multe informații despre rezerva cardiovasculară și pulmonară în timpul stresului metabolic decât evaluarea cardiovasculară și ventilatorie efectuată în repaus.

Evaluarea pacienților cu afecțiuni respiratorii

Interpretarea rezultatelor testării de efort cardiopulmonar

Schimburile de gaze pulmonare (VO2, VCO2, VO2 max).

Consumul de oxigen (VO2) este volumul de O2 extras din aerul inhalat în timpul ventilației pulmonare în unitatea de timp și este exprimat în ml.min – 1 sau L.min – 1 (STPD).

Ventilația pulmonară (VE) exprimată în litri pe minut. Este volumul de aer care se deplasează în și din plămâni. Se determinș ca produs al ratei respiratorii prin volumul de aer expirat la fiecare ciclu respirator. Coeficientul de respirație sau raportul de schimb respirator (R): exprimă raportul dintre producția de CO2 si consumul de O2 (VCO2/VO2). În prezent, acesta este cel mai bun indicator non-invaziv al intensității maxime sau cvasi-maximale a efortului.

(VE/VO2) si (VE/VCO2) reprezintă raporturile dintre ventilația pulmonară și consumul de O2 (VE/VO2) sau producția de CO2 (VE/VCO2). Acești coeficienți determină pragul anaerob (AT), RCP (punctul de compensare respiratorie), calorimetria indirectă (VO2, VCO2, RQ) cu mască, costurile energetice de repaus (REE, RMR), ventilația maximă voluntară (MVV).

Cortex MetaLyzer 3B

Ergospirometria joacă un rol vital pentru testarea eficientă, noninvazivă a funcției respiratorii, cardiace și a metabolismului, printr-o singură investigație. Parametrii predictivi pentru funcția respiratorie, pentru cea cardiacă și pentru metabolism pot fi determinați în mod simplu și rapid prin intermediul testării cu sistemul inovator Cortex MetaLyzer 3B.

Folosirea sistemului Cortex MetaLyzer 3B în ergospirometrie are beneficii multiple. Între acestea se numără următoarele:

Premergător testării de efort cardiopulmonar este bine să nu se consume alimente cu cel puțin patru ore înainte și nici produse pe bază de cafeină. Iar dacă ne întrebăm cât durează testul de efort trebuie să știm că proba de efort propriu-zisă nu ajunge la 15 minute. Se va realiza o creștere graduală a efortului, de la mers normal la alergare, însă durata testării este personalizată. Nu va depăși o oră, iar medicul poate întrerupe testul dacă se constată apariția unor simptome severe.

Testare ergospirometrie

Testarea cardiopulmonară de efort (spiroergometria sau CPET) furnizează o analiză comună, paralelă, a datelor care permit evaluarea completă a sistemelor cardiovascular, respirator, muscular și metabolice în timpul efortului, fiind considerată standardul principal pentru evaluarea funcțională cardiorespiratorie.

Abonare newsletter

Înscrie-te gratuit la newsletter-ul Artro Sport!

2 răspunsuri

  1. Buna seara , efectuati testul VO2MAX si pentru sportivi? Partenerul meu este curios de capacitate si de testul de anduranta. Multumesc & seara frumoasa.

    1. Bună ziua! Da. Vă așteptăm la Artro Sport Clinic. Programările se pot stabili la numerele 021.9885/ 0787.357.979. Mulțumim și o zi bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Artroscopia genunchiului sala operatie

Clinica Artro Sport va fi inchisă în perioada 1-6 mai.

Program de sărbători Artro Sport Clinic:

25.12 – închis
26.12 – închis
27.12 – 08-16:00
30.12 – 08-16:00
31.12 – închis
01.01 – închis
02.01 – închis
03.01 – 08-16:00
06.01 – închis
07.01 – închis