Moartea subită este cauza pentru care persoane tinere, cu o condiție fizică excelentă, fără aparenta vreunei boli, s-au prăbușit din senin pe teren. Procentul sportivilor care au suferit morți subite nu este atât de mare pe cât ne-am imagina (3% la 100.000). Însă impactul emoțional pe care-l produce aceasta tragedie, mediatizata pe diverse canale, este major.
Patrick Ekeng, Cătălin Hâldan, Michael Klein – de 90 de ori selecționat în Naționala României – sunt doar câțiva dintre fotbaliștii care și-au dat viața, în sensul propriu, pe teren sau la antrenamente. Tragedii de acest tip sunt întâlnite la multe cluburi de renume din toata Europa, dar și printre baschetbaliștii și jucătorii de fotbal american.
Moartea subită poate apărea nu doar la sportivii de performanță, ci la orice persoana care practică activitate fizică intensă, fără a ști care este limita de rezistență a organismului, mai ales dacă nu se știe suferind de nicio boală. Moartea subită poate aparea și în somn. În aceste cazuri, procentul morții subite este de 20% din mortalitatea generală.
Cauzele morții subite sunt, în general, de origine cardiacă, deși pot fi și de altă natură:
Din păcate, sindromul morții subite poate afecta și sugari cu vârsta de până la 1 an. În general, sindromul morții subite apare la sugari între cea de-a doua și a patra lună de viață, în somn. Este numită moarte subită pentru că nu poate fi prevazută și nici prevenită și, cel mai adesea, cauzele rămân inexplicabile, chiar în urma efectuării unor analize complexe. S-a observat ca băieții sunt mai afectați decât fetițele de sindromul morții subite.
Deși nu există o cauză unanim acceptată de lumea medicală, sunt recunoscuți factorii de risc pentru sindromul morții subite la sugari. Greutatea mică la nastere, prematurii si lipsa de ingrijire a mamei in timpul sarcinii sunt unii dintre factorii de risc.
Sindromul morții subite la sugari nu poate fi prevenit, pentru ca nu are niciun fel de simptome evidente. Bebelușii par sănătosi înainte de culcare și nu manifestă niciun semn de boală. Mai mult, nu pot fi resuscitați.
Medicii recomandă o bună îngrijire în timpul sarcinii și culcarea bebelușului pe spate. Nu este o idee gresită că patul celui mic să fie cât mai aproape de cel al părinților în primele patru luni de viață. Camera în care doarme sugarul trebuie bine aerisită și evitată supraîncălzirea. Deși sindromul morții subite la bebeluși nu poate fi prevenit, s-a constatat o scădere a frecvenței acestor cazuri în rândul sugarilor așezați să doarmă pe spate, pe o saltea cu ventilație.
Cea mai frecventă cauza a morții subite este tulburarea de ritm cardiac (aritmia) survenită din cauza efortului fizic intens pe fondul unei cardiomiopatii hipertrofice, afecțiune genetică care duce la îngroșarea pereților inimii. Anomaliile congenitale ale arterelor coronare, dar și comoția cardiacă sunt alte cauze ale morții subite. Aceasta din urmă apare în urma unei lovituri precordiale, nu neapărat intense. Așadar, este vorba mai mult despre un accident decât despre o maladie.
Ideea morții subite este neliniștitoare, mai ales în cazul persoanelor tinere, care nu au avut nicio suferință manifestată a inimii. Însă o tragedie ca aceasta poate fi prevenită prin efectuarea unor teste specifice atît de către sportivi, cât și de alte categorii de persoane interesate.
Specialiștii cardiologi Artro Sport Clinic folosesc tehnologii de ultimă oră la nivel internațional pentru a descoperi si trata cauzele care pot genera moartea subită. Testul de efort cadiopulmonar (CPET) este unul dintre acestea, mai complex decat electrocardiograma, pentru ca asociază această analiză cu date despre modul de funcționare a plămânilor. Acest sistem poate diagnostica cu acuratețe intolerantă la efort cardiopulmonar, dar este folosit și pentru diagnosticarea diferențială a bolilor cardiovasculare sau respiratorii.
Sistemul CPET, o tehnologie revolutionară, cu aplicații în cardiologie și nu numai, este util în evaluarea preoperatorie și postoperatorie, pentru stabilirea unui program adecvat de recuperare cardiopulmonară și stabilirea riscului de moarte subită. Acest aspect este important nu doar pentru sportivi, ci și pentru persoanele care practică activitățile fizice ca pe un hobby. Tehnologia CPET este foarte utilă și în examinarea preventivă din medicina muncii. Să ne imaginam doar ce ar însemna ca un pilot sa sufere moarte subită în timp ce avionul este plin de pasageri!
Unul dintre parametrii măsurați cu ajutorul tehnologiei CPET este volumul maxim de oxigen din plămâni, VO2 Max. Acesta oferă date nu doar despre anduranță, ci este și un indicator foarte important al sănătătii. Cei pasionați de ciclism, înot sau persoanele care obișnuiesc să alege pe banda vor afla prin testarea VO2 Max cum se comportă inima și plămânii în timpul efortului, pentru ca tehnologia înregistrează în acelasi timp rezultatele electrocardiogramei și le corelează cu cele din aerul expirat. Astfel, modul in care organismul reacționează la stresul fizic este reflectat și prin măsurarea volumului maxim de oxigen din plămâni, volumului de dioxid de carbon și ventilației. Prin aceste metode, tehnologia CPET evidențiază adaptarea organismului la efort și diferitele afectiuni de care putem suferi, chiar dacă acestea nu au fost manifestate.
În funcție de rezultatele obținute la testări, specialistii in cardiologie Artro Sport Clinic pot recomanda tipuri de exerciții personalizate, în funcție de necesitățile pacienților. Și, cel mai important lucru, prin tehnologia la cele mai înalte standarde de care dispune Artro Sport Clinic, cardiologii vor putea descoperi și preveni apariția unor posibile afecțiuni care cresc riscul de moarte subită.
Abonare newsletter
Înscrie-te gratuit la newsletter-ul Artro Sport!
Scrie-ne pe email:
Te ajutăm să te întorci rapid în joc!
Luni – Vineri: 8:00 – 21:00
Sâmbătă: 9:00 – 17:00
Duminică: Închis
Facilități parcare cu plată 10 lei/ oră
Program de sărbători Artro Sport Clinic:
25-26 Decembrie: închis
27 Decembrie: 08:00-16:00
30 Decembrie: 08:00-16:00
31 Decembrie – 2 Ianuarie: închis
03 Ianuarie: 08:00-16:00
06-07 Ianuarie: închis