Hernia inghinala – simptome principale, tratament si recuperare

Hernia inghinala - simptome principale, tratament si recuperare // Artro Sport Clinic

Hernia inghinală este o patologie reprezentată de protruzia (iesirea) continutului abdomenului (frecvent anse intestinale) printr-un orificiu anatomic largit la nivelul canalului inghinal. Aceasta poate fi prezenta inca de la nastere (congenitala) sau poate aparea de-a lungul vietii (dobandita).

Ce este hernia inghinala si de ce apare?

Hernia inghinala este o afectiune care poate fi observata si de pacienti. Se prezinta sub forma de umflatura in zona inghinala, care apare si dispare in functie de pozitia corporala. Se observa mai ales in pozitie verticala si la un efort care presupune cresterea presiunii in abdomen si poate disparea in pozitie orizontala. Vorbim despre o hernie inghinala atunci cand organele din abdomen patrund in canalul inghinal, printr-un orificiu anatomic in peretele abdominal.

Simptomele de hernie inghinală (mai prezente la barbati) si pot avea cauze precum:

 • efort fizic intens
 • deteriorarea tesutului musculoaponevrotic prin varsta sau neoplazii
 • cresterea presiunii in cavitatea abdominala (obezitate)

Tipuri de hernie inghinala

Hernia inghinala poate fi de doua tipuri, in functie de cauzele aparitiei sale:

 • Directa
 • Indirecta

Hernia inghinala indirecta se dezvolta la nivelul orificiului intern, lateral de vasele epigastrice inferioare, acolo unde cordonul spermatic la barbat si ligamentul rotund la femeie intra in abdomen. Desi pot aparea la orice varsta, de cele mai multe ori herniile inghinale indirecte sunt congenitale.

Hernia inghinala directa se produce medial de vasele epigastrice inferioare. Acest tip de hernie este de obicei dobandita si apare mai frecvent la batrani. Hernia directa se dezvolta la nivelul unui defect dobandit inghinal.

Cauzele aparitiei herniei inghinale

Asa cum s-a precizat anterior, una dintre cauzele aparitiei herniei inghinale este reprezentata de slabirea muschilor abdominali prin imbatranire. Persoanele care sufera de obezitate sau anumite boli cronice (constipatie cronica, tuse cronica, adenom de prostata, ciroza hepatica etc) pot dezvolta hernie inghinala in conditiile in care peretii abdominali sunt slabiti, o alta cauza a aparitiei herniei inghinale fiind sedentarismul.

Pe de alta parte si efortul fizic intens si anumite miscari repetitive din sporturi precum tenis, hochei sau fotbal pot duce la dezvoltarea herniei inghinale. Cat priveste herniile indirecte, principala cauza o constituie neobliterarea canalului  inghinal.

Simptomele principale ale herniei inghinale

Initial, continutul herniar este mobil prin orificiu si hernia poate fi lipsita de simptome, insa aceasta afectiune nu se vindeca singura si, lasata netratata, poate duce la complicatii grave (strangularea ansei intestinale, necroza acesteia cu perforatie si peritonita) ce pot pune in pericol viata pacientului.

Simptome de hernie inghinala pot fi:

 • proeminenta la nivelul peretelui in zona inghinala, accentuata de tuse si ridicarea în picioare, ridicarea de greutati, aplecarea inainte etc.
 • senzatie de durere, presiune sau arsura, accentuate in aceleasi cazuri .

In unele situatii, pot aparea simptome „de alarma” ce atrag atentia asupra manifestarii unor posibile complicatii la nivelul herniei. Acestea pot fi reprezentate de:

 • varsaturi
 • constipatie
 • febra/frisoane
 • durere puternica ce creste in intensitate
 • modificarea culorii tegumenului in dreptul herniei (rosu-violet, negru).

Factori de risc

Printre factorii de risc ce favorizeaza aparitia herniei inghinale se numara:

 • Istoricul familial. Este mult mai probabil ca o persoana care a avut rude apropiate care au suferit de hernie sa dezvolte, la randul sau, aceasta boala.
 • Persoanele de sex masculin sunt mai expuse  la hernia inghinala.
 • Peretii abdominali pot fi slabiti de sarcina favorizand cresterea presiunii la nivelul acestei zone.
 • Obezitatea este un factor de risc important pentru dezvoltarea herniei inghinale.
 • Anumite boli cronice (constipatie cronica, tuse cronica, adenom de prostata) sunt factori de risc pentru hernia inghinala.

Evolutia herniei inghinale si consultul medical

Odata ce s-au manifestat oricare dintre simptomele mentionate mai sus, se recomanda un consult efectuat de chirurg in vederea stabilirii diagnosticului de hernie inghinala si tratarii acesteia. Pentru diagnostic, alaturi de discutia cu medicul si examinarea clinica, specialistul poate avea nevoie de investigatii precum: analize de sange sau ecografie inghinala (parietala) si abdominala.

O eroare frecventa o reprezinta convingerea unor pacienti ca „daca voi purta centura/brau nu am nevoie de operatie”. Insa aceste mijloace improvizate de tratament nu rezolva defectul.

O prezentare timpurie la medicul chirurg si o programare in vederea interventiei evita aparitia complicatiilor mentionate (incarcerare, pierderea dreptului la domiciliu a herniei prin cresterea exagerata, strangularea).

Tratamentul si recuperarea dupa hernia inghinala

Tratamentul recomandat pentru hernia inghinală este interventia chirurgicala laparoscopica sau pe cale deschisă, de  obicei cu folosirea unui grefon sintetic, dupa o discuţie informata cu pacientul si alegerea impreună cu el a metodei.

Cura miniinvazivă laparoscopică (fie TEP sau TAPP) presupune, sub anestezie generala, realizarea a 3 mici incizii (5 – 10 mm) prin care se introduc instrumentele, impreuna cu o cameră video. Repararea herniei inghinale se efectueaza sub controlul acesteia, utilizandu-se un grefon sintetic (plasa) fixat la structurile de rezistenta.

Interventia laparoscopica a dovedit in timp rezultate bune post-operatorii, cu o rata mai mica a complicatiilor parietale, o refacere mai rapida a organismului si un timp de spitalizare mai scazut. Iar daca ne intrebam cat dureaza operatia de hernie inghinala, trebuie sa stim ca durata medie este intre 45 si 60 de minute.

La dorinta pacientului sau in cazul contraindicatiilor (limitate) ale tratamentului laparoscopic, se poate efectua, sub rahianestezie sau anestezie chirurgicala si tratamentul pe cale deschisa, de obicei cu utilizarea de asemeni a unui grefon sintetic.

Recuperarea dupa operatie

Pentru interventia chirurgicala laparoscopica pentru tratamentul herniei inghinale este nevoie, in principiu, de o zi sau maxim 2 de spitalizare. Din seara operatiei se incepe mobilizarea pacientului (mers), alimentati se reia a doua zi, iar la 7-8 zile se extrag cele cateva fire de sutura ale orificiilor laparoscopice. Timp de 3-4 saptamani se recomanda evitarea de eforturi intense, precum si a tusei, stranutului sau constipatiei pentru integrarea corespunzatoare a plasei.

Metode de prevenire ale herniei inghinale

O hernie inghinala congenitala nu poate fi integral prevenita, insa prin adoptarea unui stil de viata sanatos se pot diminua factorii de risc pentru hernia inghinala dobandita. Mentinerea unei greutati corporale optime este o metoda importanta de prevenire a herniei inghinale.

Tinand cont ca activitatea fizica intensa este un alt factor de risc pentru hernia inghinala, putem lua in considerare practicarea exercitiilor fizice moderate, cu o crestere graduala in intensitate. Evitarea constipatiei prin consum de alimente bogate in fibre alimentare si evitarea ridicarii bruste de greutati mari sunt alte metode de prevenire a herniei inghinale. Cat despre exercitii de recuperare dupa operatia de hernie inghinala, ele se pot efectua sub indrumarea unui kinetoterapeut. Plimbarile pe jos sunt recomandate si eficiente.

Specialitate chirurgie generala // Artro Sport Clinic

Chirurgie generala si vasculara Bucuresti

Servicii de chirurgie generala si vasculara pre si postoperatorii, importante pentru buna desfasurare a interventiei, prevenirea infectiilor si recuperarea rapida.

Dr. Costin Dutu, medic primar chirurgie generala, este un reputat doctor chirurg asigura consultatiile si controalele pre si post operatorii.