Blog
Leziunile intraarticulare la nivelul genunchiului pot apărea în orice situație: în urma unei accidentări, în urma unui traumatism (de exemplu, accidentele de mașină) sau în urma unor boli ce afectează articulațiile. Vom puncta în continuare toate informațiile importante despre o procedură minim invazivă numită artroscopia genunchiului.
Artroscopia reprezintă o procedură chirurgicală minim invazivă prin intermediul căreia se pot diagnostica și rezolva o multitudine de probleme intraarticulare de la nivelul genunchiului. Prin vizualizarea în cele mai mici detalii a articulației, medicul curant ortoped are posibilitatea de a stabili un diagnostic corect și de a trata corespunzător leziunile intraarticulare.
Caracterul minim invaziv al procedurii vine de la faptul că intervenția presupune două sau mai multe incizii de dimensiuni mici, de aproximativ 1 cm, efectuate sub anestezie. Prin acele incizii sunt introduse în articulație instrumente optice (sistem de lentile și de iluminare, artroscop, cameră video miniaturală) și de lucru. Astfel, pot fi vizualizate zone articulare ce nu pot fi accesate ușor prin metoda clasică a operației deschise și pot fi examinate și tratate toate leziunile intraarticulare.
Pregătirea preoperatorie pentru artroscopia genunchiului include o serie de investigații cu scopul de a identifica alte probleme concomitente de sănătate ce pot avea un impact asupra intervenției și a recuperării postoperatorii. Sunt necesare investigații precum analize de sânge, examen RMN, electrocardiogramă și radiografie pulmonară. Ulterior, veți fi consultat de un medic anestezist pentru a discuta tipul de anestezie recomandat. Durata medie a acestei intervenții este de 40-60 de minute, în funcție de complexitatea leziunilor.
Unul din principalele avantaje ale artroscopiei de genunchi este reprezentat chiar de timpul mult mai redus de recuperare, comparativ cu alte intervenții chirurgicale. Desigur că recuperarea diferă de la pacient la pacient în funcție de mai mulți factori (diagnostic, vârstă), însă în general pacientul poate merge încă din ziua operației sau din următoarea zi.
În general, pentru recuperare pacientului i se vor prescrie antialgice și antiinflamatoare la nevoie, antibiotice pentru evitarea infecțiilor postoperatorii, menținerea genunchiului într-un bandaj elastic și aplicarea compreselor reci cu gheață. De asemenea, kinetoterapia poate aduce pacientului un real sprijin în recuperare. Respectarea indicațiilor medicului curant este deosebit de importantă pentru o recuperare de succes.
Un alt avantaj major la artroscopia genunchiului este reprezentat de frecvența extrem de mică (sub 1%) a complicațiilor postoperatorii, având în majoritatea cazurilor un prognostic favorabil pe termen lung, cu o recuperare foarte rapidă.
Dacă consideri că ai nevoie de o artroscopie la genunchi sau de orice altă intervenție din sfera ortopediei, Artro Sport Clinic este locul potrivit. Împreună cu specialiștii noștri, vei reuși să depășești afecțiunile și să-ți reiei ritmul normal al vieții.
Abonare newsletter
Înscrie-te gratuit la newsletter-ul Artro Sport!
Scrie-ne pe email:
Te ajutăm să te întorci rapid în joc!
Luni – Vineri: 9:00 – 21:00
Sâmbătă: 9:00 – 17:00
Facilități parcare cu plată 10 lei/ oră