Artro Sport Clinic - Clinica Medicala Bucuresti
Luni - Vineri: 8.00 - 21.00
Sâmbătă: 9.00 - 17.00
Duminică: Închis

Informații medicale utile

Blog

Coxartroza – care sunt cauzele, simptomele și ce tratamente și exerciții ne pot fi de ajutor?

Coxartroza – care sunt cauzele, simptomele și ce tratamente și exerciții ne pot fi de ajutor?

Publicat pe
Echipa Editoriala Artro Sport Clinic
coxartroza

Anatomia șoldului

Articulația șoldului este una extrem de importantă în susținerea corpului uman, oferind mobilitate pentru realizarea unor simple activități cotidiene precum mersul, urcatul sau coborâtul scărilor, ridicarea de pe scaun sau dintr-o poziție ghemuită. Articulația coxofemurală (șoldul) este formată din mai multe structuri: capetele osoase care vin în contact acoperite de cartilajul articular și o parte din ligamentele care le unesc. Articulația este acoperită de capsula articulară. Oasele care formează această articulație sunt femurul și pelvisul. În capătul proximal al femurului se află o structură de forma unei mingi ce poartă denumirea de cap femural. Acesta este legat de unul dintre capetele bazinului, cunoscut sub numele de osul coxal, și formează acetabulul.

Totodată, șoldul este alcătuit din mai multe ligamente care leagă oasele între ele: ligamentul ilio-femural, ligamentul pubo-femural, ligamentul ischio-femural, ligamentul capului femural și ligamentul transversal al acetabulului. Mușchii sunt o altă componentă importantă a șoldului. Mușchii gluteali, mușchii aductori, cvadriceps, iliopsoas și mușchii de la nivelul pelvisului sunt cei mai importanți în formarea articulației coxo-femurale. În ceea ce privește principalii nervii ai șoldului, aceștia sunt nervul femural și nervul sciatic. Acești nervi au rolul de a transporta semnale de la creier spre mușchi cu scopul de a mișca șoldul. În același timp, prin intermediul acestor nervi sunt transportate o serie de semnale de la creier precum durerea sau temperatura. Vasele de sânge reprezintă cea mai importantă sursă de vascularizație a capului femural, iar bursele se găsesc în general în locurile în care apar frecări între mușchi, tendoane și oase.

cum arata coxartroza

Ce este coxartroza?

Între capul femural și acetabul există un strat de țesut cartilaginos care are rolul de a asigura mișcarea corectă a articulației, iar odată cu înaintarea în vârstă, țesutul se poate deteriora. Coxartroza este o afecțiune degenerativ distrofică ce apare la nivelul șoldului, în special la persoanele de peste 40 de ani, fiind cel mai frecventă în rândul celor de peste 65 de ani. Această patologie se caracterizează prin degradarea lentă, progresivă a cartilajului articular de la nivelul șoldului. Coxartroza are efecte negative asupra funcționării mecanice a articulației, conducând treptat către distrugerea completă a acesteia. Afecțiunea este privită la nivel mondial ca una dintre cele mai invalidante, întrucât are un impact considerabil asupra calității vieți celor care suferă de această boală.

Tipuri de coxartroză

Coxartroza este de două tipuri:

Coxartroza primară

Coxartroza primară are adesea o evoluție lentă și poate afecta ambele articulații. Principalii factori indirecți ce pot duce la apariția artrozei șoldului sunt stilul de viață haotic, predispoziția genetică și impactul factorilor de mediu.

Coxartroza secundară

Coxartroza secundară reprezintă 52% din totalul cazurilor de boală degenerativă la nivelul articulației șoldului. Aceasta este cauzată de o serie de defecte congenitale sau dobândite precum displazia congenitală a șoldului, anomalii ale acetabulului, dislocarea șoldului congenitală sau dobândită, leziuni articulare inflamatorii, infecții bacteriene articulare, traumatisme puternice sau repetate, obezitate, tulburări metabolice sau variații hormonale. Coxartroza secundară mai poate fi cauzată și de modificări ale vascularizației de la nivelul capului și gâtului femural specifice necrozei aseptice de șold.

Care sunt cauzele coxartrozei?

Cauzele coxartrozei nu sunt cunoscute cu exactitate, existând mai multe afecțiuni și o serie de factori care pot duce la apariția artrozei la nivelul șoldului. Spre exemplu, displazia șoldului este una dintre cele mai comune afecțiuni care pot conduce la instalarea coxartrozei, fiind o afecțiune congenitală ce apare frecvent din cauza oaselor și ligamentelor ce nu s-au dezvoltat suficient, iar simptomele pot fi observate încă din copilărie. La anumite persoane boala nu se manifestă și este descoperită în mod întâmplător în urma unei radiografii. De obicei, această displazie a șoldului este depistată în intervalul de vârstă 25-55 de ani. În ceea ce privește femeile tinere, afecțiunea se poate instala în timpul sarcinii sau la scurt timp după naștere, iar la persoanele care au o vârstă mai înaintată, apare în general după pensionare atunci când activitățile fizice sunt mai reduse.

Pe lângă displazia de șold, mai sunt și alte probleme medicale ce cresc riscul de apariție a coxartrozei precum tulburările metabolice, guta primară și secundară, diabetul zaharat, boala Wilson sau hemocromatoza, deoarece acestea afectează dezvoltarea optimă a articulațiilor.

Totodată, apariția unor leziuni sau traumatisme la nivelul șoldului pentru care este necesară intervenția chirurgicală pot duce la instalarea coxartrozei. Acest lucru este cauzat de faptul că în urma intervenției chirurgicale, articulația este mai sensibilă, iar riscul de degradare a cartilajului articular este unul mai ridicat.

Alți factori care pot duce la instalarea artrozei la nivelul șoldului sunt:

Care sunt simptomele coxartrozei și cum se stabilește diagnosticul?

Artroza șoldului este o afecțiune care poate afecta în mod semnificativ calitatea vieții pacienților, provocând durere severă, pierderea mobilității și poate fi remarcată apariția unor „pocnituri” la diverse mișcări ale șoldului. În stadiile incipiente, durerea este resimțită în timpul efortului fizic, la urcatul sau coborâtul scărilor sau la efectuarea altor activități care implică această articulație. Durerea este localizată cel mai frecvent la nivel inghinal, putând iradia și la nivelul fesei, coapsei și uneori chiar și în zona genunchiului când trebuie diferențiată de patologia coloanei vertebrale. Atunci când boală este într-un stadiu mai avansat, durerea va fi resimțită nu doar în timpul activităților fizice, ci și în repaus, când articulația nu este folosită. În aceste momente pot apărea și senzațiile de „trosnet” sau că „se freacă os de os”. Odată cu degradarea cartilajului articular, pacientul va resimți durerea inclusiv în timpul somnului, calitatea vieții fiind vizibil afectată.

În plus, pacienții care suferă de coxartroză pot raporta și slăbiciune la nivelul membrului și oboseală în urma unor activități considerate extrem de simple în mod normal precum încălțatul, aplecatul sau ridicarea dintr-o poziție ghemuită.

Tratament coxartroza – medicamente și exerciții pentru durerea de șold

Simptomele transmise de către pacient medicului, examenul clinic și realizarea unei radiografii de bazin sunt suficiente pentru confirmarea diagnosticului de coxartroză. În anumite situații întâlnite destul de rar, pot fi necesare și investigații precum RMN, CT sau ecografia musculoscheletală.

În ceea ce privește tratamentul coxartrozei, atunci când afecțiunea nu este într-un stadiu avansat, în general este recomandat un tratament conservator ce are scopul de a remite simptomele raportate de pacient prin utilizarea unor medicamente antiinflamatoare nesteroidiene ce ajută la reducerea durerii. Există și anumite situații în care medicul poate recomanda administrarea intraarticulară de: celule stem, PRP, acid hialuronic și chiar hidrocortizon pentru diminuarea durerii și a inflamației.

În cazul în care tratamentul conservator nu funcționează și pacientul nu observă o ameliorare a simptomatologiei după o anumită perioadă de utilizare, cea mai eficientă metodă de tratament este în continuare intervenția chirurgicală. În general, medicii ortopezi recomandă artroplastia totală de șold prin care sunt înlocuite porțiuni articulare cu implanturi artificiale.

Tratamentul coxartrozei constă și în menținerea unei greutăți optime prin mișcare și exerciții constante. Astfel, este recomandat să începeți treptat, cu exerciții simple, care să nu solicite extrem de mult articulația.

Alimente interzise în coxartroză

La fel ca în cazul celor mai multe dintre afecțiuni, și pentru coxartroză există anumite alimente pe care este bine ca pacienții să le evite pentru a nu agrava simptomele.

FAQ:

Q. Ce înseamnă coxartroza bilaterală?

A. Coxartroza bilaterală presupune că aceasta este prezentă atât în articulația șoldului drept, cât și în articulația șoldului stâng și poate duce la imobilizarea la pat a pacientului.

Q. Ce este coxartroza primitivă?

A. Coxartroza primitivă este o afecțiune progresivă care apare în general la persoanele vârstnice, fără a putea fi legată de o altă afecțiune sau un traumatism.

Abonare newsletter

Înscrie-te gratuit la newsletter-ul Artro Sport!

6 răspunsuri

  1. Buna seara, prietenul meu are dureri mari la soldul drept si la farmacie si la medic i-au prescris Diclofenac 25 prima oara si a doua oara la spital tot Diclofenac 75 aparandu-i si basici mari pe corp care i-i ingreuneaza si mai mult dorerile care nu-l mai lasa sa mearga iar noaptile nu poate dormi de dureri. Intreb cu respect daca exista alte medicamente care sa-l lase macar sa doarma. Varsta lui e 66 ani si crede ca aceasta problema provine in special de la parinti care aveau aceeasi problema care o are si sora lui fiind un pic mai mare cu 3 ani decat el.

    1. Bună ziua! Pentru a primi un tratament medicamentos pentru o afecțiune a șoldului trebuie să consultați un medic ortoped care vă poate solicita efectuarea unor investigații radiologice. Aceste dureri pot ascunde o boală mai serioasă care nu se tratează doar cu medicamente. Tocmai de aceea, este foarte important să fie stabilit diagnosticul corect. Dacă au apărut reacții adverse după administrarea Diclofenacului, vă rugăm să întrerupeți administrarea acestuia. Vă mulțumim! Zi bună!

      1. Bună ziua .pentru paraplegie spastica ,cu ce medic pot discuta?.vreau sa discut cu un medic din domeniu.multumesc

        1. Bună ziua! Paraplegia spastică este o afecțiune neurologică. Cel care se ocupă de coordonarea terapeutică a pacienților cu această afecțiune este medicul neurolog. În funcție de complicațiile care pot apărea în evoluție, acesta vă poate îndruma către alte specialități.

  2. Bună ziua, din rezultatul de la radiologie diagnosticul este: Modificari osteo-articulare degenerative stadiul ||| coxo femurale. Se poate si tratament fara operatie.Va mulțumesc.

    1. Bună ziua! Pentru a vă putea ajuta cât mai bine, vă încurajăm să faceți o programare pentru o consultație. Este important să fiți evaluat de un medic ortoped pentru a primi tratamentul adecvat. Programările pot fi stabilite la 021.9885 sau pe https://artrosport.ro/contact/. Mulțumim! O zi bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Artroscopia genunchiului sala operatie

Clinica Artro Sport va fi inchisă în perioada 1-6 mai.

Program de sărbători Artro Sport Clinic:

25-26 Decembrie: închis
27 Decembrie: 08:00-16:00
30 Decembrie: 08:00-16:00
31 Decembrie – 2 Ianuarie: închis
03 Ianuarie: 08:00-16:00
06-07 Ianuarie: închis