Luni - Vineri: 9.00 - 21.00
Sâmbătă: 9.00 - 17.00

Informații medicale utile

Blog

Dr Ion Bogdan Codorean explică protocolul RICE, un set de 4 reguli de prim ajutor în caz de accidentări

Dr Ion Bogdan Codorean explică protocolul RICE, un set de 4 reguli de prim ajutor în caz de accidentări

Publicat pe
Dr. Ion Bogdan Codorean
Protocolul de prim ajutor RICE - Dr. Ion Bogdan Codorean // Artro Sport Clinic

Dr. Ion Bogdan Codorean explică protocolul RICE, un set de 4 reguli de prim ajutor în caz de accidentări: „Protocolul RICE de intervenție si prim ajutor trebuie cunoscut de fiecare om în parte pentru a evita complicațiile ortopedice în caz de accidentări”, declară Dr. Ion Bogdan Codorean.

Ce este protocolul RICE?

Medicul primar ortoped specializat în traumatologie sportivă a pornit împreuna cu echipa sa de excelență în ortopedie o campanie de informare asupra primelor acțiuni pe care oamenii, indiferent de vârstă sau locul în care se află, ar trebui să le facă atunci când suferă o accidentare la oase, încheieturi sau mușchi.

În ortopedie există așa numitul protocol RICE. RICE este un acronim care îi ajută pe oameni să rețină 4 reguli de prim ajutor pe care trebuie să le respecte în caz de accidentări până ajung la consult la medicul ortoped. R vine de la REST care recomandă repausul zonei afectate, I vine de la ICE (gheață) care recomandă aplicarea de pungi de gheață în locul accidentat, C vine de la Compression – Compresie care se poate realiza prin imobilizarea pe cât posibil a zonei afectate cu ajutorul unei fașe elastice și E de la Elevation (ridicare) care subliniază necesitatea ținerii membrului afectat deasupra nivelului inimii, pentru reducerea inflamației.” , semnalează Dr. Ion Bogdan Codorean, medic primar ortoped, specializat în traumatologie sportivă despre protocolul apărut în urma nevoilor pacienților și a experienței medicilor ortopezi din întreagă lume.

În ce constă metoda RICE?

Aplicarea protocolului RICE este necesară în cazul oricărui om, imediat după accidentare, indiferent de indicația ulterioară a medicului ortoped care poate recomanda tratament nechirurgical (ortopedic) sau chirurgical. Acest protocol internațional, dezvoltat și folosit de către medicii ortopezi din întreaga lumea, presupune 4 pași simpli dar foarte eficienți în prevenirea complicațiilor de după accidente:

Protocolul de prim ajutor RICE - Dr. Ion Bogdan Codorean // Artro Sport Clinic

REST – Repaus

Durerea este principalul semn că ceva nu este în regulă cu corpul. Îndată ce un pacient simte durere, primul și cel mai important lucru pe care îl poate face este să se oprească din orice activitate care solicită zona respectivă din corp. Primele două zile de după un accident sunt cele mai importante din această perspectivă. În cele mai multe cazuri chiar și o activitate fizică care pare banală, cum ar fi mersul pe un picior accidentat poate agrava foarte mult diagnosticul final și implicit perioada de tratament și recuperare.

Protocolul de prim ajutor RICE - Dr. Ion Bogdan Codorean // Artro Sport Clinic

ICE – Gheața

Gheața este singurul instrument care reduce durerea și inflamația. Pacientul trebuie să aplice un pachet cu gheață (obligatoriu acoperit cu un prosop) pentru 15-20 de minute la fiecare două ore în primele 2 zile de după accident. Dacă nu aveți o pungă cu gheață, puteți folosi o pungă cu legume înghețate.

Protocolul de prim ajutor RICE - Dr. Ion Bogdan Codorean // Artro Sport Clinic

COMPRESSION – Compresia

Este important ca zona afectată să fie prinsă într-un elastic medical, un bandaj, care să oprească inflamația. Acesta trebuie pus în așa fel încât să nu strângă prea tare și să întrerupă circulația sângelui. Dacă țesutul de sub bandaj se răcește sau se învinețește, acestea sunt semne că bandajul trebuie așezat din nou și lăsat mai puțin strâns.

ELEVATE – Ridicarea membrului afectat

Este crucial ca membrul afectat să fie ținut ridicat deasupra nivelului inimii atunci când se stă în repaus. Circulația sângelui în zona afectată va fi îmbunătățită și se vor reduce riscurile formării unor trombi, a inflamației locale, a durerii și a vânătăilor. Pacientul trebuie să stea în această poziție sprijinindu-se pe perne sau pe orice ar putea să-i țină ridicate mâna sau piciorul afectat cât mai mult timp din cele 48 de ore cât va sta în repaus.

Ce riscăm dacă nu respectăm metoda RICE?

Nerespectarea regulilor recomandate de protocolul RICE poate duce fie la complicații ale zonei afectate, fie la imposibilitatea intervenției chirurgicale: „Depinde de natura accidentării, însă de cele mai multe ori folosirea membrului afectat poate agrava situația, iar menținerea lui jos poate duce la umflături și inflamații puternice, care nu mai permit o eventuală intervenție chirurgicală de urgență, dacă aceasta se impune. În momentul în care persoană accidentată respectă regulile de prim ajutor, el pornește de la cele mai bune premise pe drumul tratamentului și al vindecării.”, avertizează Dr. Ion Bogdan Codorean, doctor în medicină, unul dintre cei mai valoroși chirurgi ortopezi din România.

Medic primar ortopedie și traumatologie sportivă. Doctor în medicină.
Consiliere, tratament si recuparare afectiuni ortopedice

Afecțiunile congenitale sau dobândite ale sistemului musculo-scheletic, de la diagnosticare până la recuperare, sunt tratate de către echipa de medici ortopezi ai Artro Sport Clinic.

Indiferent dacă sunt de natură traumatică sau nontraumatică, medicii noștri ortopezi pot oferi cele mai bune soluții medicale pentru problemele de ortopedie.

Abonare newsletter

Înscrie-te gratuit la newsletter-ul Artro Sport!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Artroscopia genunchiului sala operatie

Clinica Artro Sport va fi inchisă în perioada 1-6 mai.