Tot ce trebuie sa stii despre scolioza: cauze, simptome, tratament

Tot ce trebuie sa stii despre scolioza: cauze, simptome, tratament // Artro Sport Clinic

Scolioza este una dintre afectiunile pe care cu greu le observam inainte de a deveni o reala problema. De obicei, se declanseaza in copilarie, insa, netratata corect si la timp, poate genera complicatii, dureri, stari de oboseala si dificultati in ceea ce priveste respiratia. De aceea, este bine sa fim informati, mai ales daca stim ca suferim de aceasta afectiune sau copiii nostri sunt predispusi acestei probleme. Discutam pe larg despre: 

Ce este scolioza

Asa cum stim, coloana vertebrala este compusa din 34 de vertebre de diferite marimi si forme, care sunt unite printr-un cartilaj – un tip de tesut elastic care ofera coloanei flexibilitate si posibilitatea de a se intinde si indoi pentru a mentine corpul in echilibru. In mod normal, aceste vertebre formeaza o linie dreapta. Nu si in cazul persoanelor care sufera de scolioza, ale caror coloane vertebrale prezinta curburi (in partea stanga, dreapta sau in ambele parti), mai ales in zona toracica si in cea lombara, ceea ce le da o forma asemanatoare literei S (cu doua curburi) sau C (cu o singura curbura), precum si o rotatie a vertebrelor.

Pe scurt, specialistii definesc aceasta afectiune drept o deformare, o curbare a coloanei cu cel putin 10 grade.

Cum se manifesta scolioza la copii

Cum se manifesta scolioza la copii // Artro Sport Clinic
Statistic vorbind, aceasta afectiune este observata la copii incepand cu varsta de opt ani. Partea buna este ca devine mult mai usor de tratat, atunci cand este descoperita devreme, deoarece, odata cu inaintarea in varsta, coloana vertebrala incepe sa se rigidizeze, iar masurile de tratament vor fi mult mai dificil de aplicat. Partea mai putin placuta, conform declaratiilor oferite de Dr. Ion Bogdan Codorean, este ca „scolioza, cu cat apare mai devreme, cu atat potentialul de agravare este mai mare. De aceea, preventia bolii trebuie facuta inca din copilarie. Exista tratamente recomandate, de la corsete la gimnastica medicala, pe care cei mici trebuie sa le urmeze pentru a preveni evolutia spre o scolioza grava”.

Cele mai comune simptome pe care parintii le pot observa la copii sunt: 

 • diferenta sesizabila intre inaltimea umerilor, a omoplatilor sau a soldurilor;
 • vertebrele sunt mai proeminente pe o parte a corpului;
 • unul dintre omoplati iese mai mult in evidenta;
 • bratele au lungimi diferite atunci cand copilul sta drept;
 • aparitia problemelor de respiratie si a durerilor de spate. 

In cazul in care parintele sesizeaza astfel de probleme, copilul necesita o evaluare medicala detaliata in urma careia se stabileste diagnosticul. Este important consultul unui kinetoterapeut care sa ofere sesiuni de terapie conform nevoilor copilului.

Ce tipuri de scolioza exista

Exista mai multe tipuri de scolioza, acestea fiind clasificate in functie de doua criterii: 

 1. Dupa perioada de debut a bolii:
  • scolioza infantila – poate aparea in perioada de viata 0-3 ani si, de obicei, se manifesta printr-o curbura toracica in partea stanga;
  • scolioza juvenila – debuteaza cand copilul are intre 4-10 ani si se manifesta, de regula, prin curbura toracica in partea dreapta;
  • scolioza adolescentului – apare in jurul varstei de 10 ani, are predominanta feminina si evolutie benigna.
 2. In functie de etiologie (cauza aparitiei):
  • scolioza nestructurata – este reductibila si presupune curburi ale coloanei, fara rotatie;
  • scolioza tranzitorie – poate fi sciatica, isterica sau inflamatorie;
  • scolioza structurata – poate fi ideopatica (nu se cunoaste exact cauza aparitiei sau exista mai multi factori care au dus la instalarea bolii, aproximativ 90% din totalul cazurilor de scolioza sunt ideopatice), congenitala (apare din cauza unui defect al coloanei vertebrale prezent la nastere), de origine neuromusculara (se dezvolta secundar unui tip de boala neurologica sau musculara, cum este distrofia musculara sau paralizia cerebrala), din neurofibromatoza Recklinghausen sau din bolile mezemchimale.

Care sunt cauzele aparitiei scoliozei

Specialistii sustin ca in 90% din cazuri, factorii care determina aparitia scoliozei nu sunt cunoscuti exact (cum este situatia scoliozei ideopatice) sau exista o serie de factori posibili care au contribuit la instalarea bolii, ei fiind de natura:

 • genetica (boala a fost mostenita de la unul dintre parinti);
 • congenitala (oasele din coloana vertebrala s-au dezvoltat anormal in timpul procesului de dezvoltare a fatului); 
 • hormonala. 

Restul cazurilor pot fi influentate de urmatoarele conditii:

 • postura nepotrivita;
 • distrofii musculare, ca urmare a unor afectiuni neuromusculare;
 • maladia Marfan;
 • neurofibromatoza;
 • paralizii cerebrale.

Care sunt simptomele

Care sunt simptomele // Artro Sport Clinic

Chiar daca putem avea din nastere cateva curburi ale coloanei, ea nefiind perfect dreapta, in cazul scoliozei, deformarile sunt vizibile:

 • asimetria umerilor si a bazinului (un umar mai jos comparativ cu celalalt);
 • curbura coloanei in plan lateral, avand uneori o forma de S sau de C;
 • postura deficitara.

Un test bun pentru a observa semnele afectiunii este si acela cand ne aplecam in flexie, cu genunchii intinsi si observam daca exista o asimetrie de torace sau cand stam cu spatele drept, lipit de un perete si cu umerii putin ridicati. De asemenea, in stare avansata, afectiunea poate avea urmatoarele simptome: slabiciune musculara, oboseala, tulburari de respiratie si alte probleme cardiace.

Cum se diagnosticheaza

Cum se diagnosticheaza scolioza // Artro Sport Clinic

In cazul copiilor, ei trebuie investigati chiar de la nastere pentru a descoperi formele congenitale, urmand ca medicul pediatru sa sesizeze posibilele modificari, cu ocazia controalelor periodice si a examinarilor scolare de rutina. In cazul in care copilul, respectiv adultul, prezinta simptomele specifice, este recomandat examenul clinic care cuprinde urmatoarele etape: 

 • un test de specialitate, care exclude alte cauze posibile ale deformarii (cum ar fi boala Scheuermann, tulburarea discului juvenil sau spondilita anchilozanta);
 • evaluarea postulara a pacientului in picioare, in timpul mersului, aplecat in fata pentru confirmarea curburii laterale anormale si a rotatiei coloanei;
 • evaluarea maturitatii oaselor prin metoda Risser, fiind cel mai folosit test care poate determina stadiile de maturare osoasa;
 • examen neurologic complet.

De asemenea, se poate recomanda efectuarea unei radiografii toracice, cu ajutorul careia medicul poate evalua severitatea afectiunii, urmand sa stabileasca tratamentul cel mai potrivit pentru pacient.

Care sunt tratamentele recomandate

Care sunt tratamentele recomandate pentru scolioza // Artro Sport Clinic

Din fericire, in cazul scoliozei, exista un protocol terapeutic standardizat si aplicat in functie de magnitudinea curburii scoliotice. Astfel: 

 • pentru o curbura de la 0 la 30 de grade,  se aplica kinetoterapia, gimnastica medicala;
 • pentru o curbura intre 30-50 de grade, se aplica kinetoterapia si tratamentul ortotic (corsetul);
 • pentru o curbura de peste 50 de grade, este recomandata interventia chirurgicala.

Ce presupune kinetoterapia

Este o metoda de tratament ce are ca scop stoparea evolutiei bolii, corectarea posturii, ameliorarea durerilor, prevenirea proceselor degenerative ale diferitelor segmente (cum sunt articulatiile, muschii, zonele intervertebrale), imbunatatirea starii de sanatate atat la nivel fizic, cat si psihic. Kinetoterapia cuprinde o serie intreaga de metode eficiente de tratament, printre care se numara: diferite tehnici de masaj, exercitii de stretching, tehnici pentru educatia posturala corecta, exercitii dinamice dar si statice atat pentru cresterea tonusului muscular, cat si pentru a opri dezvoltarea afectiunii.

Ce presupune tratamentul ortotic

Corsetul sau tratamentul ortotic este o modalitate eficienta prin care poate fi oprita agravarea scoliozei. De regula, conditia este sa fie purtat aproximativ 22 de ore din 24, cele doua ore libere fiind rezervate pentru toaleta corporala si pentru kinetoterapie. Utilizarea corecta poate duce la o ameliorare substantiala de 10-20 de grade. 

Ce presupune interventia chirurgicala

In situatiile grave in care problema nu se poate corecta ortopedic, este recomandata interventia chirurgicala. Scopul ei este sa stopeze evolutia scoliozei si sa restabileasca un echilibru, sa corecteze, sa opreasca deformarea si sa ofere un aspect estetic al coloanei, mai aproape de normal. Cea mai cunoscuta interventie este artrodeza spinala, prin care, cu ajutorul unor implanturi metalice, tije, suruburi sau grefe osoase, se corecteaza pozitia vertebrelor si se creeaza conditii pentru a fuziona osos vertebrele in pozitia obtinuta prin corectie. 

Preventie

Scolioza este una dintre afectiunile pe care cu greu le observam inainte de a deveni o reala problema. Tocmai de aceea nu putem spune ca exista o anumita metoda prin care o putem preveni. Desigur ca in cazul copiilor se recomanda: 

 • practicarea unei activitati fizice, cum este inotul sau dansul sportiv; 
 • corectarea posturii atat in banca, la scoala, cat si in timpul mersului; 
 • purtarea corecta a ghiozdanului; gentile trebuie  sa fie purtate pe rand, pe fiecare umar;
 • dormitul pe toate partile, nu doar intr-o singura pozitie. 

Insa aceste metode nu opresc instalarea bolii, ci doar agravarea ei.  

Asadar, aceasta afectiune trebuie tratata cu raspundere si seriozitate, cat mai devreme, pentru a putea fi corectata rapid. Partea buna este ca avem la dispozitie multe metode, tehnici si kinetoterapeuti foarte bine pregatiti care ne pot ajuta sa restabilim sanatatea coloanei vertebrale. 

Credit foto: Shutterstock 

Pediatrie // Artro Sport Clinic

Clinica Pediatrie Bucuresti

Preventia, diagnosticarea si tratarea afectiunilor acute si monitorizarea celor cronice de la sugari, la copii de 18 ani.