Blog
Spondiloza cervicală este o afecțiune comună, care poate apărea odată cu înaintarea în vârstă. Ea presupune degenerarea coloanei vertebrale din cauze multiple. Deși poate fi destul de dureroasă, spondiloza cervicală nu este, însă, o boală gravă.
Spondiloza cervicală, numită și osteoartrită spinală, afectează articulațiile și discurile din coloana cervicală, care se află la gât.
Cel mai des, spondiloza cervicală se dezvoltă din cauza uzurii cartilajului și a oaselor, dar poate apărea și din alte cauze.
Odată cu înaintarea în vârstă, discurile coloanei se descompun treptat, pierd lichid și devin mai rigide. Spondiloza cervicală apare de obicei la persoanele de vârstă mijlocie și vârstnice.
Ca urmare a degenerării discurilor și a altor cartilaje, se pot forma pintenii sau creșteri anormale, numite osteofite, pe oasele gâtului. Aceste creșteri anormale pot provoca o îngustare în interiorul coloanei vertebrale sau în orificiile din care ies nervii spinali, o afecțiune înrudită cu spondiloză cervicală, numită stenoză spinală cervicală.
Spondiloza cervicală provoacă cel mai des dureri de gât și rigiditate. Deși această afecțiune este rar progresivă, uneori chirurgia corectivă poate fi de ajutor, în cazuri severe.
Oasele și cartilajele de la coloana cervicală sunt mai predispuse la deteriorarea din diverse cauze. Printre acestea se numără:
Pintenii osoși – sunt niște excrescențe osoase care apar atunci când organismul dezvoltă oase în exces pentru a face coloana vertebrală mai puternică.
Cu toate astea, aceste oase pot pune presiune pe zone delicate ale coloanei, precum măduva spinării și nervi, motiv pentru care apare durerea.
Discuri spinale deshidratate – oasele coloanei vertebrale au discuri între ele, care sunt asemănătoare unor perne groase, care absorb șocul ridicării, răsucirii și al altor activități. Materialul sub formă de gel din aceste discuri se poate usca în timp. Acest lucru face ca oasele (vertebrele coloanei vertebrale) să se frece mai mult, ceea ce poate fi dureros.
Acest proces poate începe încă de la vârsta de 30 de ani.
Hernia de disc – discurile vertebrale pot dezvolta fisuri, ceea ce permite scurgerea materialului de amortizare internă. Acesta poate apăsa pe măduva spinării și pe nervi, ducând la simptome precum amorțeala brațului și durere care radiază în jos pe unul dintre brațe.
Rănirea – un traumatism la nivelul gâtului (din cauza unei căzături sau a unui accident de mașină, de exemplu) poate accelera procesul de îmbătrânire.
Rigiditatea ligamentului – cordoanele dure care conectează oasele coloanei vertebrale pot deveni și mai dure în timp, fapt ce afectează mișcarea gâtului.
Suprasolicitarea – unele activități sau hobby-uri implică mișcări repetitive sau eforturi dificile ce pot pune presiune pe coloană, rezultând în uzura ei precoce.
Îmbătrânirea este factorul major care duce la dezvoltarea osteoartritei cervicale (spondiloza cervicală). La majoritatea persoanelor mai în vârstă de 50 de ani, discurile dintre vertebre devin mai puțin buretoase. Oasele și ligamentele se îngroașă, apăsând pe coloana vertebrală.
Un alt factor poate fi o leziune anterioară a gâtului.
Persoanele cu anumite ocupații sau care desfășoară activități specifice – cum ar fi gimnastele, alți sportivi sau constructorii – pot pune mai mult stres pe gât.
Postura slabă poate juca, de asemenea, un rol în dezvoltarea modificărilor coloanei vertebrale care duc la spondiloză cervicală.
Alți factori de risc pentru apariția spondilozei cervicale sunt: fumatul, sedentarismul și obezitatea genetică.
Majoritatea oamenilor nu au simptome semnificative. Dacă acestea apar, ele pot fi de la foarte ușoare până la severe și se pot produce treptat sau brusc.
Un simptom comun este durerea în zona omoplaților. Uneori, aceasta se poate întinde pe braț până la degete. Durerea s-ar putea intensifica atunci când persoana stă în picioare, în diverse poziții incomode, strănută, tușește sau înclină gâtul pe spate.
Un alt simptom comun este slăbiciunea musculară, ceea ce poate îngreuna ridicarea brațelor sau căratul anumitor obiecte.
Alte semne comune sunt: un gât rigid care se înrăutățește, durere în partea din spatele capului, reflexe anormale, spasme musculare, furnicături și amorțeală în zona umerilor și a mâinilor, iar uneori pot apărea și la picioare.
Simptome care apar mai rar includ pierderea echilibrului, dificultăți la înghițire, pierderea controlului vezicii sau a intestinului (incontinență). Aceste simptome necesită un consult medical rapid.
Punerea unui diagnostic presupune excluderea altor afecțiuni potențiale, cum ar fibromialgia.
Medicul va cere informații despre istoricul medical al pacientului. Apoi, va urma un examen fizic al corpului, cu accent pe gât, spate și umeri.
De asemenea, medicul poate să testeze reflexele și forța mâinilor și brațelor, să verifice dacă a scăzut senzația tactilă în acea zonă.
Alte teste care ar putea fi făcute includ examene imagistice precum radiografii, tomografie computerizată (CT) și rezonanță magnetică (RMN). Scanările RMN folosesc magneți mari, unde radio și un computer, pentru a produce cele mai bune imagini ale corpului.
O electromiogramă (EMG) poate fi recomandată pentru a verifica dacă nervii funcționează normal.
Este posibil să fie indicată și o vizită la un medic neurolog sau neurochirurg, pentru teste suplimentare.
Pintenii osoși care apar în coloana vertebrală pot avea un efect dăunător al măduvei sau rădăcinilor nervoase. Această complicație se numește „cervicobrahialgia degenerativă”, ce poate da simptome precum furnicături, parestezii, amorțeli, slăbirea forței musculare, iar în cazuri grave, chiar dizabilitate.
Deseori, spondiloza cervicală poate duce la creșterea în greutate din cauza inactivității, pierderea densității osoase, a forței musculare, leziuni nervoase permanente, durere cronică de spate, compresia nervului, care poate provoca probleme ale intestinului sau ale vezicii urinare.
Tratamentele pentru spondiloza cervicală se concentrează pe asigurarea ameliorării durerii și reducerea riscului de deteriorare permanentă pentru o viață cât mai normală.
Deseori, metodele care nu implică chirurgia sunt foarte eficiente.
Un kinetoterapeut este de obicei de ajutor în cazul persoanelor care suferă de spondiloză cervicală. Kinetoterapia ajută la întinderea mușchilor gâtului și umerilor, ceea ce, într-un final, o să ducă la ameliorarea durerii.
Masajul terapeutic este deseori indicat înaintea ședințelor de kinetoterapie, pentru calmarea și relaxarea zonei, combaterea contracturilor dureroase musculare, stimularea circulației sângelui și tonifierea musculară.
Medicul poate recomanda medicamente precum: antiinflamatoare, narcotice, antiepileptice, injecții cu steroizi sau geluri aplicate local.
În cazul în care starea pacientului este severă și acesta nu răspunde la alte forme de tratament, este posibil să fie nevoie de o intervenție chirurgicală. Aceasta poate implica eliminarea pintenilor osoși, părți ale oaselor gâtului sau discuri herniate, pentru a oferi măduvei spinării și nervilor mai mult loc.
Chirurgia este rareori necesara pentru spondiloza cervicala. Cu toate acestea, medicul recomanda aceasta metoda, daca durerea este severa si in cazul in care bolnavului ii este afectata capacitatea de a-si deplasa bratele.
Exista câteva remedii naturiste care ar putea fi de ajutor celor care suferă de spondiloză cervicală. Printre acestea se numără:
Deși acestea pot ajuta la diminuarea durerii și a inflamațiilor, ele trebuie luate cu acordul medicului. Chiar dacă este un ceai de plante, acesta poate să aibă efecte nedorite, dacă interacționează cu un alt medicament utilizat des, prescris de medic.
Spondiloza cervicală ușoară poate răspunde la:
Așadar, spondiloza cervicală este o afecțiune foarte frecventă, mai ales în cazul persoanelor de peste 50 de ani, însă nu va crea probleme dacă este ținută sub control cu tratamentul corect.
Sursa foto: Shutterstock
Afecțiunile congenitale sau dobândite ale sistemului musculo-scheletic, de la diagnosticare până la recuperare, sunt tratate de către echipa de medici ortopezi ai Artro Sport Clinic.
Indiferent dacă sunt de natură traumatică sau nontraumatică, medicii noștri ortopezi pot oferi cele mai bune soluții medicale pentru problemele de ortopedie.
Abonare newsletter
Înscrie-te gratuit la newsletter-ul Artro Sport!
Scrie-ne pe email:
Te ajutăm să te întorci rapid în joc!
Luni – Vineri: 8:00 – 21:00
Sâmbătă: 9:00 – 17:00
Duminică: Închis
Facilități parcare cu plată 10 lei/ oră
Program de sărbători Artro Sport Clinic:
25.12 – închis
26.12 – închis
27.12 – 08-16:00
30.12 – 08-16:00
31.12 – închis
01.01 – închis
02.01 – închis
03.01 – 08-16:00
06.01 – închis
07.01 – închis