Artro Sport Clinic - Clinica Medicala Bucuresti
Luni - Vineri: 8.00 - 21.00
Sâmbătă: 9.00 - 17.00
Duminică: Închis

Informații medicale utile

Blog

Durerea de umăr: care sunt cauzele, cum se manifestă, factori de risc, tratament și prevenire

Durerea de umăr: care sunt cauzele, cum se manifestă, factori de risc, tratament și prevenire

Publicat pe
Dr. Ion Bogdan Codorean
dureri de umar

Durerea de umăr poate să apară din diferite cauze și poate fi localizată atât în articulațiile umărului, cât și la nivelul mușchilor, ligamentelor și tendoanelor care îl înconjoară. De regulă, durerile localizate la nivelul articulațiilor umărului se accentuează pe măsură ce miști mâna sau umărul.

Află în cele ce urmează care sunt cauzele care pot duce la apariția durerilor de umăr, cum se manifestă, dar și care este tratamentul pentru durerile de umăr și cum poate fi prevenită apariția lor.

Care este anatomia umărului

Umărul este alcătuit dintr-o serie de articulații complexe și oase. Atunci când apare o problemă, abilitatea de a mișca mâna și umărul este afectată, cauzând disconfort și durere.

În ceea ce privește anatomia umărului, acesta cuprinde trei oase principale:

Humerusul se află poziționat în scapulă, la fel ca într-o cavitate. Aceste oase sunt acoperite cu un strat de cartilaj.

Cele două articulații principale de la nivelul umărului sunt acromionul și articulația glomerulară. Acromionul este poziționat în zona cea mai înaltă a scapulei și claviculei, în timp ce articulația glomerulară în partea superioară a humerusului și a marginii exterioare a scapulei. Această zonă este cunoscută drept articulația umărului, având cea mai mare mobilitate în comparație cu alte articulații ale corpului. Este cea care ajută umărul să se miște înainte și înapoi, în sens circular și în sus.

De asemenea, coafa rotatorie permite rotația umărului. Aceasta fixează capul humeral în articulație și cuprinde o rețea de patru mușchi și câteva tendoane care acoperă capul humeral. Tendoanele sunt țesuturi care conectează mușchii de os. Atunci când tendoanele sau mușchii din jurul coafei rotatorii sunt deteriorați sau inflamați, poate fi dureros sau dificil să ridici mâna deasupra capului.

durerile de umar anatomia umarului

Care sunt cauzele durerii de umăr

Există numeroși factori care pot duce la apariția durerii de umăr. Umărul poate fi lezat de efortul fizic depus prin muncă manuală, de practicarea sporturilor sau chiar de efectuarea repetitivă a unei mișcări. De asemenea, anumite boli pot face că durerea să migreze către umăr.

Iată câteva dintre cele mai comune cauze care pot provoca apariția durerilor de umăr:

Leziuni de coafă rotatorie (tendinita)

Reprezintă una dintre cele mai comune cauze ale durerilor și se manifestă prin inflamarea tendoanelor. Leziunile pot să apară în urmă unui traumatism puternic, dar și în cazul suprasolicitării brațelor prin ridicarea deasupra capului, prin practicarea unui sport sau efectuarea de mișcări repetitive.

Ruptura poate fi parțială, în cazul în care doar o anumită parte a tendonului s-a rupt de os, sau poate fi completă, caz în care tendonul este separat complet de os.

Tendinita se poate dezvolta pe parcursul anilor ca rezultat al faptului că ai ținut umărul încordat într-o anumită poziție pentru timp îndelungat, ai dormit pe-o parte sau ai desfășurat activități care presupun ridicarea brațelor.

Tendinita calcică (inflamația tendonului)

Se manifestă prin formarea unor depozite de calciu pe tendoanele umărului, iar țesutul din jurul depozitului se inflamează. Tendinită calcică a umărului apare frecvent în rândul persoanelor de peste 40 de ani.

Deși nu se cunoaște cu exactitate cauza care duce la formarea depozitelor de calciu, unul dintre motive este legat de procesul de vindecare a unui ligament deplasat. Tendinita calcică se manifestă prin dureri puternice care apar dimineața, fiind comună în rândul persoanelor adulte și al celor care au diabet.

Umăr înghețat (capsulita adezivă)

Capsulita adezivă, cunoscută popular sub denumirea de umăr înghețat, este cauzată de îngroșarea țesuturilor din jurul articulațiilor umărului, care devin rigide. Apare frecvent în rândul persoanelor cu vârstă cuprinsă între 40 și 60 de ani, cu precădere în cazul femeilor și persoanelor care suferă de diabet, colesterol ridicat sau tulburări ale glandei tiroide.

Osteoartrita

Această boală afectează de regulă genunchii sau șoldurile, însă, uneori, poate să se manifeste și la nivelul umărului. Osteoartrita apare atunci când stratul de cartilaj care îmbracă oasele începe să se deterioreze progresiv, până când oasele ajung să se frece unul de altul.

Bursita

Aceasta apare când săculețul sinovial umplut (bursa), care îmbracă anumite părți ale oaselor, tendoanelor și ligamentelor de la nivelul umărului, acumulează lichid în exces. Bursele au rolul de a reduce frecarea dintre mușchi și os, acționând că niște perne între oase și țesuturile moi. De regulă, bursita apare în asociere cu leziunile de coafă rotatorie.

Uneori, durerile de umăr pot fi provocate de alte leziuni localizate la nivelul gâtului sau bicepșilor. În aceste cazuri, durerea nu ar trebui să se agraveze atunci când miști umărul.

Alte cauze ale durerilor de umăr pot fi următoarele:

Problemele de la nivelul umărului apar de regulă pe măsură ce înaintezi în vârstă, în special după 60 de ani. Motivul este legat de faptul că țesuturile care înconjoară umărul încep să se deterioreze pe măsură ce îmbătrânim.

Factori de risc

Printre factorii de risc care pot crește riscul de apariție a durerilor de umăr se numără:

Cum se manifestă durerile de umeri

În funcție de severitatea problemei, durerile de umeri pot fi minore sau severe. Durerile pot fi resimțite adânc în articulația umărului, în partea din spate sau din față a umărului și în partea superioară a brațului. De regulă, durerea se resimte în momentul mișcării umărului sau brațului.

Durerile de umăr pot fi însoțite de următoarele simptome:

Ce presupune diagnosticarea durerii de umăr

Pentru a diagnostica durerea de umăr, medicul va efectua anamneză pacientului (istoric medical) pentru a vedea în ce condiții se manifestă durerea, dacă umerii au fost suprasolicitați sau există anumite leziuni.

Următorul pas este efectuarea unei examinări fizice pentru a testa sensibilitatea locală, capacitatea de a mișcă umărul, stabilitatea articulațiilor și prezența inflamației.

Testele imagistice, precum rezonanța magnetică (RMN) sau radiografia ajută la obținerea unor imagini clare a structurii de la nivelul umărului pentru un diagnostic corect.

În timpul consultației, medicul poate adresa întrebări pentru a afla dacă durerea de umăr a apărut spontan, dacă durerea migrează către alte zone ale corpului sau dacă se resimte și în momentul în care pacientul stă nemișcat.

Este recomandat să contactezi medicul în cazul în care apar și alte simptome precum febra, incapacitatea de a mișca umărul, vânătăi, căldură sau sensibilitate în jurul articulațiilor umărului, dar și dacă durerea persistă în urma tratamentului.

E important de reținut faptul că, în cazul în care durerea de umăr nu este asociată cu o leziune, poate fi vorba de un infarct. Simptomele asociate cu un infarct includ probleme de respirație, presiune la nivelul pieptului, amețeală, transpirație excesivă și durere la nivelul gâtului.

Tratamentul durerilor de umăr

Tratamentul ortopedic pentru durerea de umăr depinde de cauza și de severitatea acesteia. De cele mai multe ori, durerile de umăr pot fi tratate acasă. Alte tratamente includ fizioterapie, administrarea de medicamente antiinflamatorii, infiltrații sau intervenții chirurgicale.

Fizioterapia

Fizioterapia este de ajutor în tratarea rigidității și slăbiciunii de la nivelul umărului, fiind prima etapă de tratament în cazul durerilor de umăr. Fizioterapia are rolul de a îmbunătăți gradul de confort al pacientului, astfel încât să poată relua activitățile zilnice.

Medicamente antiinflamatorii

Acestea ajută la reducerea durerii, astfel încât pacientul să poată urmă ședințele de fizioterapie cu ușurință și pentru a efectua exercițiile necesare. Medicamentele trebuie administrate numai la recomandarea medicului, pe termen scurt. În cazul în care durerea persistă, este recomandat un control medical pentru a vedea dacă este necesar un alt tratament.

În unele situații, medicul poate recomanda o injecție cu corticosteroizi pentru diminuarea durerii. Totuși, este important de avut în vedere că pot exista anumite efecte secundare, deși majoritatea persoanelor pot tolera acest tip de tratament pe perioada recuperării.

Infiltrații

Infiltrațiile presupun administrarea unei injecții cu lichid, pe bază de soluție salină și steroizi, la nivelul articulațiilor umărului. Infiltrațiile ajută la ameliorarea simptomelor și la îmbunătățirea motricității umărului. Un tratament care combină infiltrațiile și fizioterapia sporește rata de vindecare și ameliorare a durerii.

Intervenții chirurgicale

În cazul în care durerile de umăr nu se ameliorează în urma altor tratamente, poate fi necesară intervenția chirurgicală. Cele două tipuri de intervenții chirurgicale pentru tratarea durerii de umăr includ procedura artroscopică și procedura chirurgicală deschisă.

Recuperarea necesită o perioadă de imobilizare a umărului, împreună cu un tratament corespunzător. Aceasta poate dura câteva săptămâni în cazul unor leziuni ușoare și poate ajunge la câteva luni dacă vătămarea a fost severă.

Pe toată durata de recuperare este recomandat repausul și evitarea activităților care pot provoca dureri ale umărului.

Tratament durere umar

Remedii pentru reducerea durerii de umăr

De cele mai multe ori, dacă nu e vorba de o durere de umăr severă, poate fi urmat un tratament alternativ:

Cum previi apariția durerilor de umăr

Câteva dintre soluțiile care pot reduce riscul de apariție a durerilor de umăr sunt următoarele:

Analiza mersului și a posturii

Mersul joacă un rol important în ceea ce privește postura corpului și prevenirea altor afecțiuni. Întreaga greutate a corpului de sprijină pe picior, iar dacă acesta nu își îndeplinește complet funcția, pot să apară dureri de umăr, dar și alte afecțiuni la nivelul coloanei vertebrale, mușchilor, capului sau al dinților.

Metoda de analiză a mersului are rolul de a corecta o postură incorectă, analizând întregul proces de mers. Datele sunt apoi procesate pentru a ajuta la crearea unor talonete ortopedice personalizate pentru fiecare pacient în parte. Purtarea acestor talonete ortopedice va îmbunătăți procesul mersului și va reduce riscul de apariție a afecțiunilor asociate cu postura incorectă.

Exerciții regulate

Practicarea exercițiilor în mod regulat ajută la detensionarea mușchilor și la îmbunătățirea circulației sângelui de la nivelul umărului. Sunt indicate exercițiile de stretching pentru relaxarea mușchilor care înconjoară articulațiile.

Unul dintre exercițiile recomandate presupune realizarea unor mici cercuri cu mâna, fără a forța foarte mult umărul. De asemenea, poți îndoi umărul înainte și înapoi, ținând brațul jos, pe lângă corp.

Nu în ultimul rând, controalele medicale periodice pot ajuta la depistarea din timp a oricăror probleme de sănătate, în special a celor care duc la deteriorarea treptată a articulațiilor umărului.

Sursa foto: Shutterstock

Consiliere, tratament si recuparare afectiuni ortopedice

Afectiunile congenitale sau dobandite ale sistemului musculo-scheletic, de la diagnosticare pina la recuperare, sunt tratate de catre echipa de medici ortopezi ai Artro Sport Clinic.

Indiferent daca sunt de natura traumatica sau nontraumatica medicii nostri ortopezi pot oferi cele mai bune solutii medicale pentru problemele de ortopedie.

Medic primar ortopedie și traumatologie sportivă. Doctor în medicină.

Abonare newsletter

Înscrie-te gratuit la newsletter-ul Artro Sport!

10 răspunsuri

    1. Bună ziua! Pentru a vedea despre ce este vorba, vă așteptăm la un consult. Vă puteți programa la numerele de telefon 021.9885/ 0787.357.979. Mulțumim! Zi bună!

  1. Bună seara! Eu am o durere in umărul stâng de prin 2014 am fost la medic am făcut consultații lai multe ,nu mi a găsit nimic ,de vreo trei ani durerea se extinde și la clavicula și pe omoplat, ce as putea face sa scap de durere
    Va mulțumesc pentru răspuns!

    1. Bună ziua! Pentru a vedea despre ce este vorba și care este tratamentul potrivit în situația dvs, este nevoie să vă consulte unul dintre medicii noștri ortopezi. Pentru a vă programa la un consult, vă rugăm să sunați la numerele 021.9885/ 0787.357.979. Mulțumim! O zi bună!

  2. Am o durere la articulația umărului stâng de mai bine de un an de zile. Am urmat câteva proceduri medicale dar fără nici un rezultat.
    De vreo două luni a apărut o durere și la genunchiul stâng, durere care este mai persistentă în repaus în cursul nopții. Am consultat un medic de specialitate, am făcut un RMN și acum aștept sa fiu programat pentru intervenție operatorie asupra genunchiului. Credeți că se va rezolva problema genunchiului după intervenție? Am ceva temeri.
    Vă mulțumesc!

    1. Bună ziua! Trebuie să adresați orice nelămurire medicului ortoped înainte de operație. Dacă suferința de la genunchi a devenit mai persistentă decât cea de la nivelul umărului și dacă tratamentul conservator nu a avut rezultatele așteptate, la fel ca în cazul dumneavoastră, atunci intervenția chirurgicală poate deveni o opțiune potrivită (cu condiția ca diagnosticul și indicația operatorie să fie corecte). Menționăm că recuperarea postoperatorie într-un centru specializat este foarte importantă pentru a asigura succesul operației. Vă încurajăm să discutați cu medicul dvs dacă apar simptome deranjante în urma operației și să păstrați legătura pentru a vă oferi ajutorul necesar pe tot parcursul recuperării. Mulțumim! O zi bună!

    1. Bună ziua! Alunița trebuie investigată de către un medic dermatolog. Vă așteptăm la clinică pentru a vedea ce vă doare la umăr. Puteți stabili o programare pentru consult la numărul de telefon 021.9885. Mulțumim! O zi bună!

    1. Bună ziua! Pentru a stabili diagnosticul corect și tratamentul potrivit este nevoie să vă consulte un medic ortoped. Dacă doriți să vă programați pentru un consult, puteți suna la 021.9885 sau puteți acccesa https://artrosport.ro/contact/. Mulțumim! O zi bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Artroscopia genunchiului sala operatie

Clinica Artro Sport va fi inchisă în perioada 1-6 mai.

Program de sărbători Artro Sport Clinic:

25-26 Decembrie: închis
27 Decembrie: 08:00-16:00
30 Decembrie: 08:00-16:00
31 Decembrie – 2 Ianuarie: închis
03 Ianuarie: 08:00-16:00
06-07 Ianuarie: închis